تحلیل

ایران پرس: با سفر «مسعود پزشکیان» رئیس جمهوری اسلامی ایران به مسکو و امضای معاهده مشترک همکاری‌های جامع ایران و روسیه، روابط دو کشور تحکیم و قوام می یابد.

دیدار امروز (جمعه) پزشکیان با «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه، سومین دیدار رؤسای جمهور دو کشور از ابتدای دولت چهاردهم محسوب می‌شود. آنها نخستین بار در حاشیه یک اجلاس بین‌المللی در عشق آباد ترکمنستان و برای دومین بار در حاشیه اجلاس سران گروه بریکس در کازان روسیه با یکدیگر دیدار و گفت و گو کرده بودند.

معاهده مشترک جامع همکاری‌های ایران و روسیه در واقع متن به روز شده موافقت‌نامه قبلی است و قرار است جایگزین سند دوجانبه فعلی درباره روابط دوجانبه و اصول همکاری دوطرف شود که در سال ۲۰۰۱ در مسکو امضا شده بود. سند جدید از اوایل تابستان ۲۰۲۴ به تایید دو کشور رسید و طرفین منتظر زمان مناسب برای امضای آن توسط دو رئیس جمهور بودند.

این سند پس از امضای دولت باید برای تصویب به مجلس شورای اسلامی ایران ارائه شود.

این معاهده دارای یک مقدمه و ۴۷ ماده است که پیش‌نویس آن توسط ایران تهیه شده و در تابستان گذشته نهایی شد.

در این معاهده به ۳۰ حوزه همکاری بین ۲ کشور با اولویت همکاری‌های اقتصادی، تجاری، حمل و نقل، نفت و گاز، دریای خزر، قضایی، همکاری ۲ کشور در سازمان‌های بین‌المللی و منطقه‌ای، همکاری پارلمانی، استفاده از انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای، همکاری در حوزه‌های بهداشت ،درمان ، علمی و فناوری، محیط زیست، ورزش، امنیتی، دفاعی، نظامی و انتظامی اشاره شده است.

در کنار همکاری‌های اقتصادی و دفاعی، این معاهده گامی مهم در راستای تثبیت شراکت استراتژیک ایران و روسیه به شمار می‌رود و می‌تواند تأثیر چشمگیری بر گسترش روابط تجاری جمهوری اسلامی و روسیه داشته باشد.حجم تجارت ایران و روسیه در ۹ ماه گذشته با رشدی ۱۴.۷ درصدی به ۳.۳ میلیارد دلار رسیده است.امضای این معاهده در وهله اول نشان دهنده توسعه مناسبات بین ایران و روسیه است و افق‌های تازه‌ای را برای توسعه همکاریهای دو کشور در همه عرصه‌ها می‌گشاید.

بنابر اعلام وزیر امور خارجه ایران، این معاهده، تمامی جنبه های همکاری دو کشور را پوشش می دهد و به سه حوزه اصلی: همکاری اقتصادی، همکاری علمی و فناوری و همکاری در حوزه فرهنگ و گردشگری توجه ویژه ای دارد.با این حال همچنانکه سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران نیز تصریح کرده است امضای این معاهده علیه هیچ طرف ثالثی نیست و معاهد‌ه‌ای است برای همکاری بین ایران و روسیه. روابط دو کشور را تنظیم و چشم اندازهای همکاری را ترسیم می‌کند و هیچ منعی برای روابط دو کشور با کشورهای ثالث ایجاد نکرده است.

«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه نیز پیشتر گفته بود توافقنامه مشارکت راهبردی همه‌جانبه بین دو کشور یکی از عوامل تقویت روابط روسیه و ایران و «به نفع صلح و امنیت در سطح منطقه‌ای و جهانی» است.

تحکیم روابط ایران و روسیه همچنین نشان‌دهنده استراتژی مشترک آنها برای مقابله با فشار‌های بین‌المللی است.

بدون شک ابتکارات مشترک ایران و روسیه و همچنین اقدامات هماهنگ آنها در اتحادیه‌های منطقه ای و بین المللی مختلف می‌تواند تحول نظم جهانی را تسریع کند و به یک نظام سیاسی و اقتصادی عادلانه‌تر منجر شود.

واضح است که ایران و روسیه به واسطه اقدامات خصمانه غرب در مناطق همجوار با معادلات امنیتی پیچیده ای مواجه هستند. بر همین اساس ایران و روسیه شراکت خود را در بحبوحه بی ثباتی ژئوپلیتیک جهانی مستحکم کرده اند که نشان دهنده اهمیت فزاینده همکاری آنها در سال های آینده است.

نویسنده: احمد کاظم زاده

117

بیشتر بخوانید:

کرملین: توافق جامع روسیه و ایران علیه هیچ طرفی نیست