دور جدید تظاهرات در لبنان از دوشنبه گذشته آغاز شد، اما معترضان روز سه شنبه با فراخوانی خواستار برگزاری تظاهرات ضد دولتی شده و آنر «هفته خشم» نامیدند.
این تظاهرات در روزهای گذشته نیز با درگیری نیروهای امنیتی و معترضان لبنانی همراه بوده، به نحوی که دهها نفر زخمی و دهها نفر نیز بازداشت شدند.
علل دور جدید خشم مردم از دولت لبنان
سوال مهم این است که علل دور جدید خشم مردم از دولت چیست؟
به نظر می رسد دو عامل در این زمینه وجود دارد که شامل سیاست های اقتصادی دولت سعد الحریری و ناتوانی «حسان دیاب» نخست وزیر مامور به تشکیل کابینه در تشکیل کابینه جدید است.
دولت سعد الحریری اخیراً برای مدیریت بحران پولی محدودیت سقف 1000 دلار در ماه را برای برداشت از حساب های دلاری وضع کرد که این سیاست یکی از علل شکل گیری دور جدید تظاهرات است.
به همین دلیل در این دور از تظاهرات، معترضان بانک مرکزی لبنان را هدف اعتراض های خود قرار داده اند.
تظاهراتی که از 17 اکتبر 2019 در لبنان آغاز و منجر به استعفای سعد الحریری از نخست وزیری شده بود نیز ریشه اقتصادی داشته و مردم در اعتراض به وضع مالیات بر تماس با واتس آپ به خیابان ها آمده بودند.
این موضوع نشان می دهد که اقتصاد و معیشت عامل اصلی اعتراض ها در لبنان است.
اکنون مردم بر این باور هستند که سه ماه پس از آغاز اعتراض ها در لبنان نه تنها هیچ تغییری در سیاست های اقتصادی دولت به وجود نیامده بلکه محدودیت های جدیدی نیز به لحاظ اقتصادی اعمال می شود.
با این حال، «میشل عون»، رئیس جمهوری لبنان سه شنبه گذشته در واکنش به آغاز دور جدید تظاهرات، بار دیگر گفت لبنان بهای 30 سال سیاست های مالی اشتباه را پرداخت می کند.
تشکیل نشدن کابینه جدید نیز عامل دیگر شکل گیری اعتراض های در لبنان است.
حسان دیاب 19 دسامبر 2019 رسماً مامور به تشکیل کابینه جدید شد، اما با گذشت یک ماه هنوز موفق به تشکیل کابینه نشد.
پنج شنبه گذشته خبرهایی مبنی بر تشکیل کابینه جدید در ماه جاری منتشر شد، اما هیچ مقام رسمی این خبرها را تائید نکرد.
خشونت ها سبب تاخیر بیشتر در تشکیل کابینه جدید
معترضان لبنان اکنون خواستار پایان دادن گروههای سیاسی به اختلاف های فرقه ای و لزوم تسریع در تشکیل کابینه جدید هستند.
موضوع مهم این است که اعتراض ها و به تَبع آن خشونت های جدید در لبنان که البته ناآرامی های شب گذشته در بیروت شدیدترین ناآرامی ها در سه ماه گذشته نیز بود، پیامدهایی را برای این کشور خواهد داشت. مهمترین پیامد این است که این خشونت ها می تواند سبب تاخیر بیشتر در تشکیل کابینه جدید شود.
در عین حال، این خشونت ها می تواند زمینه شکاف بیشتر مردم با حاکمیت در لبنان را فراهم کند.
نکته پایانی اینکه، قدرت های خارجی تاکنون در مقابل این دور از خشونت در لبنان سکوت کرده اند که نشان می دهد از این خشونت ها رضایت دارند زیرا امیدوار هستند این خشونت ها زمینه ناکامی حسان دیاب در تشکیل کابینه جدید را فراهم کند؛ موضوعی که محور سعودی، صهیونیستی و آمریکا آنرا پیگیری می کند.
نویسنده: سید رضی عمادی
133/118