ایران پرس- از نظر کارشناس مسایل منطقه خاورمیانه، حضور آمریکایی ها در سوریه، اصلی ترین مشکل دمشق است.

شبکه رادیو - تلویزیونی «ار.ت.ب.اف» بلژیک در پایگاه اینترنتی خود نوشت: شورشیان و افراط گرایان سوری، روند خارج کردن سلاح های سنگین شان از منطقه عاری از جنگ واقع در شمال استان ادلب را آغاز کرده اند.

این اقدام نتیجه عقد توافق بین روسیه و ترکیه در هفدهم ماه سپتامبر در خصوص آخرین کانون تجمع افراط گرایان، انجام می شود.

حکومت سوریه هم اکنون دو سوم خاک کشور را در کنترل خود دارد و ایجاد این منطقه عاری از جنگ، ادلب و مناطق همجوار مثل حلب، لاذقیه و حماء را از حملات نیروهای دولتی و همچنین نیروهای مخالف دمشق، در امان نگاه می دارد.

توافق منعقد شده بین روسیه و ترکیه عملا می بایست مانع هجوم نیروهای دولتی و متحد روس اش به این استان (آخرین منطقه ای که افراط گرایان در آن به مقاومت در برابر نیروهای دولتی مبادرت می کنند) شود.

آنکارای نگران از کردها، امیدوار است از ورود نیروهای افراط گرای مسلح تحت حمایت خود به خاک ترکیه جلوگیری کند، اما آیا ما هم اکنون شاهد پایان کار شورشیان و افراط گرایان سوری هستیم؟

در این خصوص با «فابریس بالانش» استاد دانشگاه لیون و کارشناس مسایل سوریه گفت و گو می کنیم:

 «ار.ت.ب.اف»: شورشیان حاضر در ادلب، کدام شورشیان هستند؟

در ادلب بین پنجاه الی صد هزار تروریست حضور دارد. ارزیابی دقیق تعداد ترورست های حاضر در این استان کاری دشوار است. در میان این نیروها، اعضای القاعده ای، التحریر الشام و حراس الدین، مشاهده می شوند.

تروریست هایی که از سوی آنکارا تامین مالی می شوند و به ترکیه نزدیکند نیز در ادلب  حضور دارند.

وقتی از خارج کردن سلاح های سنگین از منطقه عاری از جنگ صحبت می کنیم، منظورمان خروج تمامی سلاح های سنگین متعلق به همه گروه های حاضر در این منطقه از جمله افراط گرایان است. منطقه عاری از جنگ بین 10 تا 15 کیلومتر طول داشته و در امتداد مرز استان ادلب کشیده شده است.  

ارتش سوریه در ماه سپتامبر با حمایت روسیه، خود را برای حمله به استان ادلب آماده کرد.

ادلب آخرین استانی است که در کنترل تروریست ها قرار دارد. در نهایت روس ها با ترک ها که با این حمله مخالف بودند، توافق کردند.

ترکیه تصمیم گرفت تروریست های حاضر در ادلب را به خروج سلاح های سنگین شان از این منطقه وادار کند، تا دیگر به حمله به مواضع نیروهای دولتی و بمباران مناطق تحت کنترل این نیروها به ویژه شهرهای بزرگی چون حماء، حلب و یا لاذقیه، همجوار با استان ادلب مبادرت نکنند.

«ار.ت.ب.اف»: آیا عقد این توافقات و مذاکره با ترکیه به معنای پایان نبردهای شورشیان است؟

صدای ناقوس پایان نبرد تروریست ها تقریبا دو سال پیش و با بازپس گیری حلب توسط نیروهای ارتش سوریه به صدا درآمد. پس از آن ما شاهد پیروزی های زنجیره ای نیروهای دولتی بودیم: بازپس گیری حومه دمشق، مناطق جنوبی سوریه، بازپس گیری مناطق شرقی و ... امروز به خوبی می دانیم که تروریست های حاضر در ادلب نیز هیچ امیدی ندارند.

اما امروز مساله این است که بدانیم چه بر سر آن ها خواهد آمد؟

من فکر می کنم که نه اروپا و نه روسیه خواستار بازگشت این تروریست ها نیستند. آیا آن ها حذف (کشته) خواهند شد؟ در پاسخ به این سوال باید خاطرنشان کرد که تعداد این تروریست ها بیشتر از چیزی است که بتوان آن ها را بدون دغدغه از میان برد. در کل، سوالات و ابهامات زیادی در خصوص بازگشت این افراد از سوریه وجود دارد.

به هر ترتیب نبردها هنوز آغاز نشده اند، اما دیر یا زود جنگ شروع می شود، چرا که تصور این که دمشق و مسکو حضور این گروه از تروریست ها در خاک سوریه را تحمل کنند، دشوار است، حکومت سوریه پیروز شده است، پس از هفت سال نبرد، حکومت همچنان پابرجاست و امروز هیچ کس نمی تواند به ساقط کردن آن فکر کند.

استان ادلب مساله ای است که باید حل شود، اما مشکل بزرگتر حضور آمریکایی ها در شمال سوریه است.

مادامی که حضور آمریکا در شمال سوریه ادامه داشته باشد، دمشق نمی تواند پیروزی خود را کامل بداند.

«ار.ت.ب.اف»: گروهی از تروریست های داعشی هنوز در عراق حضور دارند. آیا این حضور تاثیرگذار و مهم است؟

این گروه از داعشی ها را به راحتی و خیلی سریع می توان نابود کرد، چرا که فقط در چند روستا حضور دارند. البته این افراط گرایان از سرسخت ترین داعشی ها هستند، اما امکان انتقال این داعشی ها به سوریه وجود ندارد، چرا که آن ها دیگر جایی را در کنترل خود ندارند.

جالب آن که کردها تمایلی به محو و نابودی سریع این داعشی ها ندارند. چرا که حضور این داعشی ها حضور نظامی آمریکایی ها را توجیه می کند و شاید هم این حضور نظامی مانع حملات ترکیه شود.

آمریکایی ها گفته اند که در سوریه خواهند ماند، اما کردها چندان به این وعده امیدوار نیستند، با وجود رئیس جمهوری مثل «دونالد ترامپ» بروز هر اتفاقی ممکن است.

هر لحظه ممکن است که رئیس جمهور آمریکا با یک پیام توییتری، تصمیم خود برای خروج نظامیان ارتش آمریکا از شمال سوریه را اعلام کند. در صورت خروج آمریکایی ها از سوریه، کردها بین نیروهای ارتش ترکیه و نیروهای دولتی در سوریه به دام خواهند افتاد.

پس، هم اکنون کردها وقت کشی را در دستور کار خود قرار داده اند. کردها از حدود یک سال پیش پشت دروازه های چند روستا که در کنترل داعشی ها قرار دارند، متوقف شده اند. چرا که تمایلی ندارند که کار باقیمانده نیروهای داعشی را به پایان برسانند.

مترجم: علیرضا فراهانی

116/110

بیشتر بخوانید:

آمریکا در سوریه به اقدام جنگی دست زده است

پرس تی وی: سیاست های واشنگتن در سوریه احتمال تقابل نظامی آمریکا با ایران و روسیه را افزایش می دهد

حمله آمریکا به سوریه نقض منشور سازمان ملل متحد است