در این دیدار، دوطرف همچنین با بررسی دورنمای همکاری های دوکشور در زمینههای اقتصادی بویژه سرمایه گذاری، تجارت و بانکداری، بر گسترش مناسبات راهبردی دوکشور تاکید کردند.
کره جنوبی از شرکای اصلی در جمهوری های آسیای مرکزی بویژه ازبکستان است.
در میان جمهوری های آسیای مرکزی، به نظر می رسد کره جنوبی به همکاری با ازبکستان تمایل بیشتری از خود نشان می دهد.
«آنتون کوریلکین» Anton Currilkin کارشناس مسائل سیاسی روسیه با اشاره به نفوذ کره جنوبی در آسیای مرکزی، گفت:
«مواضع کره جنوبی در کشورهای آسیای مرکزی عمدتا" در حوزه اقتصادی از جمله سرمایهگذاری در ایجاد شرکت های صنعتی متمرکز شده است.
به طوری که روابط سئول با تاشکند در دوران زمامداری «اسلام کریماف» رئیس جمهوری فقید ازبکستان، یکی از نمونههای موفق آن است."
علل افزایش همکاری های سئول و تاشکند
باید گفت، آن چه بستر همکاری های سیاسی و اقتصادی میان سئول و تاشکند را فراهم کرده است حضور اقلیت کره ای تبار در ازبکستان است که از بدو استقلال این جمهوری به عنوان اهرم نیروی انسانی میان مناسبات دو کشور عمل کرده اند.
وجود 180 هزار کره ای تبار به عنوان اهرمی تاثیرگذار در روابط دوطرف مطرح بوده است.
همین امر، سبب شده است کره جنوبی برای حضور در اقتصاد ازبکستان، بیش از 10 میلیارد دلار سرمایه گذاری کند.
دراین ارتباط، «فرزاد رمضانی بونش» کارشناس مرکز بین المللی مطالعات صلح (IPSC) گفت:
"سئول به عنوان بازیگری شرقی، تلاش خواهد کرد با بهره گیری از ابزارهایی چون اتحاد با آمریکا و اقلیت کره ای تبار ساکن ازبکستان نفوذ سیاسی خود را در منطقه گسترش دهد."
روند صعودی مبادلات تجاری ازبکستان و کره جنوبی
در حال حاضر بیش از 461 کارخانه در ازبکستان با مشارکت سرمایهگذاران کره جنوبی از جمله 79 شرکت با 100 درصد سرمایه سرمایهگذاران این کشور در بخشهای ماشین سازی، بازرگانی، صنایع شیمیایی، غذایی، فلز سازی، داروسازی، جهانگردی، نفت و گاز و خدمات فعالیت میکنند.
حجم مبادلات تجاری ازبکستان و کره جنوبی با 35 درصد افزایش، در سال گذشته میلادی (2017) به یک میلیارد و دویست میلیون دلار رسید.
با توجه به شرایط جاری و رقابت های منطقه و جهانی بر سر حضور و نفوذ در آسیای مرکزی، رهبران کره جنوبی این واقعیت را درک کرده اند که توانایی تاثیرگذاری بر معادلات منطقه آسیای جنوبی و رقابت با چین و روسیه را ندارند.
به همین دلیل، به نظر می رسد که دولت سئول در پی آن است تا از طریق برقراری ارتباط با دولت های این منطقه و گشودن فرصت های جدید به روی آن ها، بدون تبدیل شدن به تهدید برای چین و روسیه حضور خود را در منطقه آسیای مرکزی بیش از پیش تثبیت کند.
نویسنده: محمدعلی طالبی
116/110
بیشتر بخوانید:
همکاری اقتصادی ازبکستان و کرهجنوبی