براساس گزارش پلیس منطقه کشمیر تحت کنترل هند، نیروهای نظامی این کشور در سال ۲۰۲۲ میلادی، با انجام ۹۳ رشته عملیات ، ۱۷۲ کشمیری و افراد مسلح را کشته اند. در این عملیات ها، صدها نفر دیگر نیز زخمی شدند. این در حالی است مالکیت جامو و کشمیر از سال ۱۹۴۷ زمان استقلال هند و پاکستان مورد مناقشه دو کشور است. از اینرو دولت هند با استقرار دهها هزار نیروی نظامی در منطقه کشمیر تحت کنترل خود کوشیده است ضمن مقابله با گروههای مسلح کشمیری امنیت را در این متطقه برقرار کند که عملا ناکام بوده است. سروش امیری کارشناس مسایل هند در این باره می گوید:
«مساله کشمیر مساله ای است که سه طرف بحران باید برای حل آن تلاش کنند. هند، پاکستان و مردم کشمیر. این در حالی است که دولت هند به صورت یک جانبه و از طریق قدرت نظامی درصد تحمیل خواسته های خود به دو طرف دیگر است که در طی بیش از هفت دهه گذشته سیاستی ناکارآمد بوده است».
جنگ هند و پاکستان بر سر کشمیر
هند و پاکستان، دو بار برسر کشمیر با هم جنگ کرده اند و در سال ۱۹۴۸ شورای امنیت سازمان ملل با صدور قطعنامه ای از دولت های پاکستان و هند خواست تا با برگزاری همه پرسی تعیین سرنوشت کشمیر به بخران این منطقه پایان دهند. براساس این قطعنامه از مردم کشمیر پرسیده خواهد شد که تمایل به پیوستن به هند را دارند و یا پاکستان، که با مخالفت دولت دهلی نو مواجه شده است.
دولت پاکستان مخالفت هند با برگزاری این همه پرسی را نشانه ضعف دهلی نو می داند و بارها از سازمان ملل خواسته است برای برگزاری همه پرسی هند را تحت فشار قرار دهد. مردم کشمیر هم، اجرای قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره برگزاری همه پرسی برای تعیین وضعیت این منطقه را خواستارند و آن را تنها راه حل پایان دادن به یکی از طولانی ترین مناقشات سرزمینی در جهان می دانند. "امین فرجاد" کارشناس مسایل هند در این باره می گوید:
«مناقشه کشمیر یکی از طولانی ترین مناقشات سرزمینی است که نه تنها بر مناسبات هند و پاکستان بلکه کل منطقه جنوب آسیا سایه افکنده است. به گونه ای که موجب ایجاد صلح سرد میان دهلی نو و اسلام اباد شده است و دو طرف بخش زیادی از بودجه خود را صرف نظامی گرایی و تقویت قدرت بازدارندگی در برابر هم می کنتد که گسترش فقر در هند و پاکستان، پیامد این سیاست است».
سال ۲۰۲۲ خونین ترین سال برای مردم کشمیر
در هر حال، هند در حالی آمارهای کشته های کشمیری ها از سوی نیروهای امنیتی خود را منتشر می کند که سال ۲۰۲۲ خونین ترین سال برای مردم این منطقه بوده است. این موضوع از دو جهت قابل توجه است. اول آنکه، دولت هند سیاست های نظامی گرایانه خود را در کشمیر تحت کنترل خود تشدید کرده است. دوم آنکه، اعتراض ها ضد هند در این منطقه افزایش یافته است.
در هر صورت ادامه سیاست خشونت آمیز هند، تکرار بیش از هفت دهه اعمال سیاست های نظامی گرایانه این کشور در کشمیر تحت کنترل هند است که نه تنها تجربه شکست خورده ای برای برقراری امنیت و پایان دادن به بحران کشمیر محسوب می شود بلکه دز عمل نشان می دهد که هند هیچ تمایلی برای حل بحران کشمیر از طریق سیاسی و برگزاری همه پرسی تعیین وضیت این منطقه ندارد. سیاستی که پیامد ان ادامه بحران کشمیر و تنش در روابط اسلام اباد و دهلی نو است. از این وضعیت نه تنها هند و پاکستان بلکه کل منطقه آسیب می بینتد.
نویسنده: مجید وقاری
113