ایران پرس: گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور تاثیرات منفی اقدامات یکجانبه، در مصاحبه ای ادعای دولت آمریکا مبنی بر اینکه مواد غذایی و دارویی از شمول تحریم‌ها معاف هستند را رد کرده و اظهار داشت: این تحریم‌ها بر تأمین دارو اثرگذار است.

«آلنا دوهان» از 7 تا 18 مه 2022  برای ارزیابی تحریم‌های یکجانبه ضد ایرانی آمریکا به ایران سفر کرد. او نخستین گزارشگری بود که بعد از 17 سال به ایران سفر کرد و ارزیابی خود را نسبت به تأثیرات تحریم‌های ظالمانه غرب بر زندگی مردم ایران در اختیار مقامات سازمان ملل متحد قرار داد.

دوهان با اشاره به ادعای آمریکا می گوید: "در تئوری بله، همه اسناد مربوط به تحمیل تحریم‌ها علیه ایران، امکان استثناء بشردوستانه را در مورد مواد غذایی و دارویی می‌دهد. اما در واقعیت، چنین چیزی رخ نمی‌دهد و حتی آژانس‌های سازمان مللی نیز نمی‌توانند کمک‌های پزشکی لازم را ارائه کنند."

یکی از مثال‌هایی که او در زمینه تحریم دارویی ذکر نمود،  مشکلات عدم دسترسی بیماران پروانه‌ای به پانسمان‌های مخصوص است که باعث جان باختن برخی می‌شود. پیش از این نیز برخی از کارشناسان و گزارشگران، گزارشاتی را درباره تحریم‌های آمریکا و معضلات بیماران پروانه‌ای در ایران منتشر کردند.

تاکید دوباره این مقام ارشد سازمان ملل در باره تبعات و پیامدهای غیر انسانی و ظالمانه تحریم های یک جانبه آمریکا علیه ایران به ویژه در بخش های پزشکی  و دارویی نشان گر ماهیت ضد حقوق بشری سیاست های واشنگتن علیه کشورهای مخالف سلطه آمریکا مانند ایران است که حاضر به تسلیم در برابر خواسته های غیر منطقی و غیر قانونی واشنگتن نشده است.

در این زمینه، گزارشگران ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در اکتبر 2021 در گزارشی با اشاره به مشکلاتی که برخی بیماران در ایران برای دسترسی به دارو و تجهیزات درمانی مورد نیاز خود در نتیجه تحریم‌های آمریکا با آن مواجهند، تأکید کردند: این تحریم‌ها مانع برخورداری این بیماران از حقوق بشر، به ویژه حق سلامت می‌شود.

کارشناسان سازمان ملل در این گزارش دلیل به وجود آمدن این وضعیت برای بیماران در ایران را تحریم‌های آمریکا و ترس شرکت‌ها و بانک‌های خارجی از مجازات و اقدامات تنبیهی نهادهای آمریکایی در صورت تعامل با ایران اعلام کردند.

این در حالی است که آمریکا با وجود گزاش‌ها و مستندات منتشره اعلام کرده است صادرات تجهیزات پرشکی و دارو به ایران علی‌رغم تحریم‌ها علیه این کشور بلا مانع است.

«سیداحمد فاطمی نژاد» استاد علوم سیاسی می گوید: "بیماران، قربانی اصلی تحریم‌های آمریکا علیه ایران هستند، لذا باید عمق فاجعه انسانی شکل گرفته به واسطه تحریم‌های ظالمانه به گوش جهانیان رسانده شود."

ایالات متحده بزرگترین کشور تحریم کننده در جهان محسوب می شود و در راستای اهداف سیاست خارجی خود بیشترین سابقه را در اعمال انواع تحریم ها علیه دیگر کشورها دارد.

این تحریم ها به بهانه مخالفت با سیاست ها و اقدامات آمریکا یا با ادعای تهدید منافع آن از سوی کشورهای مورد تحریم انجام می گیرد. واشنگتن حتی در دوره همه گیری ویروس کرونا که وضعیت وخیمی را برای بسیاری از کشورها از جمله ایران به لحاظ اقتصادی و بهداشتی موجب گشت، به منظور رسیدن به اهداف خود با شدت هر چه تمام تر تحریم ها را علیه مردم ایران ادامه داده است.

تهران بارها اعلام کرده که اقدامات خصمانه و یکجانبه آمریکا علیه مردم ایران باعث شده تا در دوره همه‌گیری کرونا، امکان دسترسی به دارو و تجهیزات مورد نیاز درمانی با مشکل جدی روبرو شود.

سازمان ملل نیز بارها به انتقاد از اعمال تحریم های یکجانبه توسط آمریکا به ویژه در دوره همه گیری ویروس کرونا و بیماری کووید- 19 پرداخته و خواهان لغو و یا کاهش آنها به منظور تسهیل دسترسی کشورهای مورد تحریم به اقلام اساسی، پزشکی و دارویی شده است. 

«النا دوهان» می گوید: "تحریم‌های یکجانبه موجب تضعیف اقتدار سازمان ملل متحد، ترس درزمینه همکاری های  بین‌المللی و حاکمیت قانون می شود.:

به نظر می رسد با توجه به اثرات مخرب تحریم های یکجانبه امریکا ،برخورد یکپارچه کشورهای مورد تحریم و سازمان ملل در این زمینه ضرورت دارد تا واشنگتن را ناچار به تجدید نظردر سیاست های تحریمی ضد انسانی خود نماید.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117