وزرای خارجه مصر، اردن و فرانسه در قاهره خواستار آتش بس دایمی در نوار غزه و مبادله اسرا شدند و مخالفت خود را با با هرگونه حمله نظامی به رفح که به ۱.۵ میلیون آواره فلسطینی پناه داده، اعلام کردند. آنها با محکوم کردن همه تعرضات و تجاوزات، نسبت به پیامدهای فجیع وضعیت بشری و قحطی و فروپاشی سیستم بهداشتی در غزه هشدار دادند و بر مخالفت خود با هرگونه تلاش برای آواره کردن و کوچاندن اجباری ملت فلسطین تاکید کردند. وزرای خارجه مصر، اردن و فرانسه هم چنین بر قطعی بودن اجرای راه حل «دو دولت» براساس مصوبات سازمان ملل از جمله تشکیل کشور مستقل فلسطین، دارای حاکمیت و به صورت یکپارچه و قابل زندگی طبق مرزهای ۱۹۶۷ تاکید کردند.
اعلام موضع فرانسه به عنوان دومین کشور مهم اتحادیه اروپا در کنار مصر واردن به عنوان همسایگان فلسطین اشغالی در باره وضعیت غزه و تاکید بر مخالفت با حمله به رفح در جنوب غزه و درخواست برای آتش بس فوری در جنگ غزه به نوعی منعکس کننده خواسته جهانی در این زمینه است. در حالی که جنگ غزه به پایان ششمین ماه خود نزدیک می شود اما سران رژیم صهیونیستی به ویژه بنیامین نتانیاهو هم چنان بر موضع جنگ طلبانه خود تاکید داشته و حتی در مذاکرات آتش بس نیز کارشکنی می کند تا به هر نحو ممکن به هدف خود یعنی حمله به رفح با هدف ادعایی نابودی گروه های مقاومت فلسطینی به ویژه حماس دست یابد.
اسرائیل با چراغ سبز آمریکا به عنوان مهمترین حامی آن که کمک های گسترده سیاسی، اقتصادی نظامی و تسلیحاتی را در طول این جنگ در اختیار تل آویو قرار داده در چند ماه گذشته آشکارا به نسل کشی ساکنان غزه پرداخته و ضمن محاصره و حملات شدید روزانه هوایی و زمینی و دریایی علیه آنها، حتی ابتدایی ترین حقوق انسانی را در باره مردم غزه رعایت نمی کند. یکی از جنبه های این رویکرد ضد انسانی گرسنگی دادن عمدی مردم غزه است. تا قبل از این حداقل یک چهارم جمعیت غزه گرسنه و در آستانه قحطی بودند و اکنون این وضعیت به مراتب وخیم تر شده و کودکان بسیاری به دلیل گرسنگی جان خود را از دست داده اند.
این مساله ای است که حتی واشنگتن نیز ناچار به اذعان به آن شده است. در این راستا یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا روز جمعه گفت که احتمالا بخشهایی از شمال نوار غزه دچار قحطی شده است. این مقام ارشد آمریکایی که نخواست نامش فاش شود، افزود: با اطمینان میتوان گفت که ریسک قحطی در جنوب و مرکز غزه بالاست اما هنوز رخ نداده است. این در حالی است که دستکم در برخی مناطق شمال غزه احتمالا قحطی رخ داده است.
نهادهای وابسته به سازمان ملل هشدار دادهاند که ممکن است ماه آینده میلادی شمال نوار غزه دچار قحطی شود و تا ماه ژوئیه به بخشهای دیگر این باریکه گسترش یابد. در چنین شرایطی، استفان دوجاریک سخنگوی دبیرکل سازمان ملل از «فقدان امنیت، همکاری نکردن اسرائیل، کمبود کامیون و سوخت» به عنوان «چالشهای بزرگ» در روند توزیع کمک در غزه نام برده است.
در عین حال تشدید وخامت اوضاع در باریکه غزه و تداوم حملات رژیم صهیونیستی به این منطقه که از تراکم جمعیتی بسیار بالایی برخوردار است موجب شده تا درخواست ها برای بهبود وضعیت انسانی وباز شدن راه های امداد رسانی افزایش یابد. در این راستا آژانس امداد و کار سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) با هشدار درباره قحطی در سراسر غزه خواستار اعمال فشار بر رژیم صهیونیستی جهت اجرای حکم دیوان بینالمللی دادگستری در زمینه ورود کمکهای انسانی به نوار غزه شد.
قضات دیوان بین المللی دادگستری روز پنجشنبه 29 مارس به اتفاق آرا به اسرائیل دستور دادند تا تمامی اقدامات لازم و موثر را برای تضمین ورود بدون تاخیر مواد غذایی اولیه برای ساکنان فلسطینی غزه انجام دهد. این دادگاه از رژیم صهیونیستی خواست تا تضمین کند نظامیان این رژیم حقوق فلسطینیها در غزه را نقض نمیکنند. دادگاه لاهه همچنین تل آویو را ملزم به افزایش ظرفیت و تعداد گذرگاههای زمینی به غزه کرد و از این رژیم خواست این گذرگاهها را تا زمانی که لازم باشد باز نگه دارد.
با این حال کمیسر کل آنروا فاش کرد که اسرائیل اطلاع داده با ارسال کاروانهای کمکرسانی به شمال غزه موافقت نمیکند. آژانس آنروا اخیرا گزارش داد که جلوگیری از ورود کمکهای انسان دوستانه به غزه توسط اشغالگران صهیونیست، سیستم بشردوستانه در این باریکه جنگ زده را در معرض خطر بیشتر قرار میدهد و منجر به عواقب جدی در سطوح بشردوستانه و حقوق بشر میشود. با توجه به اصرار سران رژیم صهیونیستی برای ادامه جنگ غزه، این وظیفه جامعه جهانی و نیز متحدان و شرکای این رژیم به ویژه آمریکا است که به تل آویو برای قبول رای قضات دیوان بین المللی دادگستری فشار بیاورند تا مردم غزه از وضعیت فاجعه بار کنونی خارج شوند.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
هشدار گوترش درباره حمله زمینی رژیم صهیونیستی به رفح در جنوب باریکه غزه
شهادت 8 فلسطینی در حمله هوایی رژیم صهیونیستی به شهر رفح
شهادت ۱۷ فلسطینی در بمباران رفح
هشدار اسامه حمدان درباره حمله به رفح