درصورت موافقت پیونگ یانگ با این دعوت، رهبر کره شمالی اول مارس 2019 مصادف با یکصدمین سالگرد اعتراضات بزرگ مدنی مردم کره علیه استعمار ژاپن، به سئول سفر خواهد کرد.
دعوت مون جائه این از رهبر کره شمالی از یکسو نشانه تمایل سئول به ادامه گفت وگوی سران دو کشور درباره حل اختلافات و پایان دادن به تنشها در شبه جزیره کره است.
سه دیدار سران دو کره در یکسال گذشته به پیشرفتهای ملموس و قابل توجهی در روابط دو کشور منجر شده است.
به طوری که تنشهای مرزی کاهش یافته و سئول و پیونگ یانگ بخش قابل توجهی از تجهیزات و ادوات نظامی خود را از مناطق مرزی برچیدهاند.
همچنین در نوامبر 2018 نخستین قطار مسافربری کره جنوبی وارد همسایه شمالی شد. دو کشور در اواخر سال 2018 هم درباره اتصال و مدرنیزه کردن خطوط راه آهن و جادهها در سراسر مرز بین دو کشور توافق کردند.
بهبود روابط کرهشمالی و کرهجنوبی
با توجه به اشتیاق دو کره برای بهبود روابط دو کشور واضح است که دیدار دوباره مون جائه این و کیم جونگ اون میتواند سرعت حرکت دو کشور را در مسیر عادی سازی روابط افزایش دهد.
با این حال پرواضح است که عادی سازی روابط دو کره مخالفان سرسختی دارد که آمریکا مهمترین آنهاست.
آمریکا اگرچه در سالهای گذشته خود را موافق مذاکرات دو کره نشان می داد اما در ماههای اخیر و با جدی تر شدن گفتگوهای سران دو کره، واشنگتن مخالفت با تنش زایی در روابط دو کره را علنی کرد.
درهمین راستا مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در نوامبر 2018 گفت: واشنگتن به سئول تاکید کرده است که بهبود روابط دو کره نباید سریعتر از روند خلع سلاح اتمی کره شمالی باشد.
البته با توجه به این واقعیت که خلع سلاح اتمی کره شمالی موضوعی کاملا پیچیده، دشوار و به باور بسیاری از کارشناسان غیر ممکن است، مشخص است که پیوند زدن موضوع عادی سازی روابط دو کره به خلع سلاح اتمی کره شمالی چیزی جز مخالفت با بهبود روبط دو کره نیست.
«آندره ایوانوف» کارشناس ارشد روس و استاد روابط بین الملل می گوید:
«به محض اینکه فضایی برای صلح در شبه جزیره کره حاصل می شود، آمریکا اتهامات جدید و خواست های جدیدی را طرح می کند.»
دقیقا به خاطر همین رویکرد آمریکاست که رییس جمهور کره جنوبی دیدار آتی با رهبر کره شمالی را برای بعد از دیدار دوم سران آمریکا و کره شمالی برنامه ریزی کرده است.
اقدامی که نشان می دهد سئول در رویکرد خود درباره کره شمالی نمی خواهد آمریکا را تحریک کند.
از سوی دیگر دعوت سئول از رهبر کره شمالی برای سفر به کره جنوبی در اول مارس پیامی به کشورهای منطقه بخصوص ژاپن است.
اول مارس برای دو کره از اهمیت زیادی برخوردار است. این روز مصادف با یکصدمین سالگرد یک رویداد مهم است که بر اساس آن در سال 1919 میلادی کره که زیر یوغ استعمار ژاپن بود، اعتراضات بزرگ مدنی را تجربه کرد که در آن مردم یکصدا خواستار استقلال شدند.
این اعتراضات هرچند سرکوب شد اما در نهایت به رهایی کره از زیر یوغ استعمار ژاپن منجر شد.
بنابراین ملاقات احتمالی سران دو کره در چنین روزی تقویت کننده این دیدگاه خواهد بود که دو کره به رغم مخالفت برخی قدرتها به وحدت دوباره میاندیشند و می خواهند مناسبتهای مشترک را ارج نهند.
135/120
نویسنده: محمود بلنداختر
بیشتر بخوانید:
رهبر کره شمالی به کره جنوبی دعوت شد
ورود دیپلمات ارشد کره شمالی به آمریکا/ تحلیل
کرهشمالی همچنان تهدید جدی برای آمریکا
کرهشمالی همچنان تهدید جدی برای آمریکا