سومین انتخابات پارلمانی رژیم صهیونیستی در یک سال اخیر روز دوم مارس 2020 برگزار شد.
نتیجه انتخابات با پیروزی حزب لیکود و راست گرایان به رهبری «بنیامین نتانیاهو» همراه بود. حزب لیکود 36 کرسی و در مجموع راست گراها 58 کرسی پارلمان را به دست آوردند. ائتلاف آبی و سفید به رهبری «بنی گانتز» 32 کرسی و به طور کلی نیز چپ گراها و میانه روها نیز 40 کرسی را به دست آوردند. لیست مشترک عربی نیز پس از لیکود و آبی و سفید 15 کرسی را کسب کرد. 7 کرسی باقی مانده از 120 کرسی پارلمان اسرائیل را نیز حزب «اسرائیل خانه ما» به رهبری «آویگدور لیبرمن» به دست آورد.
برای تشکیل کابینه کسب اکثریت 61 کرسی پارلمان نیاز است. لیست مشترک عربی مانند انتخابات 17 سپتامبر اعلام کرد که از نخست وزیری بنی گانتز حمایت می کند. در سپتامبر گذشته یکی از احزاب زیرمجموعه لیست مشترک عربی که 3 کرسی را در اختیار داشت، حاضر به حمایت از گانتز نشده بود، اما اکنون همه احزاب عربی از نخست وزیری گانتز حمایت کردند.
این موضوع نشان می دهد که وزن اعراب سرزمین های اشغالی در ساختار قدرت افزایش یافته و اعراب که پیش از این در تشکیل کابینه نادیده گرفته می شدند، اکنون از مهمترین بازیگران در سرزمین های اشغالی محسوب می شوند.
اگرچه حمایت اعراب سبب شد گانتز مامور به تشکیل کابینه جدید شود، اما این موضوع یک چالش نیز برای گانتز محسوب می شود زیرا رهبر حزب چپ گرای «گیشر» اعلام کرد که در کابینه ای که تحت حمایت لیست مشترک عربی باشد، مشارکت نخواهند کرد.
پس از حمایت اعراب و با عدم حمایت لیبرمن از نتانیاهو و حمایت تلویحی وی از گانتز، رئیس رژیم صهیونیستی نیز رهبر ائتلاف آبی و سفید را مامور به تشکیل کابینه کرد. رصد تحولات سرزمین های اشغالی نشان می دهد که به همراه اعراب، لیبرمن نیز در زمره مهمترین بازیگران فرآیند تشکیل کابینه جدید است. لیبرمن ضمن اینکه در فروپاشی کابینه نتانیاهو در نوامبر 2018 نقش داشته، پس از انتخابات آوریل و سپتامبر 2019 نیز نقش اصلی را در ناکامی نتانیاهو در تشکیل کابینه ایفا کرد. پس از انتخابات دوم مارس نیز لیبرمن صریحاً اعلام کرد در کابینه ای که نخست وزیر آن پرونده فساد در دادگاه داشته باشد، مشارکت نخواهد کرد.
نکته مهم این است که در سپتامبر گذاشته با وجود اینکه آبی و سفیدها کرسی های بیشتری از لیکود به دست آورده بودند، «رووین ریولین» از نتانیاهو خواست کابینه جدید را تشکیل دهد و نتانیاهو نیز موفق به تشکیل کابینه نشد و در ادامه نیز گانتز موفق نشد کابینه تشکیل دهد. اکنون در حالی گانتز مامور به تشکیل کابینه جدید شد که حزب لیکود به رهبری نتانیاهو کرسی های بیشتری از آبی و سفیدها به دست آورد.
بنابراین، اگرچه اکنون گانتز یک گام از نتانیاهو برای رسیدن به کرسی نخست وزیری پیش است، اما عدم موفقیت احتمالی گانتز در تشکیل کابینه سبب می شود که نتانیاهو بار دیگر مامور به تشکیل کابینه شود و این بار به دلیل اینکه گروههای سیاسی تمایل چندانی برای برگزاری انتخابات چهارم پارلمانی ندارند، شانس نتانیاهو برای تشکیل کابینه افزایش خواهد یافت.
نویسنده: سیدرضی عمادی
139/116
بیشتر بخوانید:
نتایج انتخابات پارلمانی اسرائیل و شکاف عمیق داخلی/ تحلیل
راست گرایان؛ پیروز انتخابات پارلمانی اسرائیل/ تحلیل
اسرائیل، انتخابات سوم و احتمال تداوم بن بست سیاسی/ تحلیل