ایران پرس- طرح آمریکا برای کاهش خشونت های طالبان در افغانستان با دو واکنش متفاوت در این کشور روبرو شده است.

شماری از چهره‌های برجسته سیاسی افغانستان در نشستی در کابل با موضوع  صلح در این کشور و ایجاد طرحی مشترک برای چگونگی رسیدن به این مهم، از طرح کاهش خشونت ها استقبال کردند. 

در این نشست که به میزبانی "محمد محقق" معاون دوم رئیس اجرایی افغانستان برگزار شد، "حامد کرزی" رئیس جمهور سابق، "عبدالله عبدالله" رئیس اجرایی دولت، "محمد یونس قانونی" معاون سابق رئیس جمهور، "کریم خلیلی" رئیس شورای عالی صلح که چند ماه پیش منحل شد و شماری از دیگر سیاسیون افغان دیدگاه های خود را بیان داشتند.

عبدالله در این نشست با بیان اینکه هیچکس نباید به دلیل "منافع شخصی" مانع روند صلح شود، خواستار مشارکت فراگیر در این روند "ملی" شد.

کریم خلیلی نیز با اشاره به موافقت طالبان برای "کاهش خشونت‌ها" گفت: این به معنی کاهش جنگ بوده و یکی از راه‌های اصولی است که در هر مذاکره‌ای برای دستیابی به آن تلاش می‌شود.

نشست شخصیت های سیاسی افغانستان درباره روند صلح و بن بست موجود در آن در شرایطی برگزار شد که درخواست آمریکا از طالبان برای کاهش خشونت ها در آن کشور، روند صلح و گفت وگوهای مربوط به آن را وارد مرحله تازه ای کرده است.

مسئله کاهش خشونت های طالبان درافغانستان با دو واکنش متفاوت مواجه شده است که نشانه ای از وجود دو برداشت مختلف از چگونگی دست یابی به صلح و خاتمه جنگ در این کشور است.

سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان در واکنشی منفی به درخواست آمریکا از طالبان برای کاهش خشونت ها تاکید کرده که دولت کابل تنها برقراری آتش‌بس را می‌پذیرد.

به گفته "صدیق  صدیقی"، کاهش خشونت‌ها مفهومی ندارد و دولت افغانستان بدنبال آتش‌بس و پایان جنگ در این کشور است.

در مقابل رویکرد مخالفت آمیز دولت افغانستان با مسئله کاهش خشونت ها که آمریکا آن را از طالبان درخواست کرده است، بخشی از جامعه مدنی آن کشور از جمله شماری از گروه های سیاسی افغانستان از این طرح استقبال کرده و آن را گامی امیدوار کننده برای دست یابی به توافق با طالبان در چارچوبی تدریجی ارزیابی می کنند.     

در نشستی که به میزبانی معاون دوم رئیس جمهور افغانستان و با مشارکت برخی از شخصیت های سیاسی این کشور در کابل برگزار شد، شرکت کنندگان بر این نکته تاکید کرده اند که لزوما باید از کاهش خشونت ها توسط  طالبان استقبال کرد و به تدریج در فرآیند گفت وگوهای بین الافغانی، هدف کلان برقراری آتش بس دائمی و فراگیر را به پیش برد.  

از نگاه شخصیت های سیاسی شرکت کننده در این نشست، پاسخ منفی به طرح کاهش خشونت ها در افغانستان در واقع نوعی مخالفت با صلح است که همگان بر تدریجی بودن این روند دشوار و پیچیده اتفاق نظر دارند.

در شرایطی دولت افغانستان با کاهش خشونت ها از سوی طالبان مخالفت کرده است و خواستار برقراری آتش بس دائمی شده که وزیر خارجه پاکستان از آمادگی این گروه برای کاستن از میزان خشونت ها  در آن کشور خبر داده است که چنین رویکردی از سوی شماری از سران گروه های سیاسی افغانستان مورد توجه و استقبال قرار گرفته است. 

"سیدانتظار خادم" کارشناس مسائل سیاسی در افغانستان می گوید، با توجه به نفوذ دولت پاکستان بر طالبان، این کشور می تواند این گروه را به کاهش سطح خشونت ها در افغانستان متقاعد کند و حتی طالبان را به ورود به مذاکرات بین الافغانی ترغیب کند.  

در چنین شرایطی به نظر میرسد دولت افغانستان باید با جامعیت بیشتری به مقوله صلح و مراحل مختلف آن که ماهیتی تدریجی دارد، توجه کند.

نویسنده: محمدرضا عسگری

133/117

بیشتر بخوانید:

واکنش افغانستان به درخواست آمریکا از طالبان برای کاهش خشونت ها/ تحلیل