صلاحالدین ربانی وزیر خارجه و رئیس حزب جمعیت اسلامی افغانستان پیش از این درباره برکناری احتمالی عطا محمد نوراستاندار بلخ به ارگ ریاست جمهوری این کشور هشدار داده بود.
وزیرخارجه افغانستان برای شرکت در مراسم بازگشایی سفارت افغانستان و دیدار با رئیس جمهور، نخست وزیر و رئیس پارلمان یونان به آتن رفته بود.
قرار بود ربانی پس ازدیدار با مقامات یونان به نروژ و دانمارک نیز سفر کند.
اقدام رئیس جمهوری افغانستان در برکناری استاندار بلخ جدید خشم مسئولان حزب جمعیت اسلامی این کشور را برانگیخته است.
این حزب با انتشار بیانیهای ضمن محکوم کردن برکناری عطامحمد نور تاکید کرده است پس از بازگشت ربانی به افغانستان، حزب جمعیت اسلامی موضع نهایی خود را در برابر این اقدام اشرف غنی اعلام خواهد کرد.
اقدام وزیرخارجه افغانستان درنیمه تمام گذاشتن سفرخود به اروپا با توجه به این که این دیدارمبتنی بریک برنامه ریزی قبلی و درهماهنگی با کشورهای مقصد بوده است، حاکی از اهمیت مسئله برکناری استاندار بلخ از سوی رئیس دستگاه دیپلماسی افغانستان است.
عطا محمد نورکه رئیس اجرایی حزب جمعیت اسلامی افغانستان است، ازشخصیت های معروف سیاسی این کشوراست که علاوه برسابقه فرماندهی دردوران جهاد، در یکسال گذشته به دلیل انتقادهای تند به محمد اشرف غنی، در کانون توجه محافل رسانه ای افغانستان بوده است.
چرایی اهمیت برکناری عطا محمد نور
حضورعطا محمد نور در سه ضلعی رهبری شورای ائتلاف نجات افغانستان به همراه محمد محقق معاون رئیس اجرایی کابینه و ژنرال عبدالرشید دوستم معاون اول رئیس جمهوری این کشور که مهمترین تشکل مخالف دولت وحدت ملی افغانستان محسوب می شود، موجب شد تا نقش استاندار بلخ درجایگاه مخالف دولت شفاف تر از گذشته بشود.
همین مسئله موجب شد تا در بین رسانه ها و محافل سیاسی این گمانه مطرح بشود که حضورعطا محمد نور در شورای ائتلاف نجات افغانستان سبب تقویت عزم اشرف غنی برای اتخاذ تصمیم جهت برکناری استاندار بلخ بشود.
البته برخی محافل رسانه ای در افغانستان با اشاره به نفوذ قابل توجه عطا محمد نور در استان بلخ و همچنین هزینه های سیاسی برکناری وی، گمانه تفاهم غنی با نور را در این تصمیم مطرح می کنند.
احمد سعیدی کارشناس مسائل سیاسی افغانستان گفته است: برکناری عطامحمد نور از استانداری بلخ تنها با تفاهم وی در این باره امکان پذیر شده زیرا اشرف غنی توان برکناری عطامحمد نور را با استفاده از زور ندارد.
اشرف غنی و جریان پاکسازی در دولت افغانستان
اگر چه اتخاذ تصمیم نهایی در عزل و نصب استانداران از اختیارات رئیس جمهوری افغانستان است اما انتشار خبر برکناری استاندار بلخ درشرایط کنونی بیش از دلایل کارشناسی، با انگیزهای سیاسی و حذف مخالفان در درون دولت این کشور ارزیابی شده است.
نیمه تمام ماندن سفر وزیر خارجه افغانستان به اروپا در پی برکناری عطا محمد نور، می تواند چالش بین حزب جمعیت اسلامی و صلاح الدین ربانی با رئیس جمهوری این کشور را بیش از گذشته افزایش دهد.
البته باید توجه داشت که عطا محمد نور هم به خوبی میدانست که تداوم موضعگیری ضد دولتی و تقابل با اشرف غنی موجب برکناری وی خواهد اما پرسش این است که چرا استاندارمعزول بلخ با وقوف به تاثیر ادامه این رویه برعدم حضور وی در این جایگاه، حتی خود را در فهرست رسمی مخالفان دولت در شورای ائتلاف نجات قرار داد؟
عطا محمد نور به دنبال چیست؟
به نظر می رسد عطا محمد نور تلاش دارد با ایجاد انسجام مخالفان در چارچوب حزب جمعیت اسلامی و شورای ائتلاف نجات افغانستان، وارد عرصه نمایندگی مردم در مجلس بشود که برکناری وی اقبال عمومی به این عضو ارشد حزب جمعیت اسلامی را در انتخابات مجلس افزایش می دهد.
دراین سناریو، تکیه بر کرسی ریاست مجلس نمایندگان افغانستان که انتخابات آن قرار است سال آینده برگزار بشود،هدفگذاری استاندار برکنار شده بلخ است. 134/111
نویسنده: محمد رضا عسگری
بیشتر بخوانید:
برکناری تعدادی از مسئولان کمیسیون شکایات انتخاباتی افغانستان/تحلیل
تصمیم رئیس جمهور افغانستان برای برکناری 370 فرماندار
برکناری وزیر کشور افغانستان/تحلیل