تحلیل؛

ایران پرس: " حسین امیرعبداللهیان " وزیر امور خارجه ایران، در سومین نشست گفتگو‌های ایرانی-عربی برای تعامل و همکاری تاکید کرد : ایران برای ارتقا و تعمیق تفاهم و همدلی میان کشور‌های منطقه مصمم است.

سومین نشست گفتگوهای ایرانی-عربی برای تعامل و همکاری،  روز یکشنبه  12  می   با حضور و سخنرانی حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه و با حضور اندیشمندان و شخصیت‌های سیاسی به میزبانی شورای راهبردی روابط خارجی در  تهران برگزار شد.

وزیر امور خارجه ایران، در این نشست  گفت :  ایران بر اساس سیاست همسایگی‌تلاش خود را برای توسعه با همه همسایگان، جهان اسلام و جهان عرب قرار داده است و برای بازگشت عادی روابط ریاض و تهران یکی از نمونه‌های ان است.

وزیر امور خارجه ایران، درمورد طرح ایران برای فلسطین خاطرنشان کرد :  جمهوری اسلامی ایران طرح دموکراتیک همه پرسی را سال‌ها پیش ارائه و در سازمان ملل به عنوان راهکار سیاسی برون رفت از بحران به ثبت رسانده است،  و  موضوع فلسطین باید مرکز ثقل جهان اسلام قرار گیرد.

مقامات جمهوری اسلامی ایران، در سال های اخیر همواره در رویکرد سیاست خارجی خود بر موضوع اولویت داشتن روابط با همسایگان تاکید کرده اند. ایران، در ایجاد ثبات و امنیت درمنطقه نقشی اساسی و تعیین کننده داشته است و به نوعی حضور نیروهای مسلح کشور موجب آرامش و کاهش تنش ها بوده است. 

نقش نیروهای انتظامی و نظامی ایران، در مقابله با تحرکات گروههای تروریستی موثر بوده است و با نقش آفرینی نیروهای مسلح ایران این گروهها و حامیان غربی آنها برای پیشبرد توطئه ها  و ایجاد تنش و ناامنی در منطقه به نتیجه نرسیده اند و شکست خورده اند. 

آمریکا، و دولت های اروپایی حامی کاخ سفید در سال های اخیر با حمایت از گروههای تروریستی نقش موثری در تداوم بی ثباتی در منطقه داشتند و حضور مداخله جویانه نظامیان آمریکایی در عراق، افغانستان، و سوریه موجب تشدید ناامنی در این کشورها شد و زمینه را برای قدرت گرفتن گروههای تروریستی فراهم کرد.

جمهوری اسلامی ایران، در چشم انداز سیاست خارجی خود همچنین بر لزوم خروج نظامیان خارجی از منطقه تاکید کرده است و تنها راه حل مشکلات  را همکاری کشورهای منطقه و دخالت نکردن بیگانگان  در مورد داخلی کشورهای منطقه می داند. 

استمرار سیاست های ایران، برای همکاری با همسایگان   با هدف تعمیق روابط سیاسی و اقتصادی   کشورهای منطقه را به گسترش همکاری ها با ایران در عرصه های مختلف ترغیب و تشویق کرد. 

بازگشایی سفارت عربستان سعودی در تهران، نشاندهنده رویکرد جدید ایران برای افزایش همکاری های منطقه ای و استقبال از گسترش روابط در عرصه های مختلف اقتصادی، سیاسی و فرهنگی با کشورهای منطقه است. 

اولویت دادن به روابط منطقه ای، عامل موثری برای کاهش دخالت بیگانگان و سرعت بیشتر سرمایه گذاری بدون نیاز به حضور منفعت طلبانه شرکت ها، بانک ها و موسسات  و بنگاههای غربی است که تنها به سود آوری و سوء استفاده از منابع بویژه در  غرب  آسیا از اهداف اصلی آنها بوده است.

رویکرد مهم و تاثرگذار دیگر ایران،  پس از انقلاب اسلامی  دفاع از حقوق مردم فلسطین بوده است که به عنوان یکی از اصول مهم سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود. جنایت رژیم صهیونیستی در غزه، و بی توجهی به قوانین بین المللی و اصول انسانی حقانیت موضع ایران درمقابل این رژیم جعلی را برای کشورهای منطقه به خوبی آشکار کرد. 

مقابله با جنایات رژیم صهیونیستی، توجه بیشتر به همکاری های منطقه ای برای گسترش همکاری ها و مقابله با صهیونیست ها و تکیه بر اصول همکاری با همسایگان از اولویت های سیاست خارجی تهران بوده است که امروزه با استقبال کشورهای منطقه نیز مواجه شده است. 

نویسنده: شاه ابراهیم