وزارت امور خارجه آمریکا مدعی شد: "سفر بلینکن در راستای تلاش برای تحقق یک آتش بس جدید در نوار غزه و اجرای توافق تبادل اسرا میان اسرائیل و حماس است."
وزیر امورخارجه آمریکا در روزهای اخیر با سفر به عربستان، قطر و مصر با مقامهای این کشورها دیدار و پیرامون جنگ غزه رایزنی کرده است.
روزنامه العربی الجدید در این خصوص نوشت: "هدف بلینکن از این سفر دورهای، ادامه مذاکرات برای دستیابی به توافقی برای آزادی گروگانهای باقی مانده نزد حماس و دستیابی به یک آتش بس بشردوستانه است که امکان ارسال کمکهای بشردوستانه به غیرنظامیان غزه را فراهم میکند."
همچنین انتظار میرود که بلینکن پیشنهاد آتشبس ارائه شده در نشست پاریس را پیگیری کند؛ پیشنهادی که احتمالا مبتنی بر آتش بسی جدید شامل شش هفته توقف درگیریها و آزادی اُسرای اسرائیلی در مقابل زندانیان فلسطینی باشد.
در واقع وخامت اوضاع در غزه و فشار افکار عمومی برای پایان دادن به اوضاع بحرانی غزه سبب شده است تا مقامات آمریکایی در ظاهر تلاش کنند اقدامی را برای توقف جنایات اسرائیل انجام داده و از برقراری وقفه در جنگ سخن بگویند.
«عمرو هاشم ربیع» معاون مرکز مطالعات استراتژیک الاهرام در این زمینه گفت: "اسرائیل از یک طرف نگران شعاری است که در ابتدای جنگ داده و تاکنون نتوانسته به آن دست یابد و از طرف دیگر نگران خشم جامعه جهانی و همچنین، فروپاشی کابینه جنگ در درون اسرائیل است."
گزارش های منتشر شده نشان می دهد مقامات حماس نیز در پاسخ به درخواست جدید، شرایطی را مطرح کرده اند از جمله این که خواستار تغییراتی در ارتباط با بازسازی غزه، بازگرداندن ساکنان آن به خانههایشان و خواسته هایی دیگر برای آوارگان شده اند.
«عبدالرحمن شدید» از رهبران حماس در این زمینه تصریح کرد: "چارچوب پیشنهادی، خواستههای اساسی مردم ما را نادیده میگیرد که نمیتوان آنها را دور زد و رایزنیها در مورد مراحل و جزئیات چارچوب و پخته شدن مباحث مطرح، به زمان بیشتری نیاز دارد."
در واقع مقامات فلسطینی محورهایی چون بازسازی غزه، برداشتن دیوارها و بازگرداندن آوارگان را مد نظرقرار دارند و موضوع برقراری آتش بس یکی از محورها تلقی می شود، اما بعد از موضوع آتش بس، موضوع بازسازی تخریب ها و ویرانی های گسترده ای است که اسرائیل انجام داده است.
درحالی که به نظر می رسد بلینکن در تلاش است تحت فشارهای داخلی و بین المللی، آتش بس موقت را میان اسرائیل و غزه برقرار کند تا به کاهش نسبی تنش ها در منطقه کمک نماید؛ اما به نظر نمی رسد مقامات اسرائیل با همین اندک تلاش ها نیز همراهی کنند.
در واقع مقامات تل آویو همچنان بر ادامه جنگ پافشاری می کنند و به نظر نمی رسد که خواست آمریکا تغییری در موضع «بنیامین نتانیاهو» به وجود آورد.
از این رو می توان انتظار داشت پنجمین سفر منطقه وزیر خارج آمریکا به منطقه غرب آسیا بعد از عملیات طوفان الاقصی در هفتم اکتبر سال گذشته، اگر شکست نخورد، دستاورد چشمگیری به دنبال نخواهد آورد.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117