"میخائیل اولیانف" Mikhail Ulyanov رییس اداره امنیت و خلع سلاح وزارت امور خارجه روسیه، اعلام کرد: مذاکرات درباره محدود سازی تسلیحات تهاجمی هسته ای استراتژیک باید با شرکت همه قدرت‌های هسته ای بدون استثنا انجام شود.

سيد رضا مير طاهر- به گفته وی با توجه به اجرای پیمان کاهش تسلیحات هسته ای استراتژیک بین روسیه و آمریکا، امکان پیشرفت در خلع سلاح هسته ای فقط با شرکت واشنگتن و مسکو از بین رفته است و اکنون این مذاکرات باید چند جانبه و با حضور تمامی قدرت های هسته ای برگزار شود.

به گفته رئیس اداره امنیت و خلع سلاح وزارت امور خارجه روسیه این مساله به فرانسه و انگلیس هم مربوط می شود که متحدان نظامی آمریکا به‌شمار می روند و از نظر روسیه توانمندی هسته ای آنها بخشی از توان هسته ای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی " ناتو " به‌شمار می رود.

گفتنی است آمریکا در ماه های گذشته همزمان با افزایش حضور نظامی ناتو در شرق اروپا خواهان از سرگیری مذاکرات مربوط به کاهش تسلیحات هسته ای شده است.

روسیه نیز اعلام کرده است با توجه به استقرار سامانه های ضد موشکی آمریکا در اروپا باید مجموعه ای از اقدام ها انجام گیرد و پیش از آن تصمیم گیری برای کاهش توانایی هسته ای ممکن نیست.

در حال حاضرسه قدرت غربی یعنی آمریکا، انگلیس، فرانسه دارای زرادخانه هسته ای استراتژیک هستند.

روسیه خواهان آن است تا با توجه به وضعیت کنونی در هر گونه مذاکرات مربوط به کاهش تسلیحات هسته ای استراتژیک این دو قدرت اروپایی نیز مشارکت داشته باشند.

در مقابل واشنگتن مدعی است که به دنبال بهانه جویی بوده و مایل به کاهش تسلیحات هسته ای خود نیست.

در این زمینه باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا در اواخر مه 2016 ادعا کرد: روسیه تمایلی برای مذاکرات بیشتر برای کاهش زرادخانه تسلیحات هسته ای خود ندارد.

ادعای واشنگتن در این زمینه در حالی ابراز شده که آمریکا خود به عنوان یکی از قدرت های هستهای اصلی جهان برنامه های گسترده ای را برای نوسازی و توسعه هر چه بیشتر زرادخانه هسته ای خود در دست اجرا دارد.

به گفته روس ها با وجود اقدامات بین المللی برای کاهش زرادخانه های هسته ای بویژه پیمان منع گسترش تسلیحات هسته ای "ان پی تی" که در راستای کاهش و در نهایت انهدام تسلیحات هسته ای تصویب و به اجرا در آمده است، آمریکا کماکان مصمم به حفظ زرادخانه‌ هسته‌ای خود است.

این اقدام به ویژه به بهانه روند نوسازی هسته ای در کشورهای رقیب یا خصم آمریکا به ویژه روسیه و چین صورت می گیرد که هر دو آنها بخصوص روسیه بودجه قابل توجهی را برای بازسازی نیروی هسته ای استراتژیک خود اختصاص داده اند.

در این زمینه روسیه قصد دارد تا سال 2020 میلادی بیش از 70 درصد از زرادخانه هسته ای استراتژیک خود را نوسازی کند.

با این حال آمریکا در مقایسه با روسیه، برنامه بسیار گسترده ای را برای نوسازی هسته ای در نظر گرفته است.

دفتر حسابرسی آمریکا در گزارشی که در اوت 2015 منتشر کرد اعلام کرد: طرح ۲۵ ساله دولت آمریکا برای ارتقای زرادخانه هسته ای این کشور بیش از ۲۹۳ میلیارد دلار هزینه در برخواهد داشت.

مقامات ارشد پنتاگون تاکید کرده اند: یک نیروی هسته‌ای قوی بازدارنده همچنان برای امنیت ملی آمریکا مهم و ضروری خواهد بود و این مهمترین اولویت وزارت دفاع آمریکا است.

در مجموع باید گفت: با وجود اقدامات بین المللی برای کاهش زرادخانه های هسته ای به ویژه پیمان منع گسترش تسلیحات هسته ای "ان پی تی"، قدرت های بزرگ هسته‌ای کماکان به دنبال مدرن سازی تسلیحات هسته ای خود هستند.

در این زمینه تمامی پنج کشوری که به عنوان کشورهای هسته‌ای به رسمیت شناخته شده‌اند یعنی آمریکا، روسیه، فرانسه، انگلیس و چین یا در حال استقرار و ساخت تسلیحات و سیستم‌های پرتاب کننده هسته‌ای جدید هستند و یا تصمیم دارند این اقدام را انجام دهند.

در واقع هیچ یک از این کشورها به طور جدی به فکر کاهش زرادخانه هسته ای خود و یا زمانبندی مشخصی برای انهدام تسلیحات هسته ای‌ شان نیستند.