ایران پرس: نامگذاری ۲۰ فروردین در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران به عنوان روز ملی فناوری هسته‌ای، نتیجه تلاش‌ های بی وقفه دانشمندان ایرانی در صنعت هسته‌ای است؛ صنعتی که هر روز بر دستاوردهای آن افزوده می شود.

در ۲۰ فروردین ۱۳۸۵، خبر دستیابی ایران به فناوری صلح آمیز هسته‌ای و زنجیره کامل غنی سازی اورانیوم اعلام شد و به این ترتیب با وجود همه تحریم ها و کارشکنی ها، ایران توانست به چرخه کامل تولید سوخت هسته‌ای دست یابد و با دستیابی به نسل جدیدی از سانتریفیو‌ژها و اعلام آن به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در زمره کشورهای صاحب فناوری غنی‌سازی اورانیوم قرارگرفت.

به پاس قدردانی از تلاش های افتخار آمیز دانشمندان ایران اسلامی، با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی، 20 فروردین در تقویم رسمی ایران، روز ملی فناوری هسته ای نام گذاری شده است.

«محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در پیامی به مناسبت فرا رسیدن ۲۰ فروردین نوشت: "حال در آستانه ۵۰ سالگی تاسیس سازمان انرژی اتمی ایران و به برکت خون مطهر شهدای والامقام هسته‌ای، بر اساس سند جامع راهبردی صنعت هسته‌ای در افق بیست‌ساله، شاهد جنبشی عظیم در توسعه و تکامل نیم‌قرن دستاوردهای هسته‌ای در حوزه‌های گوناگون پزشکی، صنعت، کشاورزی و فناوری‌های نوین با اولویت رفع نیازهای مردم هستیم و در این مسیر ریل‌گذاری مهمی در دولت سیزدهم با هدف تولید ۲۰ هزار مگاوات برق هسته‌ای، ایجاد قطب‌های پرتودهی، توسعه کاربردهای فناوری پلاسما، ساخت راکتورها و نیروگاه‌های قدرت انجام پذیرفته است."

علم و فناوری هسته‌ای یکی از مهمترین و حساس‌ترین علوم و فنون عصر حاضر محسوب می شود که با زندگی بشرعجین شده است. امروزه از فناوری هسته‌ای در تشخیص و درمان، بهداشت، صنعت، کشاورزی و تولید انرژی استفاده می‌شود.

جمهوری اسلامی ایران نیز به همین دلیل با اتکا به توانمندی متخصصان بومی به استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای روی آورده و اکنون حدود ۹۰ درصد تجهیزات حوزه فناوری هسته‌ای نیز تولید داخل و نتیجه پشتکار دانشمندان ایرانی است.

پیشرفت‌های هسته‌ای ایران را می‌توان در چهار حوزه کاربرد پرتوها، انرژی، تولید سوخت و تحقیق و توسعه دسته‌بندی کرد.

ایران با توجه به برخورداری از اورانیوم و غنی‌سازی آن توانسته‌ است به تولید انواع رادیوداروهای تشخیصی، درمانی و تسکینی دست یابد. کیفیت رادیوداروهای ایرانی آنچنان خوب است که این داروها در رتبه‌های اول تا سوم جهان قرار دارند. تولید رادیوداروها در ایران سبب نجات جان یک میلیون بیمار شده و اکنون این داروها به کشورهای مختلف جهان صادر می‌شود.

در حوزه انرژی پیشرفت‌هایی همچون تولید نرم افزار سوخت گذاری نیروگاه اتمی بوشهر یا بهسازی سیستم ردیابی و قرائت برخط دریافت دوز اشعه کارکنان نیروگاه برای جلوگیری از بروز مسمومیت ناشی از دریافت دوز اضافی از جمله دستاوردهایی است که علی رغم تحریم‌ها و با تلاش نیروهای متخصص ایرانی به دست آمده است.

سازمان انرژی اتمی ایران همچنین دستیابی و تولید ۲۰ درصد برق‌ هسته‌ای از مجموع سبد انرژی کشور را هدف‌گذاری کرده است. برق هسته‌ای یکی از پاک‌ترین و مقرون‌به‌صرفه‌ترین انرژی‌ها به شمار می رود و می‌تواند در میان‌مدت و قبل از توسعه و مقرون‌به‌صرفه شدن سایر روش‌های تولید انرژی پاک، کمک بزرگی به جلوگیری از گرمایش زمین و تبعات جبران‌ناپذیرش کند؛ افزایش بهای انرژی و بی ثباتی در بازار نفت و گاز و همچنین افزایش بی‌سابقه تقاضا برای انرژی هم باعث شده است که کشورها برای حفظ امنیت و منابع خود رقابت گسترده ای برای تامین انرژی مورد نیاز خود داشته باشند.

با توجه به تغییرات شرایط اقلیمی و اکوسیستم در دنیا همه کشورها متعهد و مکلف شده‌اند که تولید گازهای گلخانه‌ای و کربن را به صفر برسانند و این مهم جزو تعهدات جهانی است و ایران نیز به صورت شتابان به این سمت حرکت می کند.

نویسنده: حسن عقیقی

117

بیشتر بخوانید:

ایران،میزبان اولین کنفرانس بین المللی انرژی هسته ای