ایران پرس- اقدامات بی ثبات کننده آمریکا و شرکای آن در خلیج فارس و تنگه هرمز، واکنش روسیه را برانگیخته است.

آمریکا با خروج یکجانبه از برجام در مه 2018 سیاست فشار حداکثری را علیه ایران در پیش گرفته است. تحریم‌های اقتصادی بی سابقه و فشارهای واشنگتن موجب افزایش تنش بین دو کشور شده که از جمله پیامدهای آن افزایش تنش در تنگه هرمز و خلیج فارس است.

"ولادیمیر پوتین" رئیس‌ جمهور روسیه روز پنجشنبه 3 اکتبر در کنفرانس "والدای" خواستار تشکیل سازمانی برای تأمین امنیت در خلیج فارس شد.

وی گفت: روسیه در این چارچوب در ژوئیه 2019 طرحی را برای تضمین امنیت جمعی در خلیج فارس پیشنهاد کرد که با در نظر گرفتن اوضاع ناپایدار و پیش‌‌بینی‌ناپذیر منطقه، این طرح بسیار بجا است.

پوتین گفت: «ما پیشنهاد کرده‌ایم اختلافاتمان را کنار بگذاریم و سازمانی برای تأمین امنیت و همکاری در منطقه تشکیل دهیم. چنین سازمانی، کشورهای خلیج فارس، روسیه، چین، آمریکا، اتحادیه اروپا، هند و دیگر اعضای ذینفع به عنوان ناظر را شامل خواهد شد.»

وزارت خارجه روسیه 23 ژوئیه طرح خود را برای تأمین امنیت جمعی در منطقه خلیج فارس منتشر کرد.

در این طرح اصولی مانند رویکرد گام به گام، چندجانبه‌گرایی، رعایت دقیق قوانین بین‌المللی، منشور ملل متحد و قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل مد نظر قرار گرفته شده است.

مسکو تاکید کرده که وظیفه راهبردی این سند، ایجاد ساز وکار امنیت جمعی و همکاری در منطقه خلیج فارس با مشارکت یکسان همه کشورهای منطقه است.

در این سند آمده است: «در شرایط کنونی، اقدام موثر و پرتوانی در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی در راستای بهبود اوضاع و ثبات بیشتر در خلیج فارس و فائق آمدن بر شرایط بحرانی طولانی منطقه مورد نیاز است.»

اکنون "پوتین" نیز در چارچوب طرح وزارت خارجه روسیه برای امنیت خلیج فارس، موضوع تشکیل سازمانی با شرکت همه کشورهای حوزه خلیج فارس، روسیه، چین، آمریکا، اتحادیه اروپا، هند و دیگر اعضای ذینفع را ارائه کرده است. این طرح روسیه بر مبنای دیدگاه کلی مسکو درباره لزوم پیشبرد چندجانبه گرایی در حوزه منطقه ای و بین المللی و پرهیز از یکجانبه گرایی است. 

طرح روسیه درباره امنیت جمعی در خلیج فارس هم راستا با طرح های ایران در این زمینه است.

"میخائیل بوگدانوف" معاون وزیر خارجه روسیه 26 سپتامبر از طرح ایران برای برقراری امنیت در خلیج فارس حمایت کرد و آن را همراستا با طرح کشورش خواند.

بوگدانوف گفت: مسکو حامی پیشنهاد تهران برای تشکیل ائتلاف در جهت ایجاد ثبات در خلیج فارس است. ما از ایده‌هایی که شریکمان ایران برای ایجاد ائتلاف در خلیج فارس  طرح کرده است، حمایت می‌کنیم. این دو طرح (طرح‌های روسیه و ایران) شبیه هم هستند و یک در راستا قرار دارند.

با توجه به تنش های اخیر در خلیج فارس و تنگه هرمز، ایران با ارائه طرحی درصدد کاهش تنش ها و ایجاد امنیت جمعی در این حوزه ژئو استراتژیک برآمده است.

"حسن روحانی" رئیس جمهوری اسلامی ایران در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد "ابتکار صلح هرمز" یا "ائتلاف امید" را ارائه کرد. ایران در این طرح به دنبال همکاری جمعی در خلیج فارس برای امنیت منطقه است. 

"محمدجواد ظریف" وزیر  خارجه جمهوری اسلامی ایران در این باره گفت: «ائتلاف امید بر اساس این واقعیت استوار است که همه کشورهای منطقه مسئولیت اطمینان از صلح، رفاه و ثبات را دارند.»

روسیه نیز در طرح خود بر ضرورت مشارکت همه کشورهای حوزه خلیج فارس برای تامین امنیت آن تاکید دارد.

نویسنده: میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

ضرورت مقابله با یکجانبه گرایی آمریکا؛ محور سخنان روحانی در نشست اوراسیا/ تحلیل

استقبال لاوروف از طرح ایرانی "صلح هرمز"

ظریف: ایران آماده تعامل با کشورهای منطقه درباره "ابتکار صلح هرمز" است

ظریف ابتکار صلح هرمز را تشریح کرد