«علی اکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران روز دوشنبه در مراسم راه اندازی و رونمایی زنجیره 30 تایی سانتریفیوژ پیشرفته نسل جدید "آی آر 6" در مجتمع غنی سازی نطنز گفت: این سانتریفیوژها، 10 برابر سانتریفیوژهای نسل اول می توانند غنی سازی اورانیوم را انجام دهند.
پیام های روشن ایران با فعال سازی نسل جدید سانتریفیوژهای پیشرفته
فعال سازی نسل جدید سانتریفیوژهای پیشرفته ایران در آستانه پایان فرصت 60 روزه سوم برای تامین منافع ایران از برجام توسط اروپا دو پیام روشن دارد:
نخست آنکه نشان می دهد متخصصان ایرانی مسلط به علم هستهای شدهاند.
«علی اکبر صالحی» روز دوشنبه در نشستی خبری گفت: ایران برای تولید سانتریفیوژهای جدید، دیگر مهندسی معکوس نمی کند بلکه آنها را خود طراحی می کند.
اما پیام دوم این حرکت را می بایست در راستای سلسله واکنش های ایران به بدعهدی های برجامی بخصوص از جانب اروپایی ها ارزیابی کرد.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران تصریح کرد: کاری که امروز انجام شد قرار بود تا چهار سال آینده اجرا شود، اما چالش سیاسی که غرب برای ایران ایجاد کرد، باعث شد مسئولین ارشد نظام ایران این تصمیم را بگیرند.
جمهوری اسلامی ایران ماه می گذشته در سالگرد خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای، اعلام کرد در واکنش به عدم تحقق وعده کشورهای باقیمانده در برجام برای جبران آثار منفی تحریمهای آمریکا، به صورت گام به گام تعهدات خود به برجام را کاهش میدهد؛ ایران تاکنون سه گام در این جهت برداشته و گام چهارم را نیز این هفته اعلام میکند.
«مهدی فضائلی» کارشناس مسائل بینالملل می گوید: تصمیمی که جمهوری اسلامی ایران و شورای عالی امنیت ملی در خصوص کاهش تدریجی تعهدات برجامی گرفت بسیار درست، معقول و در چارچوب برجام است.
این تحلیلگر مسائل بینالملل در عین حال تأکید میکند که این کاهش تعهدات باید معنادار باشد، یعنی تعهداتی باشد که هم برگرداندن آن برای ایران مفید و هم برای طرف مقابل هشدار دهنده باشد.
واکنش طرف های اروپایی برجام به اقدامات هشدار آمیز مرحله ای ایران
اکنون اقدامات هشدار آمیز مرحله ای ایران در خصوص برجام طرف های اروپایی را به واکنش واداشته است.
اتحادیه اروپا روزدوشنبه در واکنش به راهاندازی زنجیره سانتریفیوژهای نسل ششم توسط سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران از تهران خواست از گامهای تقابلی خود صرف نظر کند.
در بخشی از بیانیه کمیسیون اروپا آمده است: «به ایران توصیه میکنیم در تصمیم خود برای راهاندازی سانتریفیوژها تجدید نظر کرده و به محتوای توافق هستهای پایبند باشد.»
سوال این است که اگر اروپا پایبندی به محتوای این توافق را مفید و مهم می داند چرا به تعهدات و وظایف خود در این توافق عمل نمیکند و اگر این توافق بد است، چرا وقتی ایران میخواهد براساس مندرجات برجام به بخشی از تعهدات خود عمل نکند، بیانیه سیاسی صادرو ایران را به پایبندی به توافق توصیه می کند.
اروپایی ها خواستارحفظ برجام هستند اما...
مسئله این است که کشورهای اروپایی خواستارحفظ برجام هستند اما می خواهند که بهای حفظ برجام را ایران با تحمل تحریم ها پرداخت کند.
جمهوری اسلامی ایران با اصرار سایر طرف های باقیمانده در برجام، به تعهداتش در قبال برجام پایبند بوده است؛ برجام اما توافقی دو سویه است که بر اساس اعتماد شکل گرفت و اگر اعتماد از بین برود، همه بازنده خواهند بود.
خروج تدریجی ایران از تعهدات برجامی، اخطاری چند مرحله ای به طرف اروپایی است که در صورت نادیدهگرفتن مطالبات برحق ایران باید منتظر هزینههای آن نیز باشد.
عملیشدن تصمیمات برجامی ایران مانند افزایش حجم ذخایر اورانیوم غنیشده وافزایش سطح غنی سازی اقداماتی هستند که ناقض برجام نیست اما واکنشی بر اساس حقوق ایران درچارچوب مفاد برجام است.
بدیهی است که ایران نمیتواند یکطرفه متعهد به برجام بماند و در عین حال نظارهگر تحریمها و تضعیف سیاسی- اقتصادی خود باشد.
«حسن روحانی» رییس جمهوری اسلامی ایران چندی قبل در سخنانی انتقادی، ساز و کار مالی اروپاییها (اینستکس) را اقدامی نمایشی دانست و گفت: "اینستکسِ توخالی به هیچ دردی نمیخورد".
نویسنده: جمشید امین زاده
115/118
بیشتر بخوانید:
صالحی: ایران توانایی تولید هر سانتریفیوژی را دارد
آغاز عملیات گازدهی سانتریفیوژهای پیشرفته نسل جدید در مجتمع غنی سازی نطنز + ویدئو