«عبدالقادر مساهل» Abdelkader Messahel وزیر خارجه الجزایر در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت: سازمان ملل باید محلی برای گفت و گوی ملتهای جهان باشد و حقوق همه را حفظ کند؛ برهمین اساس این نهاد بینالمللی اکنون به اصلاحات در ساختار و روشهای کاری به ویژه در شورای امنیت نیاز دارد و درچارچوب این اصلاحات، باید به ستم تاریخی بر قاره آفریقا پایان داده شود.
«مساهل» با اشاره به این که آفریقا به اندازه کافی نماینده در شورای امنیت سازمان ملل متحد ندارد، تاکید کرد: با اصلاحات لازم، سازمان ملل میتواند اعتبار خود را بازیابد.
این نخستین بار نیست که مقامات کشورهای آفریقایی درپی چنین درخواستی هستند. آنها چند سالی است که خواهان داشتن کرسی نمایندگی دائم در شورای امنیت سازمان ملل برای دفاع از حقوق مردم آفریقا و طرح مشکلات کشورهای مختلف این قاره هستند.
مقامات این قاره چند سال پیش نیز در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، اعطای کرسی دائم شورای امنیت را به قاره آفریقا خواستار شدند و تاکید کردند عادلانه نیست که این قاره با حدود 30 کشور، در نهاد سازمان ملل متحد که مسئول نظارت بر صلح و امنیت جهان است، کرسی دائم نداشته باشد.
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه چندی پیش در این زمینه گفت: یکی از مهمترین اولویتها درخصوص اصلاحات شورای امنیت سازمان ملل متحد این است که برای تقویت نمایندگی کشورها و مناطق در حال توسعه جهان از جمله قاره آفریقا در شورای امنیت سازمان ملل متحد تلاش کنیم.
مقامات آفریقا منتقد بسیاری از سیاستهای سازمان ملل و نهادهای مرتبط با آن در آفریقا هستند. به گفته آنها نه تنها سهم آفریقا در سازمان ملل متحد به ویژه شورای امنیت سازمان ملل متحد رعایت نشده بلکه ناکافی بودن حضور نمایندگان این قاره سبب شده است تا گامهای عملی و درستی برای حل مشکلات آفریقا برداشته نشود.
علاوه بر این، در بسیاری مواقع، موضعگیریهای سازمان ملل درباره مسائل آفریقا خشم مقامات این قاره را برانگیخته است. این مقامات، سازمان ملل را به موضعگیریهای تبعیضآمیز در برابر برخی مشکلات قاره آفریقا از جمله در موضوعات حقوق بشری و دموکراسی متهم میکنند.
محمد سیالة Mohamed Siala وزیر خارجه لیبی در این زمینه گفت: اصلاحات در شورای امنیت سازمان ملل برای حضور کشورهای آفریقایی در این شورا هنوز محقق نشده است. این شورا باید به اصلاحات لازم در جهت حضور عادلانه کشورها گردن نهد.
درخواست کشورهای آفریقایی برای حضور نمایندگان بیشتری از این قاره در شورای امنیت سازمان ملل متحد و ایفای نقش جدیتر این سازمان برای حل بحران های آفریقا در حالی است که کشورهای مختلف آفریقایی با معضلات و بحرانهای سیاسی، اقتصادی، بهداشتی و امنیتی بسیاری رو به رو هستند.
به نظر میرسد تلاش برای حل معضلات داخلی، افزایش همکاریهای منطقهای و موضعگیری هماهنگ دولتهای آفریقایی درقبال بحرانها و مسائل بینالمللی، میتواند راه را برای دستیابی آنها به حق آفریقا در شورای امنیت سازمان ملل متحد و اصلاح وضعیت کنونی این شورا هموار سازد.
141/120
نویسنده: آتوسا دینیاریان
بیشتر بخوانید:
شورای امنیت سازمان ملل و مشکلات امنیتی در آفریقا
مبارزه با فساد، محور اصلی نشست سران اتحادیهآفریقا