در این راستا «سرگئی لاوروف»، وزیر امور خارجه روسیه هشدار داد: آمریکا از دلار و همکاریهای اقتصادی بینالمللی همچون سلاحی برای جنگهای تجاری در سطح جهان استفاده میکند.
وزیر امور خارجه روسیه گفت: آمریکا و متحدانش در اتحادیه اروپا در حال بهره برداری از مجموعه ای گسترده از ابزارهای مهندسی ژئوپلتیکی هستند که شامل به راه انداختن جنگهای اقتصادی و تجاری میشود.
اظهارات لاوروف در حالی بیان شد که طی سال های اخیر، آمریکا استفاده ابزاری از دلار را در بخش های سیاسی و اقتصادی علیه کشورهای مختلف افزایش داده است.
در موضوع اقتصادی، واشنگتن بارها از وابستگی شرکت ها و بانک ها و سیستم مالی بین المللی به دلار به عنوان اهرمی برای واداشتن دیگران به پیروی از خواسته های خود یا ممانعت از سیاست ها و اقداماتی که دلخواه واشنگتن نیست، استفاده کرده است.
در این راستا می توان به سیاست های اقتصادی آمریکا در قالب های مختلف تجاری و تحریمی علیه ایران، چین و روسیه، ونزوئلا و دیگر کشورهایی که تابع سیاست های واشنگتن نیستند، اشاره کرد.
با وقوع جنگ اوکراین، آمریکا و متحدانش به امید این که بتوانند ضربه مهلکی به اقتصاد روسیه وارد کنند، تحریم های سخت و سنگینی را بر بخش های مختلف اقتصادی این وضع کردند؛ سیاستی که سال ها است علیه ایران، ونزوئلا و ایران و کوبا به کار گرفته شده است. در واقع واشنگتن تلاش کرده است با حربه دلار، جنگ اقتصادی علیه این کشورها ره راه اندازد؛ موضوعی که در بلند مدت سبب می شود تا کشورهای مختلف، جایگزنی برای دلار در تجارت بیابند و سبد ارزی خود را تنوع بخشند.
«پل کریگ روبرتس» کارشناس اقتصادی با اشاره به این که سیاست مالی واشنگتن بر مصادره دارایی ها و تحمیل تحریم ها مبتنی است، هشدار داد: این گونه عملکرد آمریکا، جایگاه دلار را نابود می کند.
این شرایط سبب شده است تا بسیاری از کشورهای جهان حتی متحدان آمریکا، تنوع ارزی و جایگزینی دلار در معاملات را مد نظر قرار دهند. چنان که جهان اکنون شاهد شکل گیری مقاومت علیه سیاست ها و اقدامات واشنگتن و نیز تلاشی مستمر برای کاهش وابستگی به دلار به عنوان ارز مسلط بین المللی است.
شمار قابل توجهی از کشورها به ویژه طی ماه های اخیر برای کاهش تاثیر اقدامات خصمانه اقتصادی واشنگتن، درصدد ایجاد نظام پرداخت های مستقل از دلار، کنار گذاشتن دلار از مبادلات تجاری و استفاده از ارزهای دیگر یا با ارزهای ملی خود برآمده اند و در این راستا اتحادیه ها و گروه های همکاری منطقه ای اقتصادی را بوجود آورده اند. یکی از مهم ترین گروه ها دراین زمینه، گروه بریکس است که روسیه و چین بنیانگذار آن به شمار می آیند.
در این راستا جدیدترین گزارش های جهانی منتشر شده نشان می دهد سهم دلار در ذخایر جهانی که در سال 1970، حدود 80 درصد بود، در سال 2022 به کمتر از 58 درصد کاهش یافته است که پایین ترین رقم در دو دهه اخیر به شمار می آید. این روند همچنان با تقویت و قدرت گرفتن اتحادیه های منطقه ای، افزایش همکاری های منطقه ای و اقدام مشترک کشورها برای تجارت با دیگر ارزها همچون یوان، تقویت می شود.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
116
بیشتر بخوانید:
تأثیر معکوس تحریم های یک جانبه آمریکا بر جایگاه دلار
پیوستن بولیوی به حذف کنندگان دلار