انتخابات زودهنگام پارلمانی اسرائیل روز نهم آوریل برگزار و ائتلاف تحت رهبری «بنیامین نتانیاهو» موفق شد با کسب 36 کرسی، اکثریت کرسیهای پارلمانی را به دست آورد؛ از همین رو، «رووین ریولین» رئیس رژیم صهیونیستی بار دیگر برای چهارمین بار متوالی طی یک دهه اخیر و برای پنجمین بار طی 23 سال اخیر نتانیاهو را برای تصدی پست نخستوزیری معرفی کرد.
نتانیاهو طی فرصت 42 روزه قانونی موفق به تشکیل کابینه جدید نشد زیرا با توجه به اینکه هیچ حزبی در انتخابات اسرائیل موفق به کسب اکثریت مطلق نشد، حزب لیکود باید از طریق ائتلاف با دیگر احزاب راستگرا کابینه را تشکیل میداد که پس از 42 روز این ائتلاف شکل نگرفته و کابینه نیز تشکیل نشده است.
نتانیاهو برای تشکیل کابینه در ابتدا فرصت 28 روزه داشت که طی این مدت موفق به ائتلاف با دیگر احزاب نشد و همین امر نیز موجب شد فرصت وی برای تشکیل کابینه 14 روز دیگر تمدید شود، اما در این مدت و جمعاً طی 42 روز نتانیاهو نتوانست کابینه جدید را تشکیل دهد.
اختلاف نتانیاهو با وزیر جنگ مستعفی
این نخستین بار است که حزب پیروز در انتخابات اسرائیل نمیتواند در مهلت قانونی در نظر گرفته شده، کابینه را تشکیل دهد؛ علت اصلی ناکامی نتانیاهو در تشکیل کابینه، اختلاف دیدگاه وی با «آویگدور لیبرمن» رهبر حزب "اسرائیل خانه ما" و وزیر جنگ مستعفی کابینه سابق نتانیاهو بود.
حزب اسرائیل خانه ما 5 کرسی در پارلمان اسرائیل داشت و نتانیاهو نیز برای تشکیل کابینه باید حمایت 65 عضو کنست را به دست میآورد، اما خواستههای لیبرمن موجب شد ائتلاف برای تشکیل کابینه جدید شکل نگیرد.
یکی از اختلافهایی که باعث توقف در مذاکرات مربوط به تشکیل کابینه ائتلافی جدید اسرائیل شد، در خصوص لایحه خدمت اجباری در ارتش است که طلاب مدارس تلمودی (یهودیان ارتدکس) را از سربازی معاف میکند.
لیبرمن شرکت در کابینه ائتلافی را به لغو همیشگی معافیت یهودیان ارتدکس از انجام خدمت سربازی مشروط کرده، اما نتانیاهو از حامیان معافیت یهودیان ارتدوکس از خدمت سربازی است. در همین راستا، نتانیاهو پس از ناکامی در تشکیل کابینه، لیبرمن را متهم کرد که در مذاکرات به دنبال تواق نبود؛ نتانیاهو گفت: "جاه طلبی یک نفر باعث شد که اسرائیلیها مجبور شوند یک بار دیگر به پای صندوقهای رای بروند".
نکته مهم دیگر این است که پس از ناکامی نتانیاهو در تشکیل کابینه جدید دو راه وجود داشت: نخست اینکه رئیس رژیم صهیونیستی شخص دیگری را برای تصدی پست نخستوزیری معرفی کند.
دوم اینکه، قانونگذاران پارلمان اسرائیل، رای به انحلال پارلمان و برگزاری مجدد انتخابات دهند؛ در نهایت نیز راه حل دوم انتخاب شد. انحلال پارلمان با 74 رای موافق و 45 رای مخالف به تصویب رسید و قرار است انتخابات جدید روز 17 سپتامبر 2019 برگزار شود.
به نظر می رسد که رأی به انحلال پارلمان نیز با مدیریت نتانیاهو و حامیان وی در پارلمان تصویب شده است زیرا اگر پارلمان منحل نمیشد، نتانیاهو باید از پُست نخستوزیر اسرائیل کنار میرفت و به نوعی پایان حیات سیاسی وی که با چهار پرونده فساد نیز مواجه است، به حساب میآمد. 142/118
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
شکست "نتانیاهو" در تشکیل کابینه
چالش های نتانیاهو در تشکیل پنجمین کابینه/ تحلیل