ایران پرس- دلیل کمک قطری ها به ترکیه در بحبوحه بحران مالی را می بایست در روابط بین آنکارا و دوحه جستجو کرد.

پایگاه اطلاع رسانی مدیاپارت در مقاله ای به قلم «سباستین بوسوا»، به بررسی علت کمک قطر به ترکیه در اوج تنش ها با آمریکا و بحران مالی پرداخت.

بوسوا در این مقاله نوشت: قطر از حمایت مالی 15 میلیارد دلاری از ترکیه در بحبوحه کندی حرکت چرخ های اقتصاد این کشور خبر داد.

دلایل این کمک مالی را می بایست در چگونگی روابط بین آنکارا و دوحه جستجو کرد.

یک سال پیش در جریان تنش بین عربستان سعودی و قطر، ترکیه برای در هم شکستن تحریم های تحمیل شده علیه این کشور بلافاصله به کمک دوحه برخاست.

وضع تحریم علیه قطر در 5 ژوئیه سال 2017 به تصمیم عربستان سعودی و امارات متحده عربی، این کشور را با خطر بروز یک بحران اقتصادی بزرگ مواجه کرد.

این تحریم ها، ممکن بود قطر را به عنوان یک قربانی با یک بحران انسانی بی سابقه ای مواجه کند.

این کشور امیرنشین کوچک منزوی شده بود و می بایست هر چه سریع تر برای ادامه حیات خود کاری می کرد.

به هر ترتیب قطر توانست بعد از سه ماه، خود را از مخمصه نجات دهد. تحریم ها برای قطر گران تمام شد، اما تبعات تحریم ها امروز در این کشور احساس نمی شود؛ به گونه ای که می توان از اداره موفقیت آمیز یک بحران سخن به میان آورد.

دلیل موفقیت قطری ها در عبور از بحران تحریم

دلیل موفقیت قطری ها در عبور از بحران ناشی از تحریم عربستان سعودی و امارات متحده عربی این بود که قطر از ژوئن سال 2017 توانست در بعد اقتصادی روی دو متحد مهم خود در منطقه حساب کند؛ ایران و ترکیه.

قطر با این دو متحد منطقه ای اختلاف نظرهایی روشن و مشخص دارد، اما دوحه کمک تهران و آنکارا در شرایط بحرانی را فراموش نکرده است. ترکیه با حمایت نظامی و کمک در بعد تامین مواد غذایی برای حمایت از قطر وارد عمل شد.

قطر نیز ساده لوح نیست؛ قطر وقتی از بحران ناشی از توطئه چینی های همسایگانش خارج شد، متوجه شد متحدانش برای منطقه، کلیدهای راهبردی مهمی هستند و علاوه بر آن، فهمید که مشارکت در بی ثبات کردن این دو کشور برای دنیای عرب و مسلمان اقدامی زیان آور است.

ترکیه از ابتدای سال جاری با مشکلات اقتصادی مواجه شده است و قطر چند روز پیش اعلام کرد، قصد سرمایه گذاری 15 میلیارد دلاری را در ترکیه دارد.

دوحه کمک به ترکیه را جبران حمایت های آنکارا و همچنین اقدامی برای اعلام همبستگی با این کشور قلمداد می کند.

بی ثباتی ترکیه و متعاقبا احتمال وقوع یک ( بهار ترکی) که اداره منطقه و کشورهای همسایه را با خطر مواجه می کند، چیزی نیست که قطر خواهان آن باشد.

ارزش لیر، واحد پول ملی ترکیه از ابتدای سال جاری 40 درصد کاهش یافته است. در چنین شرایطی کمک 15 میلیارد دلاری قطر می تواند به جلب اعتماد بازار منتهی شود.

چه کسی می تواند به این مسئله که ترکیه بزرگترین قدرت منطقه و اولین قدرت نظامی خاورمیانه است، اعتراض کند؟ دقیقا همین طور است. شاید پیروزی اردوغان رویدادی نگران کننده باشد. اردوغان به راحتی در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شد اما وی با ناتوانی خود در اداره بحران، مردم ترکیه را مایوس کرد.

روابط قطر با ایران، پیش از هر چیز، یک رابطه اقتصادی است اما از نظر قطر رابطه با ترکیه، حفظ یک شراکت مهم  و همکاری با متحد دیرینه غربی ها و یکی از اعضای ناتو است.

دوحه در چنین شرایطی قصد دارد نقش میانجی منطقه ای بحران های سیاسی را ایفا کند و این در حالی است که خود قربانی انعطاف ناپذیری و ناآگاهی عربستان سعودی، امارات متحده عربی و شورای همکاری خلیج فارس است.

به رغم آن که قطر، کشوری کوچک است با کشورهای بزرگ صنعتی از جمله آمریکا و فرانسه روابطی مستحکم دارد و برای ایجاد محوری کوچک و به راه انداختن مذاکرات منطقه ای ؛ مشابه اقدامی که در بحران اریتره و جیبوتی در شاخ آفریقا انجام داد ؛ تلاش می کند.

قطر در جریان تحریم های وضع شده از سوی عربستان سعودی و امارات متحده عربی و اداره این بحران توسط قطری ها؛ به رغم ناتوانایی امیر کویت و مسئول حل بحران ها در شورای همکاری خلیج فارس، توانایی هایی کسب کرده است.

خطرات ناشی از بحران سیاسی در ترکیه و همچنین خطر بی ثباتی احتمالی این کشور با کمک اقتصادی دوحه در این ماه کاهش یافت و از این رویداد می توان به عنوان نمونه ای از توانایی های کسب شده توسط قطر یاد کرد.

مترجم: علیرضا فراهانی

138/110

بازخوانی بحران عربی؛ واکنش امارات به ایستادن قطر کنار ترکیه/ تحلیل

ترکیه و قطر در مسیر بهبود همکاری‌های دو جانبه

امیر قطر: کنار ترکیه می‌‌مانیم

اردوغان و امیر قطر دیدار کردند/ سرمایه‌گذاری 15 میلیارد دلاری قطر در ترکیه