«آشیش کومارسن» نویسنده و معاون ارتباطات در اندیشکده آمریکایی شورای آتلانتیک در مقاله ای که در پایگاه اینترنتی این شورا منتشر شد، نوشت: «ژایر بولسونارو»، نامزد پوپولیست (عوام گرای) ریاست جمهوری در برزیل، در دور نخست انتخابات ریاست جمهوری داین کشور برنده شد، اما نتوانست اکثریت لازم را بدست آورد تا از کشیده شدن انتخابات به دور دوم بی نیاز باشد.
کاپیتان پیشین ارتش که به «ترامپ» برزیل شهرت پیدا کرده است، در دور دوم انتخابات در روز 28 اکتبر با نامزد حزب چپ گرای کارگران، «فرناندو حداد» رقابت خواهد کرد.
انتخابات ریاست جمهوری برزیل به دور دوم کشیده شد+ ویدئو
بولسونارو از اعضای حزب سوسیال لیبرال است و در گذشته سخنانی آتش افروز درباره زنان و اقلیت ها بر زبان آورده و قول داده است با جرم و جنایت و فساد به شدت برخورد کند.
بولسونارو در دور نخست انتخابات تنها کمتر از 47 درصد آراء را بدست آورد و نزدیکترین رقیب او، حداد، 28 درصد آراء را از آن خود کرد.
«جیسون مارک زاک»، مدیر مرکز آمریکای لاتین در شورای آتلانتیک گفت: "پیروزی نسبی بولسونارو در دور نخست انتخابات نشان می دهد برزیلی ها از ناامنی و فساد به ستوه آمده اند و ناامیدانه می خواهند وضعیت اقتصادی شان رو به بهبودی بگذارد."
وی افزود: "رقم بالایی که بولسونارو از مجموع آرا بدست آورده نشان می دهد، نظام سال های گذشته برزیل از مسیر درست خارج شده و احزاب سیاسی سنتی، آنچنان که در دیگر کشورها از جمله در مکزیک شاهد بوده ایم، اعتماد رای دهندگان برزیلی را از دست داده اند.
در مکزیک، «آندریاس مانوئل لوپز اوبرادور» در انتخابات ریاست جمهوری روز نخست ژوئیه پیروزی تاریخی بدست آورد و بیش از 50 درصد آراء را به خود اختصاص داد.
اوبرادور پیش از جداشدن از حزب متبوع خود، یکی از اعضای حزب دموکراتیک انقلابی بود اما جدا شد و حزب «مورنا» را پایه گذاری کرد.
بولسونارو: هوادار دیکتاتوری ام!
بولسونارو احساسات مردم را در برزیل برانگیخته است. او در سخنانی که در سال 1993 در کنگره این کشور ایراد کرد، گفت: هوادار دیکتاتوری است.
وی در روز هفتم سپتامبر هدف حمله با چاقو قرار گرفت اما جان سالم بدر برد و مجبور شد تبلیغات انتخاباتی را از تخت بیمارستان پیگیری کند. مخالفان پویش هایی را در رسانه های اجتماعی در مخالفت با او راه اندازی کرده اند.
«روبرتو براگا» یکی از معاونان مدیر مرکز آمریکای لاتین در شورای آتلانتیک گفت: "برزیلی ها در مخالفت با دوقطبی بسیار شدید و نارضایتی شدیدتر در روز هفتم اکتبر با رای خود دستگاه سیاسی کشور را برکنار کردند."
دست کم بخشی از این حقیقت که بولسونارو در دور نخست انتخابات ریاست جمهوری رای خوبی بدست آورد، نشان دهنده نظر نامساعدی است که بسیاری برزیلی ها نسبت به حداد و حزب کارگر دارند و علت آن هم پیشینه سرشار از فساد و سوء مدیریت اقتصاد برزیل است.
براگا گفت: "بسیاری از برزیلی ها، اگر نه بیشتر آنان در دور دوم انتخابات به جای رای دادن به هر یک از نامزدها، در کل، از شرکت در انتخابات خودداری می کنند و بسیاری دیگر نیز برای آن که حزب کارگر را از رسیدن به قدرت دور نگاه دارند، به بولسونارو رای خواهند داد."
برزیلی ها همچنین برای انتخاب فرمانداران سراسر کشور، دو سوم سناتورها، همه قانونگذران مجلس نمایندگان و بیش از هزار کرسی در مجالس ایالتی به پای صندوق های رای خواهند رفت.
قدرت گرفتن احزاب حاشیه ای در برزیل
براگا گفت: نخستین دور از انتخابات برزیل شاهد قدرت گرفتن احزاب حاشیه ای همچون حزب سوسیال لیبرال ژایر بولسونارو و سقوط احزاب ریشه دارتر از جمله حزب کارگر در تقریبا همه ی سطوح دولت بود.
در کنگره، نمایندگان تازه ای روی کار خواهند آمد که هدف شان برخورد محکم و آشکار با وضعیت جاری است اما در کشوری که خواهان اصلاحات سیاسی است، بی نظمی در کنگره باقی خواهد ماند.
مارک زاک گفت: دولت آتی برزیل به شدت زیر فشار خواهد بود تا خیلی زود و پرشتاب، نتایجی را برای مردم این کشور رقم بزند.
وی افزود: چیزی که خیلی اهمیت دارد این است که نهادهای دموکراتیک در برزیل همچنان قوی و استوار روی پای خود بایستند.
پیروزی بولسونارو نخستین شکست را در انتخابات ریاست جمهوی از سال 2002 تاکنون برای حزب کارگران رقم زد.
رئیس جمهور پیشین برزیل، «لوئیس ایناسیو لولا دا سیوا» که بیشتر سال گذشته در نظرسنجی ها پیشتاز بود، پس از آنکه دادگاه تجدیدنظر ابتدای سال جاری حکم محکومیت فساد و پولشویی ضد او را تایید کرد، از شرکت در انتخابات کنار گذاشته شد.
پس از کنار گذاشته شدن لولا، حزب کارگر، حداد را به عنوان نامزد ریاست جمهوری برگزید، اما حمایت مردمی از لولا به شکل خودکار به سوی حداد، شهردار پیشین سائوپالو متمایل نشد.
گروه هایی از جمله یک مرکز تحقیقی در شورای آتلانتیک از نزدیک پویش گمراه سازی و ارائه ی اطلاعات دروغ را در جریان انتخابات نظارت و بررسی می کردند.
«لوئیزا باندیرا» پژوهشگر شورای آتلانتیک گفت: "در سالی که قرار است انتخابات برگزار شود و به شدت هم دوقطبی شده است رسانه های اجتماعی نقشی حیاتی ایفا کرده اند و بر گزینه های رای دهندگان اثری شدید داشته اند. بویژه، گسترش اطلاعات دروغ از مسیر رسانه های اجتماعی اثری به شدت نگران کننده داشته است."
باندیرا افزود: "این جریان در هفته پایانی بیشتر مشهود بود؛ دقیقا در همان روز رای گیری هنگامی که حجم گسترده ای از ادعاهای غلط درباره ی تقلب منتشر شده بود. این خیلی خطرناک است، زیرا می تواند اعتماد به نهادها و دموکراسی را از بین ببرد."
براگا هشدار داد: "با انتشار گسترده بحث و گفتگوی گمراه کننده در واتس اپ و دیگر رسانه های اجتماعی، برزیلی ها باید با هوشیاری بالا به دور دوم برسند."
حداد با شرایطی روبروست که براگا می گفت: "نبردی غیرممکن برای زیر و رو کردن اوضاع است، به ویژه در شرایطی که میزان آراء ممتنع، باطله و سفید از آراء حداد در این دور بیشتر بود."
براگا گفت: "پیروزی بولسونارو در دور دوم تقریبا قطعی است."
مترجم: مرتضی لطفی
116/110
بیشتر بخوانید:
لو نوول ابسرواتور: انتخابات برزیل؛ خطر پیروزی راستگرایان افراطی
برگزاری انتخابات سراسری برزیل