ییلدریم همچنین درپاسخ به این سوال که اگرآمریکا چنین تصمیمی اتخاذ کند، موضع ترکیه چه خواهد بود؟ با اشاره به اظهارات پیشین رییس جمهوری این کشور درباره مواضع آنکارا در برابراین مسئله، از احتمال قطع روابط ترکیه با رژیم صهیونیستی خبر داد. ییلدریم گفت: رییس جمهوری آمریکا تا فرصت باقی است باید ازاعلام چنین چیزی ، صرف نظر کند چراکه این به نفع آینده منطقه و صلح جهانی و دارای اهمیت حیاتی است.
"ابراهیم کالین" سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه نیز در این باره گفت: اخبارمربوط به تغییرموقعیت قدس واعلام آن به عنوان پایتخت اسراییل با موقعیت دینی و تاریخی قدس، با قراردادهای بین المللی وقطعنامه های سازمان ملل مغایراست و چنین اقدامی موجب بروز تنش و درگیری های جدید در منطقه خاورمیانه خواهد شد. "رجب طیب اردوغان" رییس جمهوری ترکیه نیز گفته بود قدس خط قرمز مسلمانان است و در صورت اعلام شهر قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی ازسوی آمریکا، ترکیه روابط خود را با اسراییل قطع می کند.
در این نکته تردیدی وجود ندارد که تغییرموقعیت قدس واعلام آن به عنوان پایتخت اسراییل با موقعیت دینی و تاریخی قدس، با قراردادهای بین المللی وقطعنامه های سازمان ملل مغایراست بلکه بسیاری از کشورهای مختلف جهان با این اقدام آمریکا مخالف هستند و از اتخاذ چنین تصمیمی انتقاده کرده اند لذا درچنین شرایطی، واکنش مقامات ترکیه درباره اعلام قدس به عنوان پایتخت اسرائیل را باید اظهاراتی از سر اعلام همسویی با جامعه جهانی ارزیابی کرد تا اینکه واقعا ترکیه تصمیم به قطع رابطه با رژیم صهیونیستی گرفته باشد.
پیشینه این گونه اظهارات مقامات ترکیه در قبال مقامات کودک کش اسرائیل را باید درسخنان رجب طیب اردوغان درمقام نخست وزیری ترکیه خطاب به "شیمون پرز" رییس رژیم صهیونیستی در اجلاس مجمع جهانی اقتصاد در سال 2009 جستجو کرد و جایی که این اظهارات حتی آن اجلاس را تحت الشعاع خود قرار داد.
درآن اجلاس اردوغان خطاب به شیمون پرز رییس رژیم صهیونیستی گفته بود "وقتی صحبت کشتار باشد شما خوب بلدید این کار را بکنید". اظهاراتی که مقامات ترکیه انتظار داشتند نخست وزیر ترکیه را در قامت قهرمان ملی وحامی ملت مظلوم فلسطین معرفی کند.
سردی روابط آنکارا و تل آویو تحت تاثیراین اظهارات اردوغان، اما خیلی زود جای خود به گرمی مناسبات دو طرف داد و در آن مقامات اگرچه در ظاهر دو طرف دوره سرد مناسبات با یکدیگررا تجربه می کردند اما عزیمت هیات های ورزشی و اقتصادی دو طرف در قالب تورنمنت های ورزشی و نمایشگاه های مختلف اقتصادی هیچ وقت متوقف نشد.
ماجراجویی نظامیان صهیونیست در روز31 می سال 2010 ضد کاروان حامل کمک های بین المللی برای مردم غزه، و اعضای ترک این کاوران نقطه عطفی دیگری بر پیکر روابط دو طرف وارد کرد.
واقعه ای که طرف ترک تا اخذ خسارت و خون بهای شهروندان ترک عضو این کاروان پیش برد اما این وضعیت نیز خیلی زود تحت تاثیر بازی های سیاست و حکومت رهبران آنکارا رنگ باخت و گرمی روابط تل آویو و انکارا، جایگزین سردی مناسبات دو طرف شد لذا اکنون این سئوال مطرح است که آیا ترکیه در پی فرصت دیگری برای بازی با کارت رژیم صهیونیستی برای کسب اعتبار و پرستیژ بین المللی است.
اینکه اظهارات مقامات ترکیه تا چه اندازه در جهت انسان دوستی و مظلوم نوازی مردم مظلوم فلسطین است و یا ابزاری برای پوشیدن ردای قهرمانان بین المللی ، سئوالی است که پاسخ آن را باید در پیشینه رفتار سیاست خارجی و منفعت طلبانه مقامات آنکارا با بازیگران منطقه ای از جمله رژیم صهیونیستی جستجو کرد.113/112
نویسنده: اسداله منفرد
بیشتر بخوانید:
اعلام نشست فوری اتحادیه عرب درباره قدس
ابراز تعجب رسانه صهیونیستی از ترامپ: ها آرتص: ترامپ به دنبال افزایش درگیری در قدس