ایران پرس - نشست «دونالد ترامپ» و «ولادیمیر پوتین»، روسای جمهوری آمریکا و روسیه در هلسینکی پایتخت فنلاند با وجود مخالفت برخی محافل آمریکایی، برگزار شد.

پایگاه خبرگزاری اردنی «عمون» در مطلبی به قلم «اسعد عبدالرحمن» نوشت: علیرغم تلاش برخی محافل آمریکایی برای لغو یا دست کم به تاخیر انداختن نشست هلسینکی میان دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، به بهانه «دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا» شاهد بودیم که ترامپ چگونه مشتاق دیدار با پوتین در این نشست بود.

نشست هلسینکی، در نوع خود، سوالاتی را مطرح کرد که در صدر آن، این سوال بود که چگونه شاهد توافق میان رئیسان جمهوری آمریکا و روسیه در حل برخی از مسائل بین المللی هستیم؟ آیا توافق و دستیابی به عقد قراردادها، ویژگی بارز این نشست خواهد بود.

نشست هلسینکی، نشستی تاریخی است که با حضور دو شخصیت مطرح جهان برگزار شد.

اولی یعنی پوتین، به این مساله اطمینان دارد که به دستاوردهای زیاد در مناطق مختلف جهان دست پیدا می کند و دیگری یعنی ترامپ، شخصیتی جنجالی است که با ذهنیت یک تاجر فعالیت می کند و هر دوی آن ها به دیگری نیاز دارند.

آیا این دو شخصیت می توانند به توافق ها و سازش هایی دست پیدا کنند که برخی از آن ها علنی شود و برخی دیگر مخفی بماند؟

در ادبیات رایج سیاسی، سه سناریو وجود دارد که مهم تر از بقیه است:

در سناریوی اول، ترامپ به عنوان فردی که شعار «اول آمریکا» را سر می دهد، و باید با رهبران قدرتمند ولی به تنهایی و به دور از تشکل ها و نهادها، تعامل کند، ظاهر می شود، ترامپ خیلی زود علاقمند به رئیس جمهوری روسیه شد و میهن پرستی وی و قدرت روسیه را تمجید کرد.

وی درعین حال، اتهامات مربوط به نقض حقوق بشر و دموکراسی علیه روسیه و نیز تناقض های دوجانبه با اروپا درباره رفتارها چه با روسیه، سوریه و کره شمالی را نادیده گرفت.

این سناریو، در عمق خود، سناریویی با ذهنیت تجاری است، چرا که وی همواره به دنبال قرارداد و توافقی است که برای خودش و برای آمریکا سودآور باشد.

در این رابطه، ترامپ در اظهارات جنجالی خود، نقطه نظری، مغایر با نقطه نظرات هم پیمان خود را در خصوص بسیاری از مسائل مطرح کرد.

بنابراین، سلطه روسیه بر شبه جزیره کریمه و درگیری با اوکراین، که موجب اعمال مجازات های بین المللی علیه روسیه شد، باعث نشد که ترامپ در نشست سران گروه هفت در کانادا در ماه ژوئن، این گفته را به زبان آورد که شبه جزیره کریمه، منطقه ای روسی است زیرا ساکنان آن جا به زبان روسی سخن می گویند.

به نقل از ترامپ در این نشست گفته شد که پیمان ناتو هم مانند توافق تجارت آزاد آمریکای شمالی، که رئیس جمهوری آمریکا پیشتر با آن مخالفت کرده بود، پیمانی بد است.

ترامپ در آن نشست، با صحبت از نیاز به حضور روسیه در این نشست، دوستان واشنگتن و هم پیمانان نزدیکش را شوکه کرد.

ترامپ اخیراً و حدود دو هفته پیش در نشست سران ناتو گفته بود که پوتین، آسان گیرتر از روسای کشورهای ناتو و اروپاست. از این رو، این سناریو باعث می شود که این مساله از نظر ترامپ، مساله روش باشد.

سناریوی دوم درباره افتادن ترامپ یا برخی از اعضای تیم وی در دام قراردادی است که کمیسیون انتخاباتی وی در جریان نبرد انتخابات ریاست جمهوری امضا کرده بود.

در حال حاضر، در کنگره آمریکا، تحقیقاتی مستقل درباره آنچه دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برگزار می شود، صورت می گیرد.

همچنین تحقیقی مشابه از سوی «رابرت مولر» مسئول تحقیقات ویژه مداخلات روسیه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا دراین زمینه درحال انجام شدن است.

این سناریو (این دام)، را به علت کثرت ادبیات سیاسی و رسانه ای که وی به کارمی برد و گویی که حقیقت است، نمی توان نادیده گرفت.

به نوشته روزنامه نیویورک تایمز، مسئولان اروپایی درباره دستاوردهایی که ترامپ مخفیانه به ویژه در نشست دو نفره آنان به پوتین می دهد، نگران هستند.

در چنین سناریوی توطئه آمیزی، این تصور نمودار می شود که ترامپ می خواهد رضایت پوتین و روسیه را جلب کند و بهای سکوت خود را به آن ها می پردازد.

اما سناریوی سوم، به روابط بسیار خاص میان اسرائیل و دولت ترامپ مربوط می شود.

از این رو، با وجود شواهد عیان و مخفی بسیار در نشست پوتین و ترامپ، بسیاری از ارزیابی ها از نبود امکان دستیابی به توافق معجزه آسا در خصوص مسائل مورد اختلافات دو طرف حکایت دارد.

بسیار جای تعجب دارد که این نشست بدون برنامه کاری مشخص مورد توافق در قبل برگزار می شود.

در بهترین وضعیت، این نشست، نوعی تفاهم را در خصوص برخی از مسائل ایجاد خواهد کرد، نه این که توافق آشکاری درباره آن وجود داشته باشد، اما ممکن است تا حدودی به کاهش تنش موجود در روابط دو طرف منجر شود و شاید هم به توسعه روابط دو جانبه کمک کند.

این نشست که با وجود مخالفت بخشی مهم از موسسات تاثیرگذار آمریکایی برگزار شد، ارتقای آن از وضعیت کم کردن تنش به وضعیت توافق، به مواضع نهادهای آمریکایی و نیز به تاثیرگذاری ائتلاف لابی اسرائیلی – لابی صهیونیستی مربوط است که به شکل بی سابقه ای در عصر شکوفایی در روابط با دولت ترامپ به سر می برند.

مترجم: کبری آقایی

141/116

بیشتر بخوانید:

خشم احزاب چپ و راست آمریکا از مذاکرات ترامپ با پوتین در هلسینکی

گزارش: دیدار پرحاشیه ترامپ و پوتین در فنلاند