این رسانه فرانسوی در پایگاه اینترنتی خود نوشت: عربستان سعودی با سیاست های تند خود قصد دارد انتقادهای خارجی را کاهش بدهد. اما از نظر تحلیل گران مسایل سیاسی، این کشور با حمله هوایی مرگبار در یمن و بحران دیپلماتیک با کانادا به این انتقادها و فشارهای بین المللی به ریاض دامن زده است.

به نوشته فرانس 24 دست کم 29 کودک یمنی در حمله روز پنجشنبه هواپیماهای ارتش ائتلاف عربی به سرکردگی عربستان سعودی جان باختند. این حمله در استانی واقع در شمال یمن که در کنترل نیروهای حوثی قرار دارد، رخ داد. حمله سعودی ها موجی از اعتراضات و همچنین درخواست سازمان ملل در خصوص تحقیق در باره این حمله را در برداشت. جالب آن که آمریکا، متحد عربستان سعودی نیز همین درخواست را مطرح کرده است.

نیروهای ائتلاف عربی به سرکردگی عربستان سعودی اعلام کردند که "یک اتوبوس حامل مبارزان حوثی را هدف قرار داده است". این در حالی است که خبرنگاران حاضر در محل، پس از این حمله انتقال کودکان به بیمارستان های منطقه شاهد بوده اند.

سیگارد نوبوئر1 کارشناس مستقل کشورهای منطقه خلیج (فارس) با اشاره به این نکته که از نظر سازمان ملل جنگ در یمن در عرض سه سال بدترین بحران انسانی در جهان را به همراه داشته است، در این خصوص گفت: "جنگ (در یمن) نزد جامعه بین المللی، به ویژه در کنگره آمریکا محبوبیتی ندارد."

کودکان یمنی قربانی تجاوز عربستان

 

وی افزود: " متاسفانه حملاتی از این دست به امری عادی مبدل شده و یک اتفاق استثنایی قلمداد نمی شود."

از ابتدای حمله ائتلاف عربی به سرکردگی سعودی ها به یمن در سال 2015 با هدف بازگرداندن قدرت به دولت این کشور، این ائتلاف بارها به بمباران غیرنظامیان یمنی متهم شده است. ائتلاف با اشاره به شلیک یک موشک به شهر جازان در روز چهارشنبه و کشته شدن یک نفر در این حمله، تلاش کرد حمله روز پنجشنبه خود در یمن را "یک عملیات نظامی مشروع" توصیف کند. اما در روز جمعه پس از آن که ائتلاف با اعتراضات شدید بین المللی مواجه شد، از آغاز تحقیقات در این باره سخن به میان آورد.

گرت کاپلائر2 مدیر محلی صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل (یونیسف) در خاورمیانه و آفریقای شمالی با انتشار پیامی توییتری از این حمله ابراز خشم کرد. وی در این پیام نوشت: "هیچ عذری پذیرفته نیست." کاپلائر افزود: "آیا جهان برای متوقت کردن جنگ بیرحمانه علیه کودکان در یمن، واقعا به کشته شدن کودکان بیگناه بیشتری نیازمند است؟"

یان اگلاند3 دبیر کل شورای امورپناهندگان نروژ نیز در واکنش به حمله ائتلاف سعودی ها در یمن نوشت: "غم انگیز، شرم آور و تکان دهنده. هدف قرار دادن اتوبوس حامل کودکان بی گناه نقض آشکار قوانین جنگی است."

ساکت کردن انتقادها

حمله مرگبار سعودی ها در یمن پس از ماجرای جنجالی قطع ارتباط ریاض با کانادا انجام گرفت. سفارت کانادا آشکارا از عربستان سعودی خواستار "آزادی سریع" مدافعان حقوق بشر از زندان های این کشور شد. مقامات سعودی خشمگین از این درخواست ضمن اخراج سفیر کانادا از کشور، سفیر خود را از اوتاوا فراخواندند. عربستان سعودی روابط تجاری خود با کانادا را به حالت تعلیق درآورد و بورسیه دانشجویان خود در این کشور را قطع کرد.

این واکنش تند که کانادایی ها را به عقب نشینی وادار نکرد، احتمالا به تلاش های ریاض برای جلب سرمایه های خارجی آسیب وارد خواهد کرد. از طرف دیگرکارشناسان بر این باورند که عربستان سعودی برای اجرای اصلاحات جاه طلبانه خود با هدف کاهش وابستگی این کشور به درآمدهای نفتی، به این سرمایه ها  به شدت نیازمند است.

از نظر کارشناسان، بحران دیپلماتیک بین کانادا و عربستان سعودی نشان می دهد که این کشور با ولیعهدی محمد بن سلمان هیچ انتقادی را چه انتقاد داخلی و چه خارجی تحمل نمی کند.

از نظر کابینه تحلیل ارواسیا4 (فعال در ارائه تحلیل های سیاسی) "رهبران عربستان سعودی از نفوذ احتمالی کانادا هیچ نگرانی ندارند... آن ها بیش از هر چیزی به ساکت کردن انتقادها از مسایل دیگر در کشورهای غربی فکر می کنند."

افزایش فزاینده نارضایتی

آمریکا به کشورهای عضو ائتلاف عربی به سرکردگی عربستان سعودی در یمن میلیاردها دلار سلاح فروخته است و کانادایی ها بیم آن دارند که واشنگتن آشکارا از مواضع شان حمایت نکند.

از نظر کابینه تحلیل ارواسیا، با وجود مواضع نه چندان قدرتمند آمریکا به ریاست جمهوری دونالد ترامپ در قبال مسایل حقوق بشری و ارزش های دمکراتیک، رهبران کشورهای عربی کمتر از قبل توصیه غربی ها در خصوص اصلاحات سیاسی تحمل می کنند."

پِری کاماک5 از فدراسیون کارنگی برای صلح بین المللی در گفت و گو با خبرگزاری فرانسه این خصوص گفت: "دونالد ترامپ در سیاست های خاورمیانه ای خود، رابطه با ریاض را به عنصری مرکزی مبدل کرده است... عربستان سعودی اصلی ترین رقیب منطقه ای ایران که همواره از سوی آمریکا مورد انتقاد قرار می گیرد، قلمداد می شود. اما کنگره به شدت از این رویه ناراضی است."

از نظر پِری کاماک، "به دنبال تشدید تنش های دیپلماتیک با کانادا و بی رحمی های عربستان در یمن، این احتمال وجود دارد که کنگره به شکلی تعیین کننده از تعهدات آمریکا در مناقشات یمن جلوگیری کند."

مترجم: علیرضا فراهانی

1- Sigurd Neubauer

2- Geert Cappelaere

3- Jan Egeland

4- Eurasia

5- Perry Cammack

بیشتر بخوانید:

گزارش: جنایت بی مکافات؛ جلسه شورای امنیت پشت در‌های بسته درباره یمن

واکنش شورای امنیت به جنایت عربستان در صعده یمن

عسیر و ظهران عربستان با موشک بدر-۱ یمن به لرزه در آمد

شکست فاحش نظامی عربستان و امارات در یمن

کودکان یمنی قربانی تجاوز عربستان