این فعالان زن عربستانی برای احقاق حقوق اجتماعی و مدنی و رفع تبعیض علیه زنان در عربستان تلاش میکردند؛ گزارشها نشان می دهد، برخی از فعالان زن بازداشت شده، با شوک الکتریکی و شلاق شکنجه شدهاند.
رژیم آل سعود نشان داده است، در پیگیری سیاستهای زنستیزانه در جامعه هیچ حد و مرزی قائل نیست. زنان در عربستان از کمترین حقوق برخوردار هستند به نحوی که وقتی سال گذشته حق رانندگی به آنها تعلق گرفت، حکومت آل سعود با افتخار درباره آن مانور داد.
عربستان به دلیل حاکمیت رژیم واپسگرای آل سعود از ابتدای تاسیس تاکنون فاقد پارلمان، قانون اساسی و هرگونه انتخابات آزاد بوده است. این رژیم تنها با سرکوب شهروندان و ظلم به زنان و اقلیتها به اداره قرون وسطایی امور عربستان مشغول بوده است.
نقض حقوق سیاسی شهروندان عربستانی
اصلاحات ظاهری و نمایشی "محمد بن سلمان" ولیعهد سعودی نیز نتوانسته است زنان عربستانی را از پیگیری مطالبات حقوقی اساسی خود باز دارد. برآیند رفتاری آل سعود نشان میدهد که هدف اصلی این رژیم واپسگرا، ممانعت از تغییرات بنیادی است که خواست عموم مردم این کشور است و این موضوع محور اعتراضات مردمی از سال 2011 در عربستان بوده است.
انحصار قدرت، ممنوعیت شکلگیری احزاب، سرکوب جنبشها و تظاهرات مردمی، حضور بیش از 30 هزار زندانی سیاسی، صدور احکامی نظیر حبس ابد و اعدام های سیاسی و همچنین شکنجه فعالان مدنی از مهمترین موارد نقض حقوق سیاسی شهروندان عربستانی توسط آل سعود است.
وهابیت؛ مانعی بر سر راه اصلاحات اجتماعی در عربستان
در مجموع، با وجود برخی اصلاحات محدود اجتماعی در حوزه زنان، چشماندازی روشن از رفع محدودیتهای آزادی بیان، ایجاد تشکلهای سیاسی و کاهش تنگناهای پرشمار پیشروی زنان در عربستان مشاهده نمیشود.
مطالبه اصلی زنان درعربستان، رعایت کرامت انسانی و در نظر گرفتن آنها به عنوان شهروند دارای حقوق انسانی است.
واقعیت این است که مشکل زنان در عربستان، صرفاً محدود به رانندگی نیست. زن در عربستان موجودی مطیع، بدون کرامت و درجه دوم محسوب میشود. این نگرش که ریشه در تعالیم وهابیت در عربستان دارد، سبب خشونت گسترده حکومتی علیه زنان این کشور شده است.
این شرایط عمق بدویت جامعه عربستان را نشان می دهد که این میراث نتیجه سالها حکومت آل سعود بر این کشور است. حکومت آل سعود از بقایای سیستم حکومتی دوران جاهلیت در عربستان است که این کشور را به طور قرون وسطایی اداره میکند و از این رو جهانیان شاهد نقض گسترده حقوق انسانی از جمله حقوق زنان در عربستان هستند.
با این همه، ادامه اعتراض مردم و نهادهای مدافع حقوق بشری به سرکوبگریها و سیاستهای استبدادی آل سعود بیانگر شکست سیاستهای این رژیم در متوقف کردن قیام مردم این کشور برای استقرار نظامی مردمسالار در عربستان است.
تاکید تشکل های مردمی درعربستان بر ادامه اعتراضات و قیام در مقابل آل سعود نشان می دهد که مردم این کشور مرعوب سیاستهای پلیسی و سرکوبگرانه و در عین حال مزدورانه رژیم آل سعود نشدهاند.
مردم عربستان بر پیگیری مطالبات خود مبنی بر ایجاد تغییرات اساسی در عرصههای مختلف این کشور و محو استبداد و برقراری نظام مردمسالارانه مبتنی بر کرامت شهروندان این کشور تاکید دارند؛ بر این اساس است که قیام مردم عربستان علیه آل سعود تحت عنوان "انتفاضه کرامت" استمرار یافته و ابعاد گستردهتری یافته است.
نویسنده: بیژن نجفی
142/117
بیشتر بخوانید:
آغاز محاکمه فعالان زن عربستانی؛ با وجود انتقادات بین المللی
انتقاد از سیاستهای ضد حقوقبشری عربستان/ تحلیل
انتقاد سازمان های حقوق بشری از محاکمه فعالان عربستانی