ایران پرس:  دولت نپال از امضای توافقنامه امنیتی مشترک با امریکا صرف نظر کرد.

از سال ۲۰۱۴ درخواست برای همکاری مشترک امنیتی با نپال از سوی آمریکا مطرح شده بود که بنا به گزارش راشاتودی و تایید دولت چین دولت کاتماندو دست رد به سینه امریکا زد.

موضوع درخواست همکاری های امنیتی میان امریکا و کشورهای مختلف در جهان از جمله نپال واقع در شبه قاره هند به سال ۲۰۰۱ بعد از حملات به برجهای دوقلو در امریکا برمی گردد.

در این سال امریکا به بهانه مقابله با تروریسم خیز بلندی را برای امضای توافقنامه های امنیتی با کشورهای جنوب شرق اسیا بخصوص مالزی و اندونزی و همچنین نپال برداشت که کاولین پاول وزیر امور خارجه وقت امریکا نیز به کاتماندو سفر کرد.

با این حال هیچ یک از کشورها حاضر به امضای توافقنامه امنیتی مشترک با امریکا نشدند .جیمز برادلی کارشناس مسایل سیاسی در این باره می گوید:"حضور امریکا در مناطق مختلف اسیا منطبق با سیاستها و اهداف واشنگتن است که حضور نظامی ان در ابهای پیرامونی چین و در ژاپن و کره جنوبی نیز در همین راستا قابل توجه است که نتیجه آن ایجاد فضای سرد همکاری در منطقه است."

بدون تردید مخالفت دولت نپال با امضای توافقنامه همکاری امنیتی با امریکا پیروزی بزرگی برای چین محسوب می شود.به همین دلیل وزارت خارجه چین از این تصمیم دولت نپال استقبال کرده است.

واقع امر این است که در سالهای اخیر رقابت میان هندوستان ،چین و امریکا برای افزایش نفوذ منطقه ای از جمله در شبه قاره افزایش یافته است.

بدون شک شکست امریکا در متقاعد کردن دولت کاتماندو برای همکاری مشترک امنیتی متاثر از رعایت ملاحظات پکن و افزایش نفوذ چین در نپال است. موضوعی که برای هندوستان نیز نگران کننده است.

هنری کسینجر کارشناس ارشد روابط بین الملل در امریکا می گوید :"رقابت با کشوری که قصد سلطه بر اسیا را دارد در راستای منافع امریکاست و این کشور از هر اهرم و ابزاری برای مقابله با رقیب و تقویت موقعیت راهبردیش بخصوص در اسیا استفاده خواهد کرد".

به رغم دیدگاه خوشبینانه کسینجر، مخالفت کشور کوچکی مانند نپال با خواسته واشنگتن جهت همکاری امنیتی نشان می دهد که دیدگاههای استقلال طلبانه و متکی به منافع ملی در میان کشورها در حال گسترش است و کاتماندو نیز اجازه نداد امریکا بخواهد از فرصت حضور در نپال منافع و امنیت ملی این کشور را تضییع کند و در همان حال ضد چین عمل کند.

شرایطی  که می تواند نپال را به محل تنازع پکن و واشنگتن تبدیل نماید. در هر حال،به نظر نمی رسید امریکا در مورد همکاری امنیتی با نپال ،تصور شنیدن کلمه "نه "را  داشته باشد.اما اتخاذ چنین تصمیمی نشان می دهد که راه برای نفوذ واشنگتن در همه جا باز نیست و این به معنای تحقیر واشنگتن در عرصه منطقه ای و بین المللی است.

نویسنده: مجید وقاری

112