این دیدار که میتوانست نخستین دیدار سران دو کشور آمریکا و کره شمالی باشد برای روز 12 ژوئن در سنگاپور برنامهریزی شده بود. با این حال، رییس جمهور آمریکا با ارسال نامهای خطاب به رهبر کرهشمالی به دلیل آنچه اظهارات تند و خصمانه پیونگیانگ خوانده شده است، این دیدار را لغو کرد؛ آن هم ساعاتی پس از آن که کره شمالی به نشانه حُسننیت یک مرکز آزمایش اتمی خود را تخریب کرده بود.
تصمیم ترامپ برای موافقت با دیدار با رهبر کرهشمالی و سپس، لغو آن بیانگر سردرگمی در سیاستهای واشنگتن درقبال تحولات شبه جزیره کره است. آمریکا برای بیش از نیم قرن سیاستهای امنیتی و اقتصادی خود را بر پایه دشمنی با کرهشمالی شکل داده است به گونهای که به بهانه تهدیدات اتمی این کشور، آمریکا سالانه میلیاردها دلار سلاح به ژاپن و کره جنوبی میفروشد و بیش از 90 هزار نظامی خود را در این دو کشور نگهداری میکند.
همچنین موضوع برنامههای اتمی و موشکی کره شمالی به ابزار فشار واشنگتن بر چین به عنوان رقیب تجاری آمریکا بدل شده است. از اینرو دور از انتظار به نظر میرسد دونالد ترامپ در چرخشی آشکار بتواند سیاست کلان آمریکا را درقبال منطقه شرق آسیا و شبه جزیره کره تغییر دهد.
با این حال، انتظارات غیر واقعی از نتایج دیدار سران آمریکا و کره شمالی نیز سبب شد تا در نهایت پروژه دیدار ترامپ و کیم به شکست بیانجامد. سخنان جان بولتون، مشاور امنیت ملی رییس جمهور آمریکا در بر هم خوردن روند آشتی میان دو کشور نقش تعیین کنندهای داشت. بولتون صراحتاً الگوی لیبی را برای کره شمالی تجویز کرد که در آن، پیونگ یانگ ملزم میشد کلیه تسلیحات اتمی و موشکها را به همراه تاسیسات مربوطه و دانشمندان اتمی و موشکی خود، تحویل آمریکا میداد و سپس آمریکا شرایط ورود بخش خصوصی این کشور را به کرهشمالی فراهم می آورد.
ریچارد هاس ، رییس اندیشکده با نفوذ شورای روابط خارجی آمریکا با انتقاد از زیادهخواهیهای دولت ترامپ درقبال کره شمالی میگوید: اگر کاخ سفید سیاست همه یا هیچ را دنبال میکند ، بهتر است خود را برای هیچ آماده کند.
بیان این الگو، خشم کره شمالی را برانگیخت و پیونگیانگ هشدار داد هرگز راه شکست خورده معمر قذافی، رهبر سرنگون شده لیبی را در پیش نخواهد گرفت. با این اظهارنظر، امید دولتمردان آمریکایی برای دستیابی به نتایج دلخواه در جریان دیدار برنامهریزی شده ترامپ و کیم بر باد رفت و این دیدار لغو شد. بدین ترتیب سود گروههای بهرهمند از ادامه تنش در شرق آسیا شامل جریانهای جنگطلب، نظامیان و کمپانیهای اسلحهسازی آمریکا تضمین خواهد شد.
با این حال، رفتار رفت و برگشتی رییس جمهور آمریکا در قبال کره شمالی نشان داد که حداقل دولت کنونی این کشور فاقد هرگونه راهبرد استراتژیک در موضوعات حساس جهانی است و تصمیمات آن بر اساس احساسات هیجانی دونالد ترامپ تنظیم میشود. ادامه این روند، میزان بیاعتمادی جهانی به دولت آمریکا را بیش از پیش افزایش خواهد داد.
نویسنده: امیرعلی ابولفتح
بیشتر بخوانید:
تایید تخریب سایت هستهای کرهشمالی؛ اعتماد به بازدارندگی هستهای/ تحلیل
توافق سران چین، ژاپن و کرهجنوبی برای خلع سلاح هستهای کرهشمالی+ ویدئو