ایران پرس- «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا درچارچوب سیاست حمایت‌گرایی اقتصادی، با افزایش تعرفه‌ها بر مواد و مصنوعات وارداتی به آمریکا عملا وارد جنگ تجاری با بسیاری از اقتصاد‌های بزرگ جهان شده است.

در وهله نخست دولت ترامپ با وضع تعرفه 25 درصدی و 10 درصدی بر فولاد و آلومینیوم وارد رویارویی تجاری با جهان شد که اعتراضات گسترده شرکای تجاری آمریکا را به دنبال داشت و آنها نیز در اقدامی متقابل به وضع تعرفه‌های جدید بر برخی کالاهای وارداتی از آمریکا کردند.

از سوی دیگر؛ ترامپ با اعمال تعرفه‌های گمرکی جدید برای تجارت با چین که یکی از بزرگترین شرکای تجاری آمریکا محسوب می‌شود جنگ تجاری با این کشور را از 6 ژوئیه 2018 آغاز کرد.

در این مرحله؛ آمریکا تعرفه‌هایی بر 50 میلیارد دلار از محصولات چین اعمال کرده بود. مرحله دوم این جنگ تجاری از روز دوشنبه 17 سپتامبر 2018 آغاز شد.  در این راستا؛  ترامپ روز دوشنبه جنگ تجاری با چین را تشدید و اعلام کرد آمریکا 10 درصد تعرفه بر حدود 200 میلیارد دلار از محصولات وارداتی از چین اعمال خواهد کرد. ترامپ در عین حال برخی کالاهای ساخت چین را از این تعرفه ها مستثنی ساخت.

ترامپ تهدید کرد: اگر چین علیه کشاورزان یا صنایع آمریکایی اقداماتی تلافی جویانه وضع کند، فورا در مرحله سوم برنامه تجاری خود در قبال چین، بر 267 میلیارد دلار دیگر از محصولات وارداتی از چین اعمال تعرفه خواهیم کرد.

یک مقام ارشد دولت آمریکا گفت: تعرفه‌های اعلام شده از روز 24 سپتامبر اجرایی می‌شود و میزان آن‌ها تا پایان سال 2018 به 25 درصد خواهد رسید. افزایش تدریجی تعرفه‌ها به این دلیل صورت می‌گیرند که شرکت‌های آمریکایی برای انطباق زنجیره تامین خود با کشورهای جایگزین زمان کافی داشته باشند.

دولت ترامپ مدعی است هدف از اعمال تعرفه‌های جدید بر کالاها و محصولات چینی، فشار بر پکن برای اعمال تغییرات عمده در سیاست‌های مربوط به تجارت، انتقال فناوری و تخصیص یارانه به صنایع با فناوری سطح بالا است.

با این حال جنگ تعرفه‌ای آمریکا با چین بیش از اینکه پکن را وادار به پیروی از خواسته‌های واشنگتن کند، صرفا واکنش متقابل چین را به همراه داشته است. چین در واکنش به مرحله اول افزایش تعرفه‌ها اعلام کرده بود که آمریکا بزرگترین جنگ تجاری را در تاریخ اقتصادی آغاز کرده است و به اقدام متقابل واعمال تعرفه های گمرکی برکالاهای آمریکایی پرداخت.

ترامپ از زمان روی کارآمدنش همواره تجارت آزاد را عامل اصلی نابسامانی اقتصاد آمریکا دانسته و تهدید کرده است موانعی بر سر راه آن ایجاد می‌کند، در حالیکه از دیدگاه سران کشورهای بزرگ جهان بویژه اقتصادهای نوظهور مانند چین و کشورهای صادرات محور مانند آلمان و نیز صندوق بین المللی پول، اتخاذ سیاست حمایت گرایی و مخالفت با آزادی تجارت، نه تنها تاثیرات مخربی بر اقتصاد جهانی می‌گذارند، بلکه در توسعه اقتصادی کشورهایی که چنین سیاستی را در پیش گیرند اثرات منفی خواهد گذاشت.

به نظر می‌رسد جنگ تجاری ترامپ با چین بسیار پر هزینه و مخرب‌تر از پیش‌بینی‌های قبلی است. این جنگ تأثیری به شدت منفی بر اشتغال در آمریکا خواهد داشت و درمقایسه با فرصت‌های شغلی که ممکن است ایجاد شود، فرصت‌های شغلی بیشتری از بین خواهند رفت؛ اما چرا پیامد‌های این مساله بسیار وخیم و شدید است؟ 

«تئودور اچ موران» Theodore H. Moran کارشناس مسائل اقتصادی می‌گوید: دلیل این امر آن است که جنگ‌های تجاری متعارف از طریق استفاده از تعرفه‌های گمرکی مطابق با زنجیره عرضه جهانی شده در دنیای کنونی نیستند. 

در عین حال عملکرد ترامپ نشان داده که عقب نشینی دربرابر خواسته‌های زیاده طلبانه تجاری وی صرفا موجب  تقاضای  امتیازات جدیدی از جانب ترامپ خواهد شد.118/120

نویسنده: سیدرضا میر طاهر

بیشتر بخوانید:

پیامدهای آغاز جنگ تجاری آمریکا با چین / تحلیل 

جنگ تجاری آمریکا با چین آغاز شد+ ویدئو

نگرانی آمریکایی ها از جنگ تجاری با چین / تحلیل