نشریه فرانسوی لوپوئن، در گزارشی به کمک قطر به ترکیه پرداخت و با اشاره به این که هر دو کشور در تحریم قرار دارند، نوشت درحالی که ترکیه در بحران قرار دارد، کمک قطریها برای ترکیه یک حرکت رو به جلوست.
ارزش لیر واحد پول ملی ترکیه به شدت کاهش یافته است. لیر 40 درصد از ارزش خود را در برابر دلار از دست داده است.
در چنین شرایطی؛ قطریها 15 میلیارد دلار در ترکیه سرمایهگذاری کردند. این مقدار پول در مقایسه با نیاز واقعی ترکیه برای به حرکت درآوردن چرخهای اقتصادیاش، رقم ناچیزی است، اما کمک قطری ها به ترکیه در چنین بحبوحه بحران دیپلماتیکی، صدور یک پیام سیاسی قدرتمند از جانب دوحه قلمداد میشود.
سرمایه گذاران قطری تایید کردند که همکاری های خود با ترکیه را افزایش خواهند داد.
«سیف بن أحمد آل ثانی» سخنگوی دولت قطر نیز اعلام کرد که ما به اقتصاد قدرتمند ترکیه اعتماد داریم.
در روز چهارشنبه و در این بحبوحه ارزش لیر در برابر دلار پنج درصد افزایش یافت.
«ابراهیم کلین» ،سخنگوی رجب طیب اردوغان در پیامی توییتری نوشت: پایههای اقتصادی ترکیه مستحکم است و این کشور پس از این دوره، پرقدرتتر خواهد شد.
وی در خصوص کمک قطری ها نیز افزود: "روابط بین ترکیه و قطر بر پایههای دوستی و همبستگی واقعی بنا شده است."
روند افزایش ارزش واحد پول ملی ترکیه در روز پنجشنبه ادامه داشت.
این افزایش نتیجه تمهیدات جدید بانک ملی این کشور و عملکرد بانکها، باهدف جلوگیری از کاهش ارزش لیر بوده است. عزم اردوغان دلیل تغییر در ارزش لیر بوده است. وی ضمن مخالفت با افزایش نرخ بهره در بانکها؛ که امروز 16 درصد است و حمایت از واحد پول ملی، خواستار به کنترل درآوردن اقتصاد کشور است.
جنگ اقتصادی ترکیه و آمریکا
اقتصاد ترکیه از چندی پیش با مشکل مواجه بود. اما تشدید تنش های دیپلماتیک بین ترکیه و آمریکا دو عضو ناتو، اوضاع اقتصادی این کشور را آشفته تر کرد. رد درخواست آمریکا از سوی ترکیه مبنی بر رفع حصر خانگی «آندرو برانسون» کشیش آمریکایی متهم به جاسوسی و تروریسسم، ریشه تنش های بین دو کشور بود.
برانسون به همکاری با حزب کارگران کردستان ترکیه (پ ک ک) که با دولت ترکیه در جنگ است و همچنین حمایت از «فتح الله گولن» سخنران ترک متهم به برنامه ریزی کودتای نافرجام سال 2016 در ترکیه متهم شده است.
اما این طور به نظر می رسد که «اردوغان» قصد دارد با هدف استرداد فتح الله گولن که در آمریکا زندگی می کند، واشنگتن را تحت فشار قرار دهد.
اما دونالد ترامپ حاضر نیست تحت فشار ترک ها چنین تصمیمی بگیرد. وی تحریم های کم سابقه ای را علیه وزاری کشور و دادگستری ترکیه وضع کرد و از طرف دیگر حق گمرکی بر فولاد و آلومینیوم وارداتی از مبدا ترکیه را دو برابر کرد و همین افزایش حق گمرکی جمعه پیش موجب کاهش 16 درصدی ارزش لیر شد.
رئیس جمهوری ترکیه در واکنش به اقدامات ترامپ گفت: "ننگ بر شما، ننگ بر شما.
شما یک کشیش را به شریک استراتژیکی خود در ناتو ترجیح دادید؛ اگر آن ها (آمریکایی ها) دلار دارند، ما الله را داریم.
رجب طیب اردوغان ضمن تقبیح جنگ اقتصادی به راه انداخته شده توسط آمریکایی ها، در پاسخ به اقدام واشنگتن از تصمیم خود مبنی بر افزایش حق گمرکی بر چندین محصول آمریکایی از جمله خودرو و سیگار خبر داد.
«شیخ تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر به ترکیه سفر می کند. این اولین سفر رسمی یک مقام رسمی به ترکیه پس از آغاز بحران آمریکا؛ ترکیه قلمداد می شود.
کمک متقابل
عربستان سعودی و کشورهای همسایه خود در منطقه خلیج فارس، قطر را از پنجم ماه ژوئن سال 2017 هدف تحریم های هوایی، زمینی و دریایی خود قرار دادند.
اما پس از گذشت یک سال از وضع تحریمها، وضعیت این کشور، مملو از ذخایر گازی همچنان خوب است. دوحه به یُمن ثروت نجومی خود و به لطف ادامه صدور گاز طبیعی توانست از شدت تبعات تحریمهای وضع شده از سوی عربستان سعودی و متحدانش بکاهد.
از همه مهم تر آنکه، قطر توانست با نزدیک شدن به ترکیه و ایران که تامین نیاز قطر به مواد غذایی را تضمین و حضور خود در این کشور را تقویت کرده اند، از انزوا خارج شود.
«لولوة راشد الخاطر»، سخنگوی وزارت امور خارجه قطر درخصوص سرمایهگذاری 15 میلیاردی قطر در ترکیه در پیامی توییتری نوشت: اصول اسلام واقعی؛ سخاوت یکی از ارزشهاست که برادرانش را نه ناامید و نه به مبارزه دعوت میکند.
امروز در ترکیه همه چیز در کنترل رجب طیب اردوغان و حزبش (حزب توسعه و عدالت) قرار دارد.
مترجم: علیرض فراهانی
138/120
بیشتربخوانید:
ترامپ: درحال کاستن از سطح روابط خود با ترکیه هستیم
آمریکا، ترکیه را به اعمال تحریمهای جدید تهدید کرد
ترکیه و قطر در مسیر بهبود همکاریهای دو جانبه