این سفر از سوی محافل سیاسی؛ دیداری راهبردی و فرصتی مناسب برای رسیدن به تفاهم ها و توافق های جدید میان تهران و بغداد ارزیابی شده است.
بررسی راهکارهای تقویت روابط دو کشور در زمینه های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی و همکاری های منطقه ای از مهمترین اهداف سفر رسمی رئیس جمهوری اسلامی ایران به عراق اعلام شده است.
سفر رئیس جمهور ایران به بغداد، در برگیرنده امضای چند توافقنامه بین دو کشور ایران و عراق است؛ این توافقنامه ها در زمینه خط آهن بین شهر خرمشهر و بصره، ایجاد و توسعه شهرک های صنعتی، روادید سفر بین دو کشور، مسائل گمرکی و همکاری های بهداشتی و پزشکی است.
هیچ کس نمی تواند روابط تهران و بغداد را تضعیف کند
«محمدجواد ظریف» وزیر امورخارجه ایران روز یکشنبه در نشست مذاکرات هیات ایرانی و عراقی در بغداد که با حضور «محمدعلی الحکیم» وزیر امور خارجه عراق برگزارشد، تاکید کرد: "روابط دوکشور راهبردی است و هیچ کس نمی تواند آن را تضعیف کند."
حضور موثر و تعیین کننده ایران در مبارزه با داعش و گروه های تروریستی در عراق و سوریه؛ نقش راهبردی ایران را در حفظ امنیت در منطقه به اثبات رسانده است.
بی تردید استفاده مطلوب از تنوع موجود در مناسبات دو کشور نیازمند ثبات و امنیت در عراق است. در حال حاضر همکاری در این موضوع حساس در سطحی راهبردی است و زمینه را برای همکاری در حوزه های دفاعی و امنیتی فراهم کرده است.
«حسن کاظمی قمی» سفیر پیشین ایران در عراق دریادداشتی می نویسد: "امروز، روابط میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عراق به سطح همکاریهای راهبردی کشیده شده است که طبیعتا این سطح همکاریهای راهبردی می تواند دو کشور را به سوی یک ارتباط راهبردی سوق دهد."
از اینرو برخی جریان های مداخله گر سعی دارند این روابط راهبردی را با حاشیه سازی های مغرضانه؛ جریانی با هدف نفوذ و مداخله غیر سازنده ایران در عراق نشان دهند؛ اما برغم این تحرکات؛ رفت و آمدهای مقام های ایران و عراق درعالی ترین سطح، نشاندهنده بی اعتنایی به این تحرکات است.
اکنون با آغاز دوره جدید فعالیت دولت عراق؛ توسعه همکاری ها در زمینه های اقتصادی در اولویت است.
ایران مناسبترین مسیر برای ترانزیت کالا به عراق
در این عرصه، ایران مناسبترین مسیر برای ترانزیت وصادرات کالا به عراق است؛ ایران همچنین می تواند بخش مهمی از نیاز عراق به برق و سوخت را تامین کند.
علاوه بر این موارد، در مسئله صدور خدمات فنی و مهندسی نیز ایران آمادگی انتقال تجربیات خود به عراق را دارد؛ علاوه بر زمینه های یاد شده وجود گذرگاههای مرزی؛ اماکن مقدس در دو کشور و فرصت ها برای مشارکت درسازندگی عراق ازدیگر زمینههایی است که در همکاریهای دو کشور جایگاه ونقش مهمی دارد.
حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار اخیر «برهم صالح» رئیس جمهوری عراق و هیأت همراه از ایران تأکید کردند: "عراقِ عزیز، قوی، مستقل و پیشرفته برای ایران بسیار مفید است و ما در کنار برادران عراقی خود خواهیم بود."
رهبر معظم انقلاب تصریح کردند: "مسئولان جمهوری اسلامی برای گسترش همکاری با عراق بسیار مصمم و محکم هستند."
با چنین پشتوانه ای است که باید گفت سفر رییس جمهوری اسلامی ایران به بغداد تاکیدی بر اراده و آمادگی برای ماندن در کنار دولت و ملت عراق است.
نویسنده: جمشید امین زاده
115/116
بیشتر بخوانید:
ظریف: پیوند تزلزلناپذیر ایران و عراق به نفع دو کشور و منطقه است
تاکید وزیر خارجه عراق بر گسترش روابط دوجانبه با ایران+ ویدئو
بررسی توسعه همکاری با بغداد در آستانه سفر روحانی به عراق