ایران پرس- روزنامه لوپوئن در مقاله ای به قلم «لوک دو باروشه» به بررسی رویارویی آمریکا و ترکیه و تبعات اقتصادی آن بر ارزش واحد پول ملی و اقتصاد این کشور پرداخت.

دو باروشه در مقاله خود که در پایگاه اینترنتی این نشریه فرانسوی منتشر شد، نوشت: ارزش لیره واحد پول ملی و نرخ تورم در ترکیه پس از مجازات های در نظر گرفته شده توسط آمریکایی ها در اعتراض به حبس کشیش آمریکایی به شدت کاهش یافت.

پاشنه آشیل ترکیه اقتصاد است

پاشنه آشیل ترکیه اقتصاد است. در جهان هیچ کشور دیگری به اندازه ترکیه به ارز خارجی وابسته نیست و این وابستگی از زمان به قدرت رسیدن «رجب طیب اردوغان» در این کشور هر روز بیشتر شده است. شکنندگی اقتصاد ترکیه با مجازات وضع شده از سوی آمریکا به ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» علیه دو وزیر ترک، نمایان شد.

این تحریم های نه چندان جدی آنکارا را دچار آسیب کرده است. کاهش ارزش لیر یکی از تبعات این تحریم های نه چندان جدی است. ارزش واحد پول ملی ترکیه کاهشی تاریخی داشته است.

دیروز جمعه هر 5/11 لیر با یک دلار آمریکا معاوضه شد. به این ترتیب لیر در عرض یک هفته 5 درصد و در یک سال 34 درصد از ارزش خود را از دست داده است.

گردشگران خارجی که به ترکیه سفر کرده اند، تنها کسانی هستند که از این کاهش خرسند شده اند. اما این اتفاق برای رئیس جمهوری خودکامه ترکیه خبر خوبی نبود البته کاهش ارزش لیر برای سرمایه گذارانی که از خطر تشدید تنش های سیاسی بین ترکیه و آمریکا بیمناکند، نیز خبر خوبی نیست.

اقتصاد ترکیه از تورم، فساد و بدهی های سنگین دچار آسیب شده است

اقتصاد ترکیه به رغم رشد خوب سال های گذشته، از تورم، فساد و بدهی های سنگین دچار آسیب شده است.

بر اساس آخرین گزارش که روز جمعه منتشر شد، افزایش بهای کالاهای مصرفی در ماه ژوئیه به 15/9 درصد رسید. این نرخ در ماه ژوئن 15/4 درصد بود.

تصمیم اردوغان پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری ترکیه که در 24 ماه ژوئن برگزار شد، مبنی بر معرفی «برات آلبیراک» به عنوان وزیر اقتصاد و دارایی نیز نتوانست نگرانی های بازار را رفع کند.

نرخ سود در ترکیه 17/75 درصد بود، اما سقوط ارزش لیر بانک مرکزی ترکیه را به افزایش نرخ سود وادار کرد. این در حالی است که اردوغان با افزایش نرخ سود مخالف است. چرا که چنین تصمیمی رشد اقتصادی را با مشکل جدی مواجه خواهد کرد.

ماجرای کشیش برانسون

ماجرای این کشیش آمریکایی سرمنشاء مجازات های تحمیل شده از سوی دولت آمریکا بوده است. واشنگتن هفته پیش این مجازات ها را اعلام کرد. بر اساس مجازات های تحمیل شده از سوی آمریکا دارایی های «عبدالحمید گول» وزیر دادگستری و «سلیمان سویلو» وزیر کشور در آمریکا توقیف شد. در راستای اجرای مجازات های در نظر گرفته شده، شرکت های آمریکایی حق همکاری با این دو وزیر ترک را ندارند.

وزرای دادگستری و کشور ترکیه به دلیل نقشی که در حبس کشیش آمریکایی داشته اند، مجازات شدند. کشیش آمریکایی از 21 ماه پیش در حبس به سر می برد.

«اندرو برانسون» کشیش آمریکایی از 23 سال پیش اداره کلیسای کوچکی در ازمیر واقع در حاشیه دریای اژه را بر عهده دارد.

از نظر مقامات آمریکایی که به نظر درست هم می گویند، هیچ یک از اتهامات مطرح شده از سوی ترکیه علیه این کشیش قابل قبول نیست.

کشیش آمریکایی به عنوان ابزاری برای استرداد «فتح اله گولن» رهبر مذهبی بانفوذ ترک و از مخالفان سرسخت اردوغان مورد استفاده قرار گرفته است. آنکارا فتح اله گولن را عامل کودتای نافرجام ژوئیه 2016 علیه «رجب طیب اردوغان» معرفی می کند و از آمریکایی ها خواستار استرداد این رهبر مذهبی است.

تاثیر مجازات های اعلام شده از سوی آمریکا بر اقتصاد ترکیه تا به امروز محدود بوده اند. اما با توجه به شخصیت روسای جمهوری آمریکا و ترکیه، خطر مقابله به مثل ترکیه و متقابلا واکنش آمریکایی ها بسیار جدی است. عده ای در ترکیه خواستار توقیف برج های دوقلوی «ترامپ تاورز» در استامبول، در انتقام از توقیف دارایی های دو وزیر هستند. این دو برج به دونالد ترامپ تعلق دارد.  

200 میلیون دلار بدهی در روز

هر چیزی که ترکیه را در دسترسی به بازارهای مالی بین المللی محدود کند، برای آنکارا دردآور است. بین مطالبات مالی ترکیه از سایر کشورها و بدهی های این کشور تعادلی وجود ندارد.

ترکیه به رغم رشد اقتصادی 5/5 درصدی در سال 2017 به شدت بدهکار است و همین مسایل آنکارا را وادار کرده است که برای تضمین مبادلات مالی خود روزانه 200 میلیون دلار بدهکار شود.

ادامه این روند قطعا به ورشکستگی این کشور منتهی خواهد شد. ادامه این وضع برای اقتصاد ترکیه به ویژه برای بانک های اعتباری این کشور تبعات سنگینی در پی خواهد داشت.

بحران یاد شده، بر توانایی آنکارا در متوقف کردن موج مهاجرت ها از عراق، سوریه و افغانستان تاثیر منفی خواهد گذاشت. در جریان بحران مهاجران در سال 2015 قدرت و توانایی آسیب رسانی ترکیه را شاهد بودیم.

آیا دونالد ترامپ قصد به زانو در آوردن اقتصاد کشوری مثل ترکیه که یکی از اعضای ناتوست را دارد؟

تحریم های آمریکا علیه ترکیه سخت ترین تحریم ها پس از تحریم تسلیحاتی واشنگتن علیه آنکارا در سال 1974 است. این تحریم تسلیحاتی درپی حمله نظامی ترکیه به قبرس وضع شده بود.

«مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا روز جمعه در سنگاپور با همتای ترک خود دیدار و گفت و گو کرد؛ اما ظاهرا هیچ پیشرفتی در این زمینه حاصل نشده است. پمپئو در پایان ملاقات با «مولود چاوش اغلو» خاطرنشان کرد: "من امیدوارم که ترک ها پیام ما در وضع تحریم ها را دریابند: اثبات جدیت ما."

وی افزود: "برانسون مثل تمامی آمریکایی های محبوس شده توسط حکومت ترکیه باید بتواند به خانه اش بازگردد".

135/110

مترجم: علیرضا فراهانی

بیشتر بخوانید: 

لیر ترکیه همچنان سقوط می‌کند

کاهش ارزش لیر ترکیه برابر ارزهای معتبر جهان گروه آسیا و اقیانوسیه / تحلیل

ایران، تحریم آمریکا ضد ترکیه را محکوم کرد

تاکید مایک پنس بر ادامه تحریم های آمریکا ضد ترکیه

واکنش وزیر داگستری ترکیه به تحریم آمریکا

هشدار اردوغان به آمریکا: از تهدید ترکیه خودداری کنید