برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد، روز پنجشنبه درباره خطرهای زیست محیطی ناشی از آتش زدن تاسیسات نفتی و کارخانه ها توسط تروریست های داعش از ابتدای عملیات بازپس گیری موصل هشدار داد.
"اریک سولهایم"، مدیر اجرایی برنامه محیط زیست سازمان ملل نیز گفت: موارد نقض قوانین زیست محیطی که عراق طی دهه های گذشته شاهد آن بوده از جمله خشکاندن تالاب ها و آلوده کردن زمین ها و مزارع، منجر به فروپاشی سیستم محیط زیست این کشور شده است.
عملیات موصل، عملیاتی با پیامدهای چندگانه است.
می توان عملیات موصل را به لحاظ گستردگی، نوعی جنگ داخلی محسوب کرد زیرا بیش از یک میلیون نفر از این عملیات تاثیر خواهند پذیرفت.
از سوی دیگر، موصل به لحاظ موقعیت ژئواکونومیکی نیز اهمیت زیادی دارد زیرا علاوه بر سد موصل و رود دجله، مناطق نفت خیز عراق نیز در نزدیکی این شهر قرار دارند.
تروریست های داعش که مهمترین شاخصهشان، ایجاد رعب و وحشت و انجام رفتارهای فجیع و جنایتکارانه است، در عملیات موصل نیز تلاش می کنند که از این شاخصه بهره گیرند.
برای مثال، تروریست های داعش از آغاز عملیات آزادسازی موصل تاکنون 19 چاه نفتی و یک کارخانه گوگرد را آتش زدند.
با توجه به این که آتش سوزی چاه های نفت و کارخانه ها سبب انتشار گازهای سمی می شود، بیش از 1000 نفر از اهالی مناطق مختلف استان نینوا طی روزهای گذشته به دلیل استنشاق هوای آلوده مصدوم شدند.
اگرچه آتش زدن چاه های نفت و کارخانه ها توسط داعش رخ داد اما پیش بینی می شود که این گروه تروریستی رفتارهای دیگری نیز در حوزه زیست محیطی انجام دهد که پیامدهای انسانی وخیم تری داشته باشد.
پیش از این برخی مقامات عراقی درباره تخریب سد موصل یا آلوده کردن آب این سد و رود دجله که بزرگترین رود عراق است، هشدار داده بودند.
یکی از مقامات عراقی در این خصوص گفته بود که آمریکایی ها همواره نام گردباد "کاترینا" را تکرار می کنند اما تخریب سد موصل هزار بار فاجعه بارتر از کاترینا خواهد بود.
اگر سد موصل تخریب شود فقط در طول چند ساعت حدود 500 هزار نفر جان خود را از دست می دهند.
در صورتی که تروریست های داعش در منابع آبی موصل دست کاری کنند، بحران منابع آبی در عراق افزایش یافته و بر میزان جمعیتی که به آب سالم دسترسی ندارند، افزوده خواهد شد.
مطابق گزارش صندوق کودکان ملل متحد "یونیسف"، جنگ آمریکا علیه عراق در سال 2003 و اشغال بخش هایی از این کشور توسط تروریست های داعش در سال 2014 سبب شد، میزان جمعیت عراق که در سال 2003 به آب سالم دسترسی نداشتند از 19 درصد به 24 درصد در سال 2015 افزایش یابد.