«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران پس از آفریقای جنوبی به «اوگاندا» و «نیجر» سفر خواهد کرد تا با مقامات این کشورها نیز درخصوص مسائل دوجانبه، تحولات منطقه ای و بین المللی گفتگو کند.
همزمان با سفر ظریف به آفریقای جنوبی سیزدهمین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشوربرگزار و مجمع تجاری دو کشور نیز با هدف بررسی موضوعات اقتصادی و سرمایه گذاری تشکیل خواهد شد.
این برنامه ها نشان می دهد که این سفر می تواند زمینه ساز فصل تازه ای برای همکاری های اقتصادی باشد.
سال گذشته «جاکوب زوما» رییس جمهوری آفریقای جنوبی از تهران دیدار کرد و با توافقاتی که در تهران صورت گرفت زمینه های جدید ی برای تقویت همکاری در حوزه روابط اقتصادی، گردشگری و انرژی فراهم شد.
«سیدمهرداد سیادت نسب» رایزن بازرگانی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آفریقای جنوبی و کارشناس مسایل قاره آفریقا در باره اهمیت همکاری های اقتصادی دو کشور می گوید:
".. آفریقای جنوبی با داشتن 2954 کیلومتر مرز مشترک آبی با اقیانوس های هند و اطلس به عنوان یک هسته تجاری و مرکز صادرات مجدد و دروازه ورود به بخش بزرگی از بازارهای آفریقا، (از جمله دسترسی به 14 کشور عضو کشورهای سادک «جامعه توسعه آفریقای جنوبی» با جمعیتی حدود 300 میلیون نفر از طریق حمل و نقل زمینی و ریلی) دارای موقعیت جغرافیایی ممتاز و از اهمیت استراتژیک بسیار برخوردار است و در حال حاضر 53 درصد تجارت منطقه جامعه توسعه جنوب آفریقا ریشه در آفریقای جنوبی دارد، که نشان از وابستگی کشورهای منطقه به بازار و بنادر و راهها و مسیرهای حمل و نقلی آفریقای جنوبی است."
سفر ظریف به آفریقای جنوبی اما از جنبه دیگری نیز حائزاهمیت است.
اشتراک نظر ایران و آفریقای جنوبی در بسیاری از موضوعات بینالمللی و منطقهای
ایران و آفریقای جنوبی در بسیاری از موضوعات بینالمللی و منطقهای، اشتراک نظر دارند؛ تهران و پرتوریا با همکاری مشترک در مجامع بین المللی می توانند برای صلح و ثبات جهانی و منافع کشورهای در حال توسعه، تلاش های ارزشمندی داشته باشند.
آفریقای جنوبی همچنین کارنامه درخشانی از مبارزه ای سخت به رهبری «نلسون ماندلا» علیه نژاد پرستی دارد و از این جهت از روحیه ای انقلابی و ضد نظام سلطه برخوردار است.
«حسن روحانی» رییس جمهوری اسلامی ایران در دیدار سال گذشته جاکوب زوما رییس جمهوری آفریقای جنوبی در تهران با تاکید برضرورت همکاری ایران و آفریقا در همه عرصه ها از جمله در زمینه مبارزه با تروریسم تصریح کرد:
".. برای ایجاد صلح و پایداری ثبات در منطقه نیاز به همکاری و همدلی همه کشورها داریم."
هدف ایران در نگاه به آفریقا کمک به صلح ؛ امنیت و توسعه همه جانبه است؛ این رویکرد که حاکی از نبود طمع ورزی نسبت به کشورهای آفریقایی است، سبب علاقه مندی و جذب بسیاری از کشورهای این قاره به ایران شده است.
گفتگوهای ظریف با مقام های آفریقای جنوبی در پرتوریا درواقع نشانه این همسویی و اراده دو طرف برای آغاز فصل جدیدی درروابط است.115/111
نویسنده: نسرین خویی
روحانی: اراده جمهوری اسلامی ایران تحکیم روابط همه جانبه با آفریقای جنوبی است
ظریف عازم آفریقای جنوبی شد
تاکید ایران و آفریقای جنوبی بر گسترش همکاری های دو جانبه