بر اساس قانون جدید یک فرد بیش از دو دوره ریاست جمهوری نمیتواند به عنوان کاندیدا حضور داشته باشد و همچنین شهروندان ترکیه که مقیم کشورهای دیگر هستند، میتوانند آرای خود را تا سه روز پیش از روز انتخابات به صندوقهای رای بیاندازند.
براساس قانون جدید همچنین تعداد قانونگذاران در پارلمان ترکیه از ۵۵۰ به ۶۰۰ نفر افزایش مییابد.
همچنین در این قانون، رییس جمهوری میتواند پس از پیروزی در انتخابات، ارتباطش با حزبش را حفظ کند و پست نخست وزیری از بین میرود.
انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی ترکیه قرار است 24 ژوئن امسال برگزار شود.
قانون جدید انتخابات ترکیه تضمین میکند که هیچ فردی نتواند به صورت مادام العمر رئیس جمهور ترکیه باشد. در این صورت از وقوع دیکتاتوری و سلطنت درچارچوب دموکراتیک جلوگیری میشود.
از همین رو؛ نگرانی بسیاری از احزاب مبنی بر شکلگیری سلطنت در قالب حضور دائمی اردوغان در انتخابات رفع میشود. از سوی دیگر افزایش تعداد نمایندگان پارلمان تاثیر دوگانه بر موضوع دموکراسی دارد.
در صورتی که حزب عدالت و توسعه و طرفداران اردوغان بتوانند در سالهای آینده سهم خود از کرسیهای انتخاباتی را بیشتر کنند این احتمال وجود دارد که بتوانند در طول دوره ریاست جمهوری و تعداد دوران تصدی را افزایش دهند.
اما منطق سیاسی حکم میکند که هیچ یک از احزاب به دنبال چنین هدفی نباشند، چرا که افزایش طول دوره ریاست جمهوری و محرومیت سایرین از قدرت شمشیر دو لبهای است که میتواند بر سر هر یک از احزاب موجود فرود بیاید.
از دیدگاه «علی آکجی»، پژوهشگر مسائل ترکیه میتوان گفت انتخابات پیشرو نمیتواند تاثیری در ساختار توزیع قدرت موجود در جامعه ترکیه داشته باشد و هیچ یک از احزاب نیز تمایلی ندارند، شرایطی شکل دهند که در آن خود را به صورت دائمی از دسترسی به قدرت محروم کنند.
در چینین شرایطی آنچه اهمیت دارد این است که کدام یک از احزاب می تواند هر دو ستون قدرت یعنی ریاست جمهوری و پارلمان را در اختیار خود داشته باشد تا بتواند از اختیارات گسترده خود برای سیاستگذاری در ترکیه بهره ببرد و یا با تسلط بر یکی از این ارکان قدرت تا حدی مانع اجرای فعالیتهای دیگری شود.
در هر حال آنچه پیش خواهد آمد نمیتواند تنش سیاسی موجود در ترکیه را کاهش دهد بلکه نتیجه هرچه باشد تنش بین گروهها و احزاب موجود در جامعه ترکیه همچنان افزایش خواهد یافت.
چرا که جریانهای اجتماعی جامعه ترکیه به دنبال این خواهند بود که برای تسلط بر روند سیاسی این کشور بایکدیگر مبارزه کنند. فرایندی که در طول سال گذشته سبب دستگیری هزاران نفر در ترکیه شد و برخی از نمایندگان سیاسی را همچون نمایندگان احزاب کرد از چرخه قدرت خارج کرد.
نویسنده: منوچهر شفیعی
138/120
بیشتر بخوانید:
لقدسالعربی: راهبرد اپوزیسیون ترکیه در انتخابات زودهنگام
چرایی برگزاری انتخابات زودهنگام در ترکیه
انتخابات آینده ترکیه؛ جرقۀ اجرایی شدن نظام ریاستی