ایران پرس-«شوکت میرضیایف» رئیس جمهور ازبکستان با «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه در گفت و گوی تلفنی بر روند فعلی و دورنمای روابط دوجانبه و نیز همکاری‌های دو کشور در عرصه منطقه‌ای و بین‌المللی بحث و تبادل نظر کردند.

طرفین در این تماس تلفنی روند اجرایی توافق‌نامه‌ها و قراردادهای به دست آمده در چارچوب سفر گذشته رئیس جمهور ازبکستان به ترکیه، اجرای طرح‌های بزرگ مشترک در زمینه‌های اقتصادی و بازرگانی، سرمایه گذاری، فن‌آوری، بانکی و مالی، حمل و نقلی و گردشگری را بررسی کردند.

رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه

اردوغان در این تماس برای اجرای رژیم بدون روادید برای اتباع ترکیه به مدت 30 روز از میرضیایف قدردانی و از ابتکار «تاشکند» برای برگزاری همایش افغانستان استقبال کرد.

رئیس جمهور ازبکستان اظهار داشت: این تصمیمات نتیجه عملی توافقات به دست آمده در چارچوب دیدارهای در سطح عالی است.تصویب این توافق‌نامه برای فراهم آوردن امکانات جدید در زمینه‌های اقتصادی و بازرگانی، سرمایه گذاری و گردشگری و مهمتر از همه برای تحکیم ریشه‌های دوستی بین مردم و ایجاد شرایط مناسب برای سفر شهروندان ترکیه به ازبکستان کمک خواهد کرد.

آسیای مرکزی در نگاه ترکیه منطقه ای است که میتواند فرصت های اقتصادی بسیاری را در اختیار این کشور بگذارد. در این نگاه سرمایه گذاری درون منطقه ای و قدرتهای پیرامونی در طرحهایی چون جادیه ابریشم، پروژه های حمل و نقل و انرژی و تلاش برای بهبود جایگاه تجاری این منطقه میتواند زمینه افزایش صادرات ترکیه را فراهم کند.

روابط ترکیه و ازبکستان و فرصت های پیش رو

این نکته از این رو اهمیت بداند که بدانیم صادرات ترکیه در طول سالهای گذشته همواره از تراز تجاری منفی رنج برده است و ترکیه به دنبال گشایش نفوذ اقتصادی خود در مناطق جدید است. مبادلات بازرگانی این 2 کشور در سال 2016 میلادی یک میلیارد و 200 میلیون دلار بود که دو کشور برنامه ریزی کرده بودند این شاخص را در سال 2017 میلادی به یک میلیارد و 400 هزار دلار برسانند.

همچنین از نگاه ازبکستان این اقدامات میتواند تسهیل کننده جذب سرمایه گذاری در این کشور و پاسخی به مسئله اشتغال باشد. اکنون حدود 500 شرکت ترکیه ای در ازبکستان حضور دارند و تنها در سال 2017 میلادی بیش از 20 شرکت مشترک با سرمایه سرمایه گذاران ترکیه ای در این کشور ایجاد شده است. 

فاطمه تاشکومور "FATIMA TAŞKÖMÜR" در خصوص روابط ازبکستان و ترکیه مینویسد: پس از مرگ اسلام کریموف نشانه هایی از تغییر در روابط نه چندان گرم هر دو کشور پدیدار شد. این تغییرات از سوی دیگر با ظهور فرصت های نو در آسیای مرکزی و تقویت دیدگاه اقتصادی و چندجانبه در نگاه ازبکستان همزمان شده است. اکنون ترکیه و ازبکستان یکیدگر را به چشم فرصتهای برجسته ای برای سرمایه گذاری و تجارت میبینند.

دیپلماسی چندجانبه اساسا میتواند نقش بزرگی در تسهیل کسب منافع مشترک کشورها داشته باشد از سوی دیگر لازم است این دیپلماسی چندجانبه به منافع کشورهای پیرامون خود نیز نظر داشته باشد و از اقداماتی که موجب کاهش منافع نسبی کشورهای پیرامون میشود پرهیز کند. چنین اقدامی میتواند حلقه مشارکت در دیپلماسی و ثبات آن را افزایش دهد. 134/111

بیشتر بخوانید:

دیدار رییس جمهوری ازبکستان از ترکیه / تحلیل

رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه