به گزارش خبرگزاری ایران پرس، در بازدید روح الله دهقانی فیروزابادی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور از یک شرکت دانش بنیان از «کاتالیست تبدیل استیلن در جریان اتیلن» (استیلن کانورتور) و «کاتالیست ایزومریزاسیون زایلن ها و اتیلن بنزن به پارازایلین» رونمایی شد که این ۲ محصول اولين بار توليد مي شوند.
کاتالیست تبدیل استیلن در جریان اتیلن برای پتروشیمیهای گچساران، بندر امام، ایلام و امیرکبیر کاربرد دارد و در حال حاضر در پتروشیمی گچساران مورد استفاده قرار میگیرد. شده است. این کاتالیست یکی از مهمترین و حساسترین کاتالیست های گروه فلزات گرانبها است که در پتروشیمیهای تولید اتیلن به کار گرفته میشود. ۸۰ درصد این کاتالیست از نقره است و مصرف سالانه آن در کشور حدود ۲۰۰ تن بوده که از لحاظ هزینه بیش از ۶۰ میلیون یورو را شامل میشود.
شرکت اکسیر نوین فرآیند آسیا به عنوان اولین تولید کننده این نوع کاتالیست موفق به راه اندازه خط تولید با ظرفیت ۲ تن در روز نیز شده است.
کاتالیست ایزومریزاسیون زایلن ها و اتیل بنزن به پارازایلین در پتروشیمی بوعلی سینا کاربرد دارد و در حال حاضر ۷۶ تن کاتالیست در این پتروشیمی شارژ شده است.
همچنین از تکنولوژی تولید نفت کوره کم سولفور که بر اساس دانش فنی شرکت اکسیر نوین فرایند برای اولین بار راه اندازی شده، امروز توسط معاون علمی رئیس جمهور رونمایی شد.
محققان این شرکت دانش بنیان با توجه به شرایط تحریمی در حوزه نانو کاتالیست ها تحقیقات وسیعی را اجرایی کردند و این فعالیتها موجب شد تا بیشتر پتروشیمیها و پالایشگاهها نظیر پتروشیمی رازی یا پالایشگاه اراک در کشور از محصولات این شرکت بهره مند شوند.
کاتالیست نانوساختار دهیدروژناسیون (NR۱۳)، کاتالیست نانوساختار تصفیه هیدروژنی (HTR۲۲۲LA)، کاتالیست نانوساختار ایزومریزاسیون (ISOC۱۸۹) و کاتالیست نانوساختار آروماتیک سازی (AHT۲۵BS۲) از جمله محصولات این شرکت هستند که گواهینانومقیاس دریافت کرده است.
مزیت اصلی این محصولات این است که نیاز به واردات کاتالیستها از خارج کشور آن هم در شرایط تحریم و با قیمت گران را رفع کرده است. این محصولات نسبت به نمونههای مشابه و نمونههای اروپایی و آمریکایی عملکرد بهتری دارند. حتی از لحاظ قیمتی نیز از نمونههای خارجی قیمت مناسبتر و ارزانتری دارند.
کاربرد اصلی و کلیدی این کاتالیستها در صنعت نفت و گاز است؛ نفت خام باید در برشهای مختلف تصفیه شود و یا فرآیندهای مختلفی روی برشهای مختلف نفتی انجام شود و این شرکت نیز برای هر فرآیندی، کاتالیست مربوط آن را تولید کرده است.
دستیابی به دانش فنی تولید کاتالیست های کلیدی و استراتژیک صنعت نفت، دستیابی به راهکارهای مؤثر ارتقا کیفیت محصولات و حذف یا کاهش آلایندههای محیط زیستی، طراحی و ارائه لایسنس واحدهای شیمیایی و پتروشیمیایی، تولید کاتالیست های زیگلرناتا در واحدهای پلیمری و صادرات کاتالیست های استراتژیک صنعت نفت به کشورهای دیگر از برنامههای در دست اقدام این شرکت به شمار میرود.
112