ایران پرس- تنش بین "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا و "بنیامین نتانیاهو" نخست وزیر اسرائیل به دلایل متعددی افزایش خواهد یافت.

روزنامه لانوول lanouvelletribune تریبون در مقاله‌ای به قلم فلوریان گِنه Florian Guénet به بررسی چرایی افزایش تنش‌ها در روابط بین رئیس جمهوری آمریکا و بنیامین نتانیاهو پرداخت.

این نشریه فرانسوی زبان مغربی نوشت: روابط بین دولت آمریکا و اسرائیلی‌ها از چند هفته پیش کمرنگ شده و این بر خلاف روال عادی است. در فاصله زمانی (تمایل آمریکا به) نزدیکی با ایران و ماجرای جاسوسی اسرائیلی‌ها، واشنگتن آشکارا استراتژی جدیدی را علیه متحدش اسرائیل در پیش گرفته و این رویه می تواند بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل را در آستانه برگزاری انتخابات پارلمانی فلج کند.

روابط بین آمریکا و اسرائیل در ماه‌های اخیر به خواست ترامپ کمرنگ شده و اکنون این روابط بسیار کمتر از چیزی که تصور می شود، تضعیف شده است. اوضاع برای اسرائیل پیچیده شده و این در حالی است که اسرائیلی‌ها تا زمان برگزاری یک انتخابات نسبتا مهم، فقط چند روز فاصله دارد.

انتخابات پارلمانی در اسرائیل به دلیل کثرت رای دهندگانی که هنوز تصمیم نگرفته اند، مهم قلمداد می شود. در حقیقت حزب بنیامین نتانیاهو از پیروزی حتمی در این رویداد انتخاباتی و داشتن دستی باز برای اعمال سیاست‌هایش فاصله زیادی دارد. بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل که برای پیروزی در این انتخابات هر کاری می کند و حتی نسبت به الحاق بخشی از کرانه باختری رود اردن به خاک اسرائیل ابراز تمایل کرده، بیش از هر وقت دیگری خود را تنها می بیند. دولت آمریکا آشکارا نسبت به سرنوشت این انتخابات از خود بی میلی نشان می دهد.

آیا ترامپ، بنیامین نتانیاهو را به حال خود رها کرده؟

مورد اصلی اختلاف بین آمریکا و اسرائیل، مسئله ایران است. در حالی که اسرائیل همچنان از خروج واشنگتن از توافقنامه هسته ای سال 2015 ابراز خرسندی می کند، به نظر می رسد که ترامپ و تهران به یکدیگر نزدیک می شوند.

از زمان برگزاری اجلاس سران گروه هفت در فرانسه و حضور غافلگیر کننده جواد ظریف در این کشور همزمان با برگزاری این اجلاس، رئیس جمهوری آمریکا به دیدار با روحانی همتای ایرانی اش و کاهش تنش‌ها با تهران ابراز تمایل می کند. این رویداد، به مثابه اصابت کاردی بر پشت بنیامین نتانیاهو است. چراکه وی از همسویی سیاست های ترامپ با دیدگاه هایش مطمئن بود.

اما این طور نشد و رسانه «پولیتیکو» فاش کرد که اسرائیل به کمک گیرنده‌ها، از کاخ سفید جاسوسی می کرده است. این شنود به اسرائیل اجازه می داد تا در جریان گفت و گوهای بین رئیس جمهوری آمریکا و مشاورانش قرار بگیرد.

اما اسرائیل خیلی زود این خبر را ساختگی خواند و تکذیب کرد.

شکستی که گران تمام می شود

روابط عاشقانه بین آمریکا و اسرائیل پس از شکست نتانیاهو در تشکیل ائتلاف در پایان ماه مه، به پایان رسید. رئیس جمهوری آمریکا مردانی را دوست دارد که حرکتی رو به جلو داشته باشند و در تحقق اهدافشان موفق می شوند. به نظر می رسد که دونالد ترامپ از دیدن این که یکی از نزدیکان و متحدان نزدیکش حتی قدمی کوچک رو به جلو نداشته، بسیار مایوس شده است. پیروزی قاطع در 17 ماه سپتامبر در انتخابات اسرائیل می توانست زمینه را برای بازگشت نتانیاهو به صحنه فراهم کند. اما آیا وی واقعا قادر است در این انتخابات پیروز شود؟

روزنامه لیبراسیون نیز برای پرداختن به سردی روابط بین دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو، مقاله ای با عنوان «پایان روابط گرم آمریکا و اسرائیل؟» را منتشر کرد.

گیوم ژاندرون Guillaume Gendron گزارشگر لیبراسیون در تل آویو نوشت: با توجه به تمایل دونالد ترامپ به نزدیکی با ایران و با در نظر گرفتن سکوت وی در قبال برخی رویدادهای مرتبط با اسرائیل، به نظر می‌رسد که رئیس جمهوری آمریکا در آستانه برگزاری انتخابات پارلمانی اسرائیلی‌ها، نسبت به سرنوشت بنیامین نتانیاهو متحد بزرگ خود کاملا بی تفاوت است و می توان این طور گفت که این بی تفاوتی اوضاع نخست وزیر اسرائیل را پیچیده تر کرده است.

ضرب المثلی هست که می گوید: دوستان واقعی در لحظات دشوار شناخته می شوند. به نظر می رسد به رغم استفاده از تصویر ترامپ در تابلوی انتخاباتی بسیار بزرگ حزب لیکود که در سراسر اسرائیل، در هر کجا مشاهده می شود، ائتلاف بین بنیامین نتانیاهو و دونالد ترامپ آنقدرها که می گویند محکم و عمیق نیست. تصویر ترامپ و نتانیاهو در این تابلوی تبلیغاتی چنان درکنار هم قرار گرفته اند که گویی نام هر دو در یک فهرست انتخاباتی است.

این طور که از نظرسنجی‌های انجام گرفته در اسرائیل مشخص می شود، بنیامین نتانیاهو به رغم دادن وعده‌های جنجالی – علاوه بر وعده مشاجره برانگیز وی مبنی بر اعلام حاکمیت اسرائیل بر جولان  چند هفته قبل از برگزاری انتخابات پیشین که در ماه آوری برگزار شد ، در بن بست قرار گرفته و از پیروزی قطعی در انتخابات روز سه شنبه محروم خواهد شد. نخست وزیر اسرائیل برای پیروزی در انتخابات هر کاری می کند و برای چندمین بار وعده الحاق همه ی اراضی کرانه باختری رود اردن را داد. اما در چنین شرایطی نام متحد بزرگ در فهرست غایبان همیشگی قرار گرفته است. ترامپ پس از این وعده نتانیاهو، برای اطمینان دادن به نخست وزیر اسرائیل هیچ پیام توییتری منتشر نکرد.

نصب ابزارهای مراقبتی در اطراف کاخ سفید

بدتر آن که دونالد ترامپ با برکناری مشاورش جان بولتون، جنگ طلبی که با هرگونه مصالحه با ایران به شدت مخالف بود، آشکارا تمایل خود را به نزدیکی با تهران به نمایش گذاشت. از چند هفته پیش دورنمای ملاقات ترامپ با روحانی موجب ناراحتی و نگرانی نتانیاهو شده است. چنین دیداری در سطح سران دو کشور، سیلی محکمی به بنیامین نتانیاهو است.

وی از مدت‌ها پیش در رویای ملحق شدن آمریکا به سیاست‌های سختگیرانه اش علیه ایران بود. از نظر باراک راوید  Barak Ravidروزنامه نگار اسرائیلی، در جریان برگزاری اجلاس سران گروه هفت در بیاریتس Biarritz  واقع در فرانسه وقتی امانوئل مکرون رئیس جمهوری این کشور با حضور محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در محل برگزاری اجلاس موجب غافلگیری همگان شد ، نتانیاهو ناامیدانه تلاش کرد تلفنی با دونالد ترامپ گفت و گو کند.  

کمی بعد اوضاع بدتر هم شد. پایگاه اطلاع رسانی پلیتیکو پنجشنبه پیش فاش کرد، سرویس‌های اطلاعاتی اسرائیل با هدف جاسوسی و شنود مکالمات تلفنی حاضران در کاخ ریاست جمهوری، دستگاه‌های شنود در اطراف کاخ سفید کار گذاشته اند. بنیامین نتانیاهو که برای تهیه یک پوستر دیپلماتیکی و تبلیغاتی دیگر در کنار ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه به این کشور رفته بود، سریعا اطلاعات منتشر شده در این رسانه آمریکایی را تکذیب کرد و آن را ساختگی خواند.

یاس و ناامیدی ترامپ

درشرایطی که اسرائیل از مدت‌ها پیش برای استرداد جاسوسشان از آمریکا تلاش می کنند، این افشا گری به طور خاص برای اسرائیلی‌ها دردسرساز شد. 

آیا این حوادث به معنای پایان دوستی نتانیاهو و ترامپ است؟ برای پاسخ به این سوال مقداری زود است. اما سرمقاله نویسان اسرائیلی پس از شکست بنیامین نتانیاهو برای تشکیل ائتلاف، از یاس و سرخوردگی ترامپ سخن به میان آوردند. ترامپ فقط «برنده‌ها» را دوست دارد و برای این که به دیگران فکر کند، وقت و صبر لازم را ندارد. بنیامین نتانیاهو برای پیروزی قاطع در انتخابات هفدهم سپتامبر و جلب توجه دوباره دونالد ترامپ، باید به تنهایی مبارزه کند.

مترجم: علیرضا فراهانی

141/118

بیشتر بخوانید:

طعنه ظریف به ترامپ: آمریکا با وجود دوست نزدیکی چون نتانیاهو نیازی به دشمن ندارد

سفر نتانیاهو به مسکو، باز هم قبل از انتخابات/ تحلیل