محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخست‌وزیر و وزیر امور خارجه قطر بار دیگر اعلام کرد که دوحه با پیشنهاد دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، برای انتقال فلسطینی‌های غزه که خانه‌های خود را از دست داده‌اند به کشورهای عربی، مخالف است. او همچنین ابراز آمادگی کرد که تلاش‌ها را برای حمایت از مردم این منطقه بسیج کند.

چرا مهم است:

به نظر می رسد که کشورهای عربی و اسلامی در برابر طرح ترامچپ و مخالفت با آن موضعی یکپارچه دارند و همین مسئله می تواند به پاشنه آشیل سیاست خارجی دونالد ترامپ در غرب آسیا تبدیل شود.

 

زمینه خبر:
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در 25 ژانویه گفت که فکر می‌کند می‌توان حدود 1.5 میلیون نفر از ساکنان نوار غزه را که به دلیل عملیات فعلی اسرائیل خانه‌های خود را از دست داده‌اند، در دیگر کشورهای رابه اسکان داد.  روز بعد، این ایده مورد انتقاد ایمن صفدی، وزیر خارجه اردن قرار گرفت. وزیر خارجه مصر هم این طرح را نقض مستقیم حق فلسطینیان خواند. ترامپ در 31 ژانویه گفت که مطمئن است مصر و اردن از فلسطینی ها پذیرایی خواهند کرد.


او چه می گویند:
نخست‌وزیر و وزیر امور خارجه قطر پس از گفتگو با هاکان فیدان وزیر امور خارجه ترکیه گفت: «موضوع  اسکان اجباری و اخراج فلسطینی ها دیروز در نشستی در قاهره بیان شد اما ما با قاطعیت این موضوع را رد می کنیم.».

وی در مورد پیشنهاد ترامپ گفت: پر واضخ است که این غیرممکن است. وی تاکید کرد: "ما با دولت پرزیدنت ترامپ در تماس هستیم. <…> ما آمادگی خود را برای بسیج [تلاش هایمان] برای حمایت از جمعیت نوار غزه و تسهیل زندگی آنها ابراز کردیم."

 

نکات عمیق‌تر:
در رویدادی در همین ارتباط روز یکشنبه وزیران امور خارجه و مقامات مصر، اردن، عربستان سعودی، قطر، تشکیلات خودگردان فلسطین و اتحادیه عرب با صدور بیانیه ای مشترک، انتقال فلسطینیان از غزه به مصر یا اردن را «تحت هر شرایط و توجیهی» رد کردند. در حالی که قرار است با حمایت عربستان سعوی و فرانسه کنفرانسی بین المللی در باره فلسطین در ژوئن 2025 برگزار شود، وزراء کشورهای عربی بر تعهد خود به راه حل دو کشوری تاکید کردند که نشان دهنده وجود یک جبهه متحد در برابر هرگونه طرحی است که می تواند حقوق فلسطینیان را تضعیف کند.