ایران پرس- بیست و هفتمین دوره پارلمان ترکیه با مراسم سوگند 600 نماینده منتخب و با حضور «رجب طیب اردوغان» رییس جمهوری منتخب این کشور آغاز به کار کرد.

ریاست موقت نشست پارلمان ترکیه را «دورموش ییلماز» نماینده شهر آنکارا از حزب نیک به عهده دارد. پارلمان ترکیه 600 نماینده دارد و برای انتخاب رییس نهاد قانونگذاری، دوم سوم آرای مجموع نمایندگان (400 رای) لازم است.

در همین حال، نظام سیاسی ترکیه از فردا (دوشنبه) با برگزاری مراسم سوگند «رجب طیب اردوغان» رییس جمهوری منتخب این کشور به شکل رسمی، از پارلمانی به ریاستی تغییر و در این فرایند، پست نخست وزیری ترکیه حذف خواهد شد.

با توجه به اعطای اختیارات ویژه به شخص رئیس جمهوری به عنوان رئیس قوه مجریه و محدودیت‌های سایر قوای حکومتی ترکیه، به نظر می‌رسد از اهمیت سایر قوا کاسته خواهد شد.

درهمین ارتباط، «هنری جی بارکی» Henry J. Barki کارشناس ارشد مسائل ترکیه و خاورمیانه، گفته است: اهمیت پارلمان ترکیه تا حد یک چایخانه تقلیل یافته است، زیرا پارلمان ترکیه دیگر قدرتی ندارد و این رییس جمهوری ترکیه است که از این به بعد قدرتمندترین فرد و نهاد در ترکیه محسوب می‌شود و دیگر اهمیت ندارد که هرکدام از احزاب ترکیه در پارلمان چه تعداد نماینده دارند.

با وجود اهمیت چشمگیر قوه مجریه و شخص رئیس جمهوری ترکیه و در عین حال، بی‌اهمیت قلمداد شدن سایر قوای حکومتی در این کشور، موضوع مهم ائتلاف حزب عدالت و توسعه با حزب حرکت ملی ترکیه است. شکی نیست که، این ائتلاف تاثیر زیادی بر سیاست داخلی و خارجی ترکیه بر جا خواهد گذاشت.

چنین تصور می‌شود که حزب حرکت ملی به عنوان حزب ائتلافی پیروز و شریک جدید حزب «اردوغان» در پارلمان که شامل نیروهای ناسیونالیست‌های جنبش ملی‌گرا هستند، دولت آنکارا را در موضعی جنگجویانه‌تر و سرسخت‌تر از شرایط جاری قرار می‌دهند.

درعرصه داخلی، به‌رغم ورود دوباره حزب دموکراتیک خلق‌ها «HDP» به پارلمان ترکیه، نمایندگان حامی کردهای ترکیه امکان تاثیرگذاری زیاد بر مسائل این کشور نخواهند داشت. زیرا پارلمان آینده، قدرت زیادی ندارد و قدرت سیاسی و اجرایی در ترکیه در دست رییس جمهوری تجمیع شده است.

به همین دلیل، به‌رغم راهیابی دوباره حزب دموکراتیک خلق‌ها به پارلمان ترکیه، این حزب امکان تاثیرگذاری بر مسائل کردهای ترکیه را نخواهد داشت.

در همین زمینه؛ «لیزل هینتس» Lizel Heinz استاد مدرسه مطالعات استراتژیک دانشگاه «جان هاپکینز» در مورد تاثیر انتخابات ترکیه بر کردها گفته است: با توجه به قدرت گرفتن حزب حرکت ملی در این انتخابات و تاثیرگذاری بر دولت اردوغان، فضای سیاسی برای حل مساله کردها همچنان بسته خواهد ماند و رویکرد حکومت در قبال حمایت آمریکا از کردهای سوریه خصمانه‌تر خواهد بود.

به این ترتیب، با توجه به مواضع خصمانه حزب حرکت ملی علیه کردهای ترکیه، انتظار می‌رود سیاست مقابله با کردها در داخل ترکیه و همچنین در عراق و سوریه تشدید شود. در عین حال، بعید به نظر می‌رسد که سیاست پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا روند عادی خود را طی کند.118/120

نویسنده: محمد علی طالبی

بیشتر بخوانید:

نتایج نهایی انتخابات ترکیه اعلام شد+ ویدئو

اردوغان؛ پیروز انتخابات ترکیه+ ویدئو

العربی‌الجدید: تاثیر پیروزی اردوغان در انتخابات بر روابط ترکیه و روسیه