در این راستا با توجه به رقابت مقامات ارشد حزب محافظه کار بریتانیا برای تصدی منصب رهبری حزب و نخست وزیری بریتانیا، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا آشکارا و در اظهاراتی مداخله جویانه از بوریس جانسون وزیر خارجه سابق بریتانیا که از هواداران برگزیت سخت است حمایت کرد.
ترامپ در مصاحبه اختصاصی با نشریه سان گفت: بوریس جانسون می تواند نخست وزیر خوبی برای بریتانیا باشد....من او را دوست دارم ... او مواضع مثبتی درباره من و کشورم داشته است.
ترامپ قرار است از سوم تا پنجم ژوئن به بریتانیا سفر کند و در این سفر میخواهد حمایت رسمی خود را از جانشین احتمالی ترزا می که موضعی تندتر نسبت به برگزیت دارد، اعلام کند. هواداری ترامپ از جانسون با توجه به مواضع ضد اروپایی وی و نیز هواداری وی از برقراری روابط هر چه نزدیکتر لندن با واشنگتن است. ضمن اینکه جانسون دارای خلق و خویی مشابه ترامپ بوده و به اظهارات و اقدامات جنجالی و نامتعارف مشهور است.
از سوی دیگر جان بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا نیز که به عنوان تندروترین عضو تیم امنیتی ترامپ شناخته می شود صراحتا در راستای رویکرد ضد اروپایی رئیس جمهوری آمریکا، خواهان خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا شده است.
وی همچنین از برگزیت به عنوان یک فرصت نام برده که بریتانیا به واسطه آن میتواند «یک کشور قدرتمند و مستقل» شود.
بولتون در گفت و گو با روزنامه بریتانیایی تلگراف گفت: ترجیح آمریکا این است که بریتانیا از آنچه مردم این کشور میخواهند پیروی کرده و از اتحادیه اروپا خارج شود. این اقدام درسی برای همگان در پیروزی دمکراسی است.
مشاور امنیت ملی رئیس جمهوری آمریکا همچنین خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا را باعث تقویت ناتو دانست.
بولتون گفت: این اقدام کمک میکند که کشور مستقل و قدرتمند دیگری در ناتو داشته باشیم که به تأثیرگذاری بیشتر این سازمان کمک کند.
این در حالی است که اتحادیه اروپا دیدگاهی کاملا بر خلاف دولت ترامپ درباره برگزیت داشته و تحقق آن را موجب تضعیف اقصاد و موقعیت بین المللی بریتانیا می داند.
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در نشست امنیتی در سنگاپور گفت: تصمیم بریتانیا به خروج از اتحادیه اروپا نفوذ این کشور را در جهان در حالی کاهش میدهد که این اقدام لندن هیچ آسیبی به توانمندی اتحادیه اروپا برای اعمال قدرتش در سطح جهان وارد نمیکند.
دولت ترامپ اواخر نوامبر 2018 نیز مخالفت آشکار خود را با توافق خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا اعلام کرده و تصویب آن را به مثابه مانعی بزرگ برای تحقق پیمان تجارت آزاد بین لندن و واشنگتن دانسته بود.
ترامپ مستقیما نمایندگان مجلس عوام را تهدید کرد که در صورت تصویب توافق اتحادیه اروپا و بریتانیا درباره برگزیت، باید مساله گسترش روابط تجاری و اقتصادی بریتانیا و آمریکا را فراموش کنند.
این تهدیدی آشکار از سوی واشنگتن علیه لندن و دخالت مستقیم در امور داخلی بریتانیا بود.
این موضع ترامپ عملا موجب تقویت موضع هواداران برگزیت سخت یعنی مدافعان خروج کامل بریتانیا از اتحادیه اروپا و قطع کامل روابط با آن شده و در عین حال به مثابه ایجاد مانع بزرگی در مسیر تصویب توافق بروکسل و لندن بود.
در عمل نیز ترزا می سه بار در تصویب توافق برگزیت در مجلس عوام با ناکامی مواجه شد که سهم نمایندگان هوادار برگزیت سخت در این زمینه کم نبود.
اکنون ترامپ خواهان روی کار آمدن دولتی در بریتانیا شده که نه فقط برگزیت سخت را اجرا کند، بلکه به عنوان متحد استراتژیک واشنگتن، در اعمال فشار به کشورهای اروپایی در راستای خواسته های ترامپ مشارکت کند.
موضع گیری های ترامپ و تیم وی با واکنش های منفی زیادی در داخل بریتانیا مواجه شده است.
135/118
نویسنده : سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید :
بریتانیا گرفتار در امواج متلاطم برگزیت
هشدار وزیر خارجه بریتانیا درمورد پیامدهای بحران برگزیت
جرمی کوربین: انتخابات برگزیت باید تکرار شود