ایران پرس- «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان برای شرکت در نشست سالانه مقامات عالیرتبه شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد "اکوسوک" عازم نیویورک شد.

ظریف قرار است پس از نیویورک برای شرکت در نشست وزرای امور خارجه جنبش عدم تعهد به ونزوئلا سفر کند. دیدار از دو کشور نیکاراگوئه و بولیوی نیز از برنامه های سفر وزیر امورخارجه است.

این سفر از دو جنبه حائز اهمیت است:

جنبه نخست این سفر حضور ایران درنشست سالانه "اکوسوک" است. جنبه دیگر اهمیت این سفر نیز برگزاری نشست اعضای غیرمتعهدها است که در حوزه روابط خارجی ایران دارای جایگاه ویژه ای هستند.

اما در ارزیابی جنبه نخست این سفر باید گفت، این دیدار در شرایطی که سیاست های یکجانبه آمریکا روند توسعه اقتصادی و اجتماعی جامعه بین الملل را با چالش مواجه کرده است فرصتی مناسب برای بحث و هم اندیشی میان اعضای "اکوسوک" درباره این موضوعات محسوب می شود.

شورای اقتصادی و اجتماعی مطابق ماده 62 منشور ملل متحد در کنار مجمع عمومی، شورای امنیت، شورای قیمومیت، دیوان بین‌المللی دادگستری و دبیرخانه یکی از شش ارگان اصلی سازمان ملل متحد است.

شورای اقتصادی و اجتماعی اکنون 54 عضو دارد که یک سوم این تعداد به وسیله مجمع عمومی تعیین می‌گردد. اکوسوک سالانه حداقل دوبار در نیویورک و ژنو تشکیل جلسه می‌دهد. هر عضو در شورا دارای یک رای است و تصمیمات با تصویب اکثریت اعضا لازم‌الاجرا می‌شود.

دکتر «طهماسب دولتشاهی» نویسنده کتاب تاریخ نهادهای اقتصادی در باره اهمیت این نهاد سازمان ملل می گوید:

"وظایف این شورا دارای ابعاد همه‌جانبه‌ای بوده و نظارت بر مسائل اقتصادی، اجتماعی، انسانی و فرهنگی را در سطح بین‌المللی در بر می‌گیرد. فعالیت‌های شورا قبل از هر چیز هماهنگ کردن فعالیت سازمان‌های تخصصی سازمان ملل متحد در زمینه اقتصادی و اجتماعی است."

شورای اقتصادی و اجتماعی دارای کمیسیون‌های مختلفی است که مسائل مطروحه در شورا در آنها مورد بررسی و بحث قرار می‌گیرد. در این چارچوب موضوعاتی نظیر توسعه اجتماعی، حقوق بشر، مواد مخدر از جمله کمیسیون‌های شورای اقتصادی و اجتماعی هستند که از مهم‌ترین بحث های  اکوسوک است.

از آنجایی که این شورا دارای پنج ارگان کمکی منطقه‌ای است؛ نقش ایران در کمیسیون اقتصادی آسیای غربی و کمیسیون اقتصادی و اجتماعی برای آسیا و پاسیفیک (اسکاپ) حائز اهمیت است. تشکیل کنفرانس های بین المللی در موارد ضرورت ارائه توصیه با هدف تقویت همکاری‌ها در موضوعات اقتصادی و اجتماعی بین­ المللی و ایجاد ترتیبات مشورتی با سازمان­ های مردم نهاد از جمله وظایف این رکن ملل متحد است. از اینرو از این فرصت باید به نحو مطلوبی استفاده شود. در واقع باید گفت که "اکوسوک" با دامنه وسیع فعالیت های خود در نظام توسعه­ ای سازمان ملل متحد جایگاه مهمی دارد.

«اینگا روندا کینگ» رییس شورای اقتصادی-اجتماعی سازمان ملل متحد در سخنانی 9 ژوییه 2019 در مراسم آغاز به کار مجمع عالی رتبه سیاسی برای توسعه پایدار در نیویورک، گفت: "ملل سراسر جهان اکنون فرصتی بی مانند برای گفتگو با هم و یاد گرفتن از یکدیگر دارند."

رییس شورای اقتصادی-اجتماعی سازمان ملل متحد تاکید کرد: "ما از یک دیگر یاد می گیریم و با دست پر و تجربه های جدید باز می گردیم تا به هدف نهایی برای مردم سیاره زمین و کامیابی برسیم."

جمهوری اسلامی ایران که از ابتدای سال 2019 میلادی به مدت سه سال به عضویت «شورای اقتصادی و اجتماعی» سازمان ملل متحد انتخاب شد؛ اکنون نیز حضور در نشست سالانه این اجلاس در نیویورک را فرصتی برای برداشتن گام های مشترک در جهت رسیدن به اهداف "اکوسوک" می داند.

نویسنده: جمشید امین زاده

113/116

بیشتر بخوانید:

ظریف خطاب به هانت: ایران به صادرات نفت خود در هر شرایطی ادامه خواهد داد

ظریف عازم نیویورک شد