این داستان ها در آثار سینمایی هالیوود در بیشتر مواقع از رویدادها و تحولات سیاسی واقعی اقتباس شده است و از ابتدای فیلم تا پایان آن شرح ماوقع رسوایی ( سیاسی یا اخلاقی ) در پرده سینما به تصویر کشیده می شود.
کارگردانان سرشناس هالیوود، نیز به رویدادهای مهم و جنجالی سیاستمداران در آثار سینمایی خود می پردازند.
آثار سینمایی بر اساس روایی های سیاسی و اخلاقی در هالیوود نشان می دهد روزنامه نگاران آمریکایی در روزنامه های پرتیراژ به شکلی مستقل، رسوایی مقامات یا چهره های معروف را از ابتدا تا انتها پیگیری می کنند درشرایطی که حتی مدیران مسئوول و شخصیت های ثروتمند صاحب امتیاز نشریه از آنها هیچ حمایتی نمی کنند و تنها با آشکار شدن ابعاد مختلف رسوایی حاضرند کاملا محتاطانه وارد عمل شوند و این گزارش ها را منتشرکنند.
بازخوانی روایت چهار فیلم مطرح در سینمایی هالیوود در مورد افشاگری روزنامه نگاران مستقل، بخشی از واقعیت ساختار بی رحمانه نظام سیاسی علیه اهالی رسانه در آمریکا را آشکار می کند.
رسوایی حزب جمهوریخواه و یک رئیس جمهور در «همه مردان رئیس جمهور»
فیلم سینمایی «همه مردان رئیس جمهور«( 1) به کارگردانی «آلن جی پاکولا» (2) محصول سال 1976 میلادی و روایت یکی از بزرگترین رسوایی های سیاسی در تاریخ آمریکا است.
داستان فیلم بر اساس یک رویداد واقعی است که در آن آشکار می شود پلیس فدرال آمریکا «اف بی آی» از هتل «واترگیت» (3) در واشنگتن دی سی، پیش از انتخابات ریاست جمهوری سال 1972 که مقر انتخاباتی حزب دموکرات بوده، جاسوسی (استراق سمع) کرده است.
دو روزنامه نگار جوان روزنامه واشنگتن پست، با نام های «باب وودوارد» ( 4) با بازی «رابرت ردفورد» (5) و «کارل برنشتاین» (6) با بازی «داستین هافمن» (7) در فیلم همه مردان رئیس جمهور با وجود تردید هیات تحریریه و مدیر مسئول روزنامه و تهدیدهای پیاپی مقامات سیاسی، موضوع این رسوایی را پیگیری می کنند.
روایت فیلم، از دیدار برنشتاین و وودوارد با افراد مرتیط با این رسوایی که حتی حاضر نیستند کوچکترین اطلاعاتی را به این دو روزنامه نگار بدهند از نکات جالب داستان همه مردان رئیس جمهور است.
افرد دخیل در پرونده در ملاقات های محدود و حتی مخفیانه به صراحت از نگرانی خود با این دو روزنامه نگار می گویند و اینکه از ترس جان توانایی بیان واقعیت ها را ندارند.
سرانجام یکی از مقامات کاخ سفید که سال ها نیز نامش پنهان بود و در فیلم با نام مستعار (گلوی عمیق) شناخته می شود، پس از چند بار دیدار با و ودوارد خبر دست داشتن مقامات کاخ سفید و نیروهای امنیتی در سرقت اطلاعاتی از واترگیت را تایید می کند.
نام افشاگر واتر گیت «دبلیو مارک فلت» بود که 30 سال پس از داستان رسوایی واتر گیت سرانجام افشا شد.
پس از رسوایی واترگیت ریچارد نیکسون از سمت ریاست جمهوری استعفا کرد تا او تنها رئیس جمهور تاریخ آمریکا باشد که مجبور به استعفا شده است.
افشاگری بی سابقه در «اسپات لایت» داستان فساد اخلاقی در کلیسای کاتولیک
اسپات لایت (8) (نور افکن)، داستان گروهی از روزنامه نگاران روزنامه بوستون گلوب است که یکی از مهمترین پرونده های فساد اخلاقی کلیسای کاتولیک در آمریکا را پیگیری کردند.
این فیلم به کارگردانی «توماس مک کارتی» ( 9 ) محصول سال 2015 هالیوود است.
رابی رابینسون (10) با بازی مایکل کیتون (11) و مایکل رزندس (12) با بازی مارک رافالو (13) تیمی از روزنامه نگاران با عنوان اسپات لایت در روزنامه بوستون گلوب را هدایت می کنند تا موضوع رسوایی اخلاقی چند کشیش در کلیسای کاتولیک ماساچوست را پیگیری کنند.
نتایج تحقیقات اولیه این کار گروهی، غیر قابل تصور و باور است و آعضای گروه متوجه می شوند که موضوع تنها به چند مورد خلاصه نمی شود بلکه صدها مورد آزار جنسی کودکان و سوء استفاده های اخلاقی متعدد کشیشیان کلیسیای کاتولیک وجود داشته است که با وجود طرح شکایت نه پرونده ای در دادگاه تشکیل شده و در خیلی از موارد پلیس حاضر به ثبت شهادت شاکیان نشده است.
روزنامه نگاران بوستن گلوب، برای چاپ مطالب خود با دشواری مواجه می شوند، درحالیکه هزاران صفحه سند تهیه شده که اقدامات غیراخلاقی سران کلیسای کاتولیک را آشکار می کند.
جلوگیری ار انتشار این مطالب بدلیل نگرانی مقامات روزنامه از واکنش سران کلیسا است، که به هیچوجه این اتهامات را نمی پذیرند.
تاخیر در چاپ گزارش ها موجب سرخوردگی اعضای گروه نیز می شود.
این پرونده سرانجام پس از چند سال با تایید یکی از مفامات کلیسا به اقدامات غیراخلاقی کشیش ها در روزنامه بوستون گلوب چاپ می شود.
اعضای این گروه به خاطر افشاگری سال 2003 برنده جایزه معتیر پولیتزر می شوند درحالیکه بعد از گذشت چند سال موفق به انتشار گزارش های خود می شوند.
«کاغذهای پنتاگون» پستوهای ناپیدا برای فراموش نشدن یک راز تاریخی
فیلم «پست»(14) The Post به کارگردانی فیلمساز سرشناس هالیوودی استیون اسپیلبرگ (15) است که در سال 2017 ساخته شده است.
هرچند داستان فیلم بر زندگی کاترین گراهام (16) با بازی مریل استریپ (17) به عنوان اولین زن مدیر مجموعه انتشارت روزنامه واشنگتن پست متمرکز شده است، اما بخش مهمی از سناریوی فیلم به طرح داستان یکی از مهمترین افشاگری ها در تاریخ مطبوعاتی آمریکا پرداخته است.
بنجامین برادلی (18) روزنامه نگار آمریکایی با بازی تام هنکس (19) که او هم در هیات تحریریه روزنامه واشنگتن پست کار می کند پی می برد منبع ناشناسی اسناد زیادی درمورد جنگ ویتنام دارد. برادلی با پیگیری های شخصی این فرد را که عضو وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) بوده با نام «دانیل السبرگ»(20) پیدا می کند.
اسناد السیرگ که هزاران صفحه است رواینی دهشتناک از دروغ های مقامات کاخ سفید و چند رئیس جمهوری آمریکا، از جمله حان اف کندی، لیندون جانسون و ریچارد نیکسون روسای جمهور دهه 60 و 70 میلادی آمریکا است که به افکار عمومی درمورد جنگ ویتنام و دخالت های نظامی آمریکا واقعیت را نگفته اند.
این اسناد نشان می دهد که مقامات آمریکایی در تمام سال های جنگ ویتنام، در جلسات مخفی به بی نتیجه بودن جنگ و جنایات نظامیان آمریکایی اعتراف کرده اند.
نکته جالب داستان فیلم پست، این موضوع است که کاترین گراهام و بن برادلی نیز برای چاپ گزارش در مورد اسناد السبرگ یا کاغذهای پنتاگون با بحران مواجه می شوند و مقامات کاخ سفید سعی دارند بر این موضوع سرپوش بگذارند.
این اسناد نیز، سرانجام پس از سال ها زمانی منتشر می شود که کاترین گراهام به عنوان مدیر مسئول واشنگتن پست مسئولیت پذیرش انتشار اسناد را برعهده می گیرد.
روایت فیلم پست، مانند داستان های قبلی حکایت انکار و مسئولیت ناپذیری مقامات آمریکایی در قبال فجایع انسانی جنگ ویتنام و تبعات آن برای آمریکا است.
«زنان» راویان حقیقت های تلخ از هالیوود
فیلم «او گفت» (21) محصول سال 2022 کمپانی آمریکایی یونیورسال است که داستان فیلم توامان افشاگری فساد اخلاقی در مقامات آمریکایی و هالیوود را روایت می کند.
کارگردان فیلم ماریا شرایدر (22) است و داستان فیلم درباره فساد اخلاقی «هاروی واینستانین» (23) تهیه کننده سرشناس هالیوودی و میرعامل کمپانی «میراماکس»(24) است.
داستان این فیلم نشان می دهد که این تهیه کننده هالیوودی که از دهه 90 میلادی فعالیت خود را همراه با برادرش باب شروع کرد چگونه در سال های متمادی از زنان بازیگران سرشناس و حتی اطرافیانش سوء استفاده جنسی کرده است.
دو روزنامه نگار زن «جودی کانتور» (25) با بازی «زو کازان» (26) و دیگر روزنامه نگار زن «مگان توهی» (27) با بازی «کری مولیگان» (28) در روزنامه نیویرک تایمز گزارش ها در مورد فساد اخلاقی هاروی واینستاین را پیگیری می کنند.
این دو روزنامه نگار در تحقیقی گسترده در چند شهر مختلف در اروپا حتی هنگ کنگ به سراغ قربانیان سوء استفاده و آزار جنسی می روند که با ترس و نگرانی درمورد رفتار واینستاین صحبت می کنند.
اطرافیان مدیر عامل کمپانی میراماکس نیز از جمله افرادی هستند که به سختی حاضرند درمورد فساد اخلاقی واینستاین فاش گویی کنند.
سرانجام یکی از قربانیان با نگارش نامه ای به این دو روزنامه نگار زن حقایق را بازگو می کند و همزمان با او نیز «اشلی جاد» (29) بازیگر سرشناس زن هالیوودی و چند بازیگر دیگر داستان خود را از رفتارهای غیر اخلاقی واینستاین روایت می کنند.
دو سکانس تکاندهنده فیلم زمانی است که یکی از اطرافیان واینستاین به این جمله اشاره می کند که "ما با سیستمی طرف هستیم که در آن آزار جنسی سازماندهی شده و انکار ناپذیر است".
در ابتدای فیلم نیز تماس تلفنی دونالد ترامپ که در آن زمان فعالیت های انتخاباتی را شروع کرده بود با
«مگان توهی» یک از دو خبرنگار افشاگر دیدنی است جائیکه ترامپ با الفاظی تند به او حمله می کند و اتهام فساد اخلاقی و شکایت چند زن علیه خود را نمی پذیرد.
اندکی بعد از این تماس تلفنی گوشی مگان توهی زنگ می خورد و او تهدید به مرگ می شود. فیلم اما همچنین نشان می دهد که موضوع فساد اخلاقی واینستاین منحصر به او نیست و دیگر چهره های سرشناس هالیوود نیز پرونده هایی مشابه دارند.
پایان بندی های سیاه برای افشاگران حقیقت
سرنوشت روزنامه نگاران مستقل و افشاگری های آنها در فیلم های هالیوودی را نمی توان، بدون درنظر گرفتن پیامدهای آن در نظر گرفت.
افشاگران، برای روایت حقیقت ها با ترس و نگرانی شاهدان خود مواجه می شوند که به سادگی حاضر نیستند حقایق را بیان کنند. از سوی دیگر رسانه ها نیز برای چاپ چنین مطالبی باید از هفت خوان سازمان های دولتی و گاه امنیتی بگذرند تا بتوانند بخشی از گزارش ها را البته پس از درگیری و کشمش با مقامات منتشر کنند.
ساخته شدن این فیلم ها، همچنین نشان می دهد برای افشاگران تقابل با صاحبان قدرت و ثروت در جامعه آمریکا همواره هراس آور است. مقامات دولتی به سادگی زیر پذیرش اتهامات نمی روند.
روزنامه نگاران نیز به علت نگرانی از شکایت و دادگاه و دست بالای مقامات دولتی و افراد ثروتمند که هموراه وکلای حرفه ای دارند برای چاپ گزارش های خود حتی اگر واقعیت داشته باشد باید روندی طولانی و فرساینده با مسئولان نشریه ها یا شبکه های تلویزیونی درزمینه چاپ گزارش های خود داشته باشند درحالیکه نگرانی از شکایت و دادگاه نیز وجود دارد.
All the President's Men – 1
Alan J Pakula -2
Watergate - 3
Bob Woodward – 4
Robert Redford -5
Carl Bernstein -6
Dustin Hoffman -7
Spotlight – 8
Tom McCarthy- 9
walter V. Robinson - 10
Michael Keaton – 11
Michael Rezendes - 12
Mark Ruffalo - 13
The Post – 14
Steven Spielberg – 15
Katharine Graham - 16
Meryl Streep - 17
Benjamin Bradlee – 18
Tom Hanks -19
Daniel Ellsberg -20
She Said - 21
Maria Schrader -22
Harvey Weinstein -23
Miramax -24
Jodi Kantor -25
Zoe Kazan – 26
Megan Twohey -27
Carey Mulligan -28
Ashley Judd -29