ایران پرس- "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا پیشتر وعده خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان را داده بود، اما تاکنون در اجرایی کردن این وعده با چالش های زیادی مواجه شده است.

سفرهای مقامات ارشد آمریکایی به این کشور جنگ زده نیز کمکی به اجرای این وعده نکرده و واشنگتن از کاهش کمک‌ها به کابل خبر داده است.

در پی ناکامی "مایک پمپئو" وزیر خارجه آمریکا در قانع کردن "اشرف غنی" رئیس‌ جمهور افغانستان برای قبول خواسته‌های واشنگتن، آمریکا تصمیم به کاهش یک میلیارد دلار از کمک‌ها به آن کشور گرفت.

دلیل کاهش کمک‌های مالی آمریکا به افغانستان، مخالفت اشرف غنی و "عبدالله عبدالله" رقیب سیاسی وی با درخواست پمپئو برای کنار گذاشتن اختلافات است.

پمپئو روز سه‌شنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد، آمریکا آماده است تا کمک‌های مالی در نظر گرفته شده به افغانستان  برای سال 2021، را به میزان یک میلیارد دلار قطع کرده و در حال انجام بررسی‌های مقتضی برای انجام دیگر کاهش‌ها در کمک‌های مالی به کابل است.

به نظر می رسد دلیل اصلی این مساله  ناامیدی واشنگتن از حل وفصل مناقشه کنونی بین این دو مقام  ارشد افغان است.

به رغم ادعای رئیس جمهور آمریکا درباره افزایش قدرت و نفوذ این کشور در جهان اما واقعیت ها در این باره چیز دیگری می گویند.

در واقع ناکامی وزیر خارجه آمریکا در افغانستان نشان می دهد که نفوذ واشنگتن حتی در کشورهایی که آمریکا ادعا می کند از شرکا و یا متحدان آن هستند نیز بشدت رو به کاهش است.

پمپئو در این زمینه تصریح کرد که آمریکا عمیقاً از مخالفت غنی و عبدالله برای تشکیل دولت فراگیر متأسف است و این شکست، به روابط واشنگتن-کابل خدشه وارد کرده است.

این در حالی است که عبدالله و غنی به صورت همزمان خود را رئیس جمهور افغانستان اعلام کرده و میانجیگری "زلمی خلیل زاد" نماینده آمریکا در امور افغانستان نیز نتوانسته این دو سیاستمدار افغان را برای حل مشکلات پیش آمده راضی کند.

"مارک اسپر" وزیر دفاع آمریکا گفت: پمپئو در تلاش برای ابقای مسیر پیشرفت در روند مسالمت‌آمیز کنونی به افغانستان سفر کرد.

با این حال نگرانی دولت ترامپ از بحران سیاسی کنونی در افغانستان بعد دیگری یعنی عدم اجرای توافق بین آمریکا و طالبان نیز دارد.

با توجه به اینکه بخش مهمی از این توافق برعهده دولت مرکزی افغانستان است، لذا نامشخص بودن وضعیت قدرت در این کشور، می تواند به طالبان بهانه لازم برای سرباز زدن از تعهد قبلی خود در این زمینه را فراهم کند.

شاید به همین دلیل بود که پمپئو بعد از سفر اعلام‌ نشده روز دوشنبه خود به افغانستان ، بامداد سه‌شنبه این کشور را ترک کرد و پیش از عزیمت به واشنگتن، به پایگاه نظامی آمریکا در قطر رفت تا دیداری 75 دقیقه‌ای با نمایندگان طالبان داشته باشد.

بر اساس بیانیه وزارت خاجه آمریکا، پمپئو در دیدار با نمایندگان طالبان از جمله ملابرادر، مذاکره کننده ارشد  طالبان، خواهان تاکید بر تداوم پایبندی به توافق فوریه 2020 بین واشنگتن و طالبان شد.

با این حال بدون اجرای مفاد این توافق از جمله آزاد شدن 5 هزار  زندانی طالبان از زندان های افغانستان، نمی توان امیدی به پیشرفت اجرای این توافق داشت.

البته پنتاگون در راستای اهداف رئیس جمهور آمریکا در سال انتخابات ریاست جمهوری یعنی خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان از اواسط مارس این روند را آغاز کرده و قرار است ظرف 14 ماه این مساله به طور کامل تحقق یابد.

با این حال بدون مذاکره با گروهای افغان به منظور اجرای آتش بس پایدار و نیز سهیم شدن طالبان در قدرت، عملا توافق آمریکا و طالبان بی ارزش خواهد بود.

در حالی که اکنون به دلیل مناقشه بر سر قدرت بین اشرف غنی و عبدالله عبدالله عملا دولت مرکزی افغانستان دو پارچه شده است و اساسا مشخص نیست چه زمانی موارد مورد نظر در توافق بین واشنگتن و طالبان از سوی دولت افغانستان به اجرا در خواهد آمد.

ضمن اینکه طالبان نیز برای تحت فشار قرار دادن کابل، هم چنان روند حملات مسلحانه به نظامیان و پلیس افغانستان در مناطق مختلف این کشور را ادامه می دهد.

مجموع این مسائل باعث شده تا دولت ترامپ عملا در زمینه حل و فصل بحران افغانستان به بن بست برسد. 

نویسنده: سید رضا میرطاهر

133/117

بیشتر بخوانید:

ماموریت ناکام پمپئو در کابل

پمپئو کابل را بدون اعلام نتیجه ترک کرد

سفر ناگهانی پمپئو به افغانستان؛ سفری با اهداف دوگانه/ تحلیل