متن کامل مصاحبه به صورت پرسش و پاسخ به شرح زیر است
س- در سال ۲۰۲۴ روسیه ریاست بریکس را بر عهده دارد و اجلاس سران کشورهای بریکس در کازان رویداد کلیدی آن بود. اگر بخواهیم نتایج اصلی و همچنین ریاست روسیه در بریکس را به طور کلی جمعبندی کنیم، به چه نکتهای اشاره میکنید؟
- اجلاس سران نشان دهنده رشد سریع اعتبار گروه بریکس و تمایل هر چه بیشتر کشورها برای پیوستن به فعالیتهای آن است.
دولتهای زیادی رسما خواستار عضویت کامل به این گروه شدهاند. باقی آنها در مورد عضویت به عنوان کشورهای شریک ابراز علاقهمندی کردند. این موضوع جدیدی است که اجلاس کازان آن را تایید نمود. ما در سال 2023 تعداد دولتهای عضو پیمان را از پنج به ده افزایش دادیم. در این مرحله تصمیم بر این شد که خود را به ایجاد گروهی از کشورهای عضو محدود کنیم، و طوری این گروه را تشکیل دهیم که کشورهای شریک جدید و اعضای قدیمی پیمان بریکس در ترکیبی جدید با هم مشغول به فعالیت شوند.
دولت روسیه در این مورد کارهای زیادی انجام داده است. این یک کار دوستانه بود. تقریبا در تمامی مسائل به درک متقابل دست یافتیم. همیشه تفاوتهای جزئی وجود دارند. توانستیم اظهارنامه تصویب شده را بر اساس تعادل منافع به توافق برسانیم. هیچکس (طوری که در اجلاسهای غربی پیش میآید) سعی نکرد که دیگران را تحت فشار بگذارد. با کمک یکدیگر به دنبال قاعدهسازی بودند که برای طرفین قابل قبول باشد. این قاعدهها برای تمامی مسائل پیدا شدند.
مهمترین «ادعا» این اظهارنامه نیاز به افزایش قابل توجه سهم کشورهای جنوبی و شرقی دنیا در مکانیزم مدیریت جهانی، از جمله اتحاد امنیت سازمان ملل، صندوق بینالمللی پول، بانک جهانی و سازمان تجارت جهانی است.
در مورد سیستم پولی و مالی بینالمللی باید بگویم که نظر عمومی در دو نتیجه اصلی خلاصه میشود. اولی: از کشورهای در حال توسعه، به ویژه کشورهای عضو پیمان بریکس به عنوان سریعترین اقتصادهای در حال رشد،بخواهیم که در شورای مدیران صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی، تعداد آرایی را که با ارزش واقعی آنها در اقتصاد جهانی و سهمشان در تولید ناخالص داخلی جهانی است دریافت کنند. در حال حاضر از آنجایی که ایالات متحده آمریکا کاملا از توزیع دوباره سهمیهها و رای دادن خودداریمیکند، تعداد این آرا به طور چشمگیری پایین است.
در سازمان تجارت جهانی هم همینطور، سالهای متمادیاست که (حداقل ده سال) ایالات متحده آمریکا کار ارگان رفع اختلاف را مسدود میکند. این دقیقا چیزی است که به خاطرش سازمان تجارت جهانی شکل گرفت. اختلافات اجتنابناپذیر پیش آمده بین فعالان بازار، متهم کردن یکدیگر به قیمتشکنی، بالا بودن قیمتها، افزایش غیرمنطقی تعرفهها؛ ارگان رفع اختلاف باید تمام این موارد را مورد بررسی قرار دهد. این ارگان مسدود شده است، و حد نصابی در آن وجود ندارد. ایالات متحده قصد اصلاح این شرایط را ندارد.
اصلاح نهادهای موجود در دستور کار قرار دارد. همزمان،این یک نظر جمعی و یکی از مهمترین نتایج کار پیمان بریکس در مرحله حاضر میباشد. پیش از پایان دوره ریاست روسیه در بریکس، همه خواستار ایجاد مکانیزمهای پرداختجایگزین هستند: تسویههای بین بانکی که از واحد پول ملی استفاده میکند، مکانیزمهای بیمهای که علیه سیستمی که پس از جنگ جهانی دوم حول محور دلار توسعه یافت نخواهند بود. از آنجایی که از دلار به عنوان یک سلاح خصمانه بیشتر و بیشتر در اقتصاد جهانی مورد استفاده قرار میگیرد به یک سیستم موازی مورد نیاز است. هیچکس نمیداند نفر بعدی چه کسی خواهد بود. با در نظر گرفتن شرایط ناامید کننده ایالات متحده آمریکا در دنیای معاصر، هیچکسی از بیدادگری دلار در امان نیست. آنها حس میکنند که سلطه در حال خارج شدن از دستانشان است (و این سلطه از دستانشان خارج خواهد شد، نه به سرعت، بلکه با گذر زمان) اما میخواهند از همه چیز، از جمله ممنوعهترین تکنیکها برای حفظ این سلطه استفاده کنند.
ماموریت جمعی در حال حاضر این موارد است: در امان ماندن از این موضوع، ایجاد سیستمهای تسویه، پلتفرمهای پرداختی که به چنین ریسکهایی وابسته نباشند. این ماموریت در دستور کار اجلاس کازان و همچنین در جلساتی که در طول کل سال بین وزیران اقتصاد و سران بانکهای مرکزی برگزار شدند قرار گرفته بود.
- چطور شما نتایج تقویت همکاری های بین پارلمانی کشورهای عضو گروه بریکس که یکی از حوزه های اولویت دار ریاست روسیه می باشد ارزیابی و توصیف می کنید؟
- جلسات متعددی بین اعضای نهادهای قانونگذاری از کشورهای بریکس برگزار شدند و نمایندگان کشورهای بریکس و کشورهای دیگر که هنوز هیچ ربطی به این گروه ندارند در قالب و ابعاد وسیع شرکت نمودند. به عنوان مثال، نشست اتحادیه بین المجالس با مشارکت روسیه در شهر ژنو در سال ۲۰۲۴ برگزار شد. در حاشیه این رویداد دیدار و نشست بین نمایندگان پارلمان کشورهای بریکس و سایر علاقمندان به برقراری ارتباط با این گروه برگزار شد.
موضوع دوم در برنامه بین المجالس ما، برگزاری اولین نشست سران کمیته های امور بین الملل مجالس ملی کشورهای بریکس و بریکس پلاس است.چنین نشست ها در سال های آینده بخش جدانشدنی فعالیت بریکس خواهد بود.
دهمین مجمع پارلمانی بریکس برگزار شد. این ساختار برای مدت طولانی وجود داشته است. نمایندگان پارلمان از مجمع بین المجالس کشورهای مستقل مشترک المنافع در فعالیت این اجلاس مشارکت داشتند. در این رویداد رئیس اتحادیه بین المجالس، رئیس پارلمان تانزانیا نیز شرکت نمود. بعضی از شرکت کنندگان سعی کردند از وی انتقاد کنند، اما این انتقاد منحرف شد، زیرا اتحادیه بین المجالس (به ویژه رهبری آن) باید با تمام ساختارهای قانونگذاری کشورهای شرکت کننده تعامل داشته باشد.
من آینده خوبی را برای حوزه پارلمانی میبینم و ما سعی و کوشش خواهیم کرد از آن پشتیبانی کنیم.
- شما قبلاً به گسترش گروه بریکس اشاره کرده اید. مصر، اتیوپی، ایران، عربستان سعودی و امارات متحده عربی عضو رسمی این گروه شدند. با پیوستن آنها چه تغییرات مثبتی در گروه بریکس صورت گرفتند؟
- اقتدار گروه بریکس افزایش یافته است. بریکس «جدید» (یا همانطور که همتای چینی ما می گویند «بریک بزرگ») در حال حاضر کشورهای بریکس ۳۵ درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را تشکیل می دهد.همچنین کشورهای بریکس ۴۲ درصد از جمعیت جهان، بیش از ۳۰ درصد از وسعت زمین و به طور متوسط یک چهارم صادرات کالا را تشکیل می دهند. و این رقم با رشد تولید صنعتی در کشورهای بریکس و در کشورهایی که خواستار پیوستن به بریکس هستند نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
باید در مورد کشورهای عضو این گروه خدمت شما عرض کنم.
مصر بزرگترین اقتصاد و تاثیرگذارترین کشور در شمال آفریقا و اتحادیه کشورهای عربی است (مرکز آن در قاهره واقع شده است).
مقر اتحادیه آفریقا در اتیوپی قرار دارد. این کشور دو وظیفه دارد: این کشور شریک ملی بریکس و نماینده کل اتحادیه آفریقا است.
جمهوری اسلامی ایران یک کشور بالقوه از نظر اقتصادی قوی است. از نظر ذخایر نفت در رتبه سوم جهان قرار دارد.
امارات متحده عربی یکی از مراکز لجستیکی، تجاری و صادرات مجدد جهان است. این اطلاعات را همه خوب می دانند.
عربستان سعودی رهبر جهان اسلام است. کشوری که حرمین اسلام در آن نگهداری می شود.
هر یک از این شرکت کنندگان شهرت شایسته خود را دارند، در جهان به این کشورها احترام می گذارند و اقتدار خود گروه بریکس را تقویت می کنند.
- بعد از پیوستن اعضای جدید به بریکس، تعداد کل جمعیت کشورهای عضو این گروه بالغ بر بیش از ۳.۲ میلیارد نفر شد. در این راستا، آیا میتوان گفت که امروزه بریکس بر فرآیندهای جهانی نه تنها در قالب خود بریکس، بلکه در کشورهای آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین نیز تأثیر میگذارد؟
- بریکس فرآیندهای داخلی را تحت تأثیر قرار می دهد به این معنا که مردم با دریافت اطلاعات در مورد فعالیت بریکس، موفقیت های آن، برنامه هایی که توسط گروه ارائه می شود و به آنها دست می یابد، می خواهند به این روند برابر و دوجانبه سودمند بپیوندند. در جریان انتخابات جمعیت «کشورهای شرق» عمدتاً به سیاستمدارانی رأی میدهند که شعارهای مشابهی بریکس و تمایل خود را برای نزدیکتر شدن به بریکس به هر شکلی اعلام میکنند.
من قبلاً ذکر کرده ام که تعدادی از کشورها خواستار عضویت کامل در گروه بریکس هستند. این موضوع در سال آینده بررسی خواهد شد. اما بسیاری از کشورها فقط می خواهند در رویدادهای بریکس شرکت کنند. تعداد آنها بیش از سی نفر است. همانطور که قبلاً گفتم، معیارهای تشکیل رده "کشورهای شریک" مورد توافق قرار خواهد گرفت. ریاست روسیه برای برخی از کشورهایی که پس از اجلاس کازان درخواست پیوستن به فعالیت ما را داشتند، دعوت نامه فرستاد. بیش از ده کشور از این قبیل وجود دارند که در میان اعضای فعلی بریکس از اجماع برخوردارند.
ما توافقنامه ای داریم که به محض دریافت پاسخ از سوی کشور دعوت شده، اعلام خواهد شد که این کشور به عنوان یک کشور شریک به بریکس پیوسته است. ما فرض می کنیم که آنها فرصت شرکت در همه رویدادهای بریکس را خواهند داشت. مطمئناً، قالب جداگانه ای از جلسات باقی خواهد ماند که در آن فقط اعضای کامل شرکت خواهند کرد، اما سایر موارد، از جمله اجلاس سران به دنبال نمونه «توسعه به علاوه»، جلسات وزرای خارجه و ساختارهای بخشی (انرژی، اقتصاد، تجارت، بهداشت، فرهنگ) در اختیار آنها قرار خواهد گرفت. ما علاقه مندیم که کشورهای شریک در همه این کارها مشارکت کنند. آنها تقریباً در تمام فعالیت ها شرکت خواهند کرد.
– در حال حاضر به تعامل در زمینه همکاری های فرهنگی و بشردوستانه بین کشورهای بریکس و بریکس پلاس چگونه گسترش می بخشیم؟
- جلسات و رویدادهای زیادی در این زمینه رخ داد که مورد علاقه و بازتاب گسترده بودند. برای اولین بار فصل تابستان بازی های ورزشی بریکس برگزار شد که در آن همه علاقمندان توانستند شرکت کنند. تعداد کشورهای- شرکت کننده بیش از ۸۰ کشور بود. این بازی ها دارای بیست و هفت رشته ورزشی بود. من مطمئن هستم که ما برای برگزاری منظم این بازی ها تلاش خواهیم کرد.
فعالیت حزب ها تا حدی یکی حوزه های فعالیت بشردوستانه می باشد. امسال در شهر ولادی وستوک نخستین مجمع بینالمللی بینحزبی برگزار شد که حدود ۴۰ حزب از کشورهای بریکس و کشورهای شریک آن شرکت کردند. یک جنبش درون حزبی "برای آزادی ملل!" ثبت شد. احزاب حاکم (نه تنها احزاب حاکم، بلکه احزاب دیگر نیز می توانند به آن بپیوندند) ریشه کنی بقایای استعمار را هدف خود قرار دادند.
هنوز تعدادی سرزمین غیر خودگردان وجود دارد، اما مهمتر از همه، روش های استعماری، روش های نواستعماری از تجارت بین المللی ناپدید نشده است. روابط غرب با آفریقا دقیقاً با روش های استعماری مشخص می شود، زمانی که مواد خام صادر می شود و تمام ارزش افزوده و سود حاصل از این ارزش افزوده در کشورهای اروپایی صورت می گیرد. این اجلاس بسیار جالب بود و مورد استقبال قرار گرفت.
نوآوریهای ریاست ما نیز به مدیریت محلی رابطه داشت. مجمع شهرها و اجلاس شهرداران برگزار شد و در اینجا موضوع بسیار جالبی در مورد نحوه زندگی مردم و اینکه به طور کلی روسای شوراهای شهر و دهیاری ها مشکلاتشان را حل می کنند، مطرح شد. این موضوعی است که به اصلاح «مستقیماً از زندگی سرچشمه میگیرد» ( یعنی خیلی حساس است) بنابراین من فکر می کنم که بسیاری از زمینهها به گسترش همکاریهای بشردوستانه و فرهنگی ما را کمک خواهند کرد، از جمله همه کشورهای بریکس در سال آینده به مسابقه بینالمللی آهنگ «Intervision» که در روسیه برگزار خواهد شد دعوت شدهاند. ما با همکارانمان از تلویزیون تصمیم گرفتیم نامی را که در زمان شوروی بود، که به معنای "مسابقه موسیقی کشورهای عضو شورای همکاری اقتصادی متقابل" بود، احیا کنیم. اکنون، به نظر من «اینترویژن» که برای همه شرکت کنندگان باز است، چنان عامل فرهنگی مهم و قابل توجهی خواهد بود که به بشریت سیگنال میفرستد که بهتر است به آپارتمان خود فرار نکنید، بهتر است کنار یکدیگر زندگی کنید.
303