موضوع نام مقدونیه آن قدر برای این کشور دردسر آفرین و چالش ساز بوده که مانع ورود مقدونیه به اتحادیه اروپا و پیمان ناتو شده است. حال مردم مقدونیه این جمهوری کوچک و فقیر در منطقه بحران خیز بالکان به پای صندوق های رای می روند تا نظر خود را درباره تغییر نام کشورشان به «جمهوری مقدونیه شمالی» اعلام کنند.
یونان پس از اعلام استقلال جمهوری مقدونیه از به رسمیت شناختن این نام خودداری کرد. استان شمالی یونان هم مرز با مقدونیه نیز همین نام را دارد و دولت یونان معتقد است این هم نامی می تواند به ادعاهای ارضی منجر شود. به همین دلیل خواستار تغییر نام مقدونیه شده است.
عضویت در اتحادیه اروپا و ناتو؛ تغییر نام کشور مقدونیه
یونان برای اینکه مقدونی ها را وادار به تغییر نام کشورشان کند با توجه به عضویت در اتحادیه اروپا و ناتو، جلوی ورود مقدونیه به این دو نهاد را گرفت. به جز مقدونیه بقیه کشورهای جدا شده از یوگسلاوی در حال طی کردن مسیر عضویت در اتحادیه اروپا هستند. در این میان اسلوونی و کرواسی موفق شده اند وارد اتحادیه اروپا شوند.
سوسیال دموکرات های مقدونیه از زمانی که در اواسط سال گذشته پس از یک دهه حکومت راست گراها قدرت را در دست گرفتند، یکی از ماموریت های خود را حل اختلافات درباره نام مقدونیه و هموار کردن مسیر عضویت این کشور در اتحادیه اروپا اعلام کردند.
«زوران زائف» Zoran Zaev نخست وزیر سوسیال دموکرات مقدونیه مذاکرات متعددی با «الکسیس سیپراس» Alexis Tsipras نخست وزیر یونان انجام داد.
در پی این رایزنی ها دو طرف بر سر نام جمهوری مقدونیه شمالی به توافق رسیدند. این توافق در مقدونیه روز یکشنیه 30 سپتامبر به همه پرسی گذاشته می شود.
در این همه پرسی از مردم مقدونیه سئوال می شود «آیا موافق عضویت در اتحادیه اروپا و ناتو با پذیرش موافقت نامه بین جمهوری مقدونیه و یونان هستید؟»
البته در دو کشور مقدونیه و یونان توافق بر سر تغییر نام مقدونیه مخالفان سرسختی دارد. دولت ها در هر دو کشور به خیانت به کشور متهم شده اند.
این مخالفت ها می تواند روند تغییر نام کشور مقدونیه و پیوستن به ناتو و اتحادیه اروپا را با موانعی روبه رو کند. همین موانع موجب نگرانی هایی در بروکسل مرکز اتحادیه اروپا از تداوم بن بست برای جذب مقدونیه دراتحادیه اروپا شده است.
کمپینی در مقدونیه شکل گرفته که شعارش تحریم همه پرسی است. «جرج ایوانوف» Gjorge Ivanov رئیس جمهوری مقدونیه از جمله کسانی است که مردم مقدونیه را به تحریم همه پرسی دعوت کرده است. ایوانوف گفت که در رفراندوم شرکت نمی کند و توافق با یونان را برای تغییر نام کشور، مضر و شکست آور می داند.
براساس قانون، درصورتی که نصف به علاوه یک نفر از افراد واجد شرایط به سئوال این همه پرسی پاسخ مثبت دهند، نتیجه آن معتبر خواهد بود.
«زوران زائف» نخست وزیر اعلام کرده است که در صورت به دست نیامدن حد نصاب لازم در همه پرسی، استعفا خواهد کرد.
دو قطبی شدن جامعه مقدونیه نگرانی هایی را به خصوص در سطح اتحادیه اروپا درباره نتایج همه پرسی ایجاد کرده است.
«یوهانس هان» Joan Hans کمیسیونر توسعه اتحادیه اروپا در این باره گفت: من کاملا متقاعد شدهام که رهبران سیاسی ملزم هستند تا از مردم خود بخواهند از این فرصت استفاده کنند نه این که بر خلاف آن عمل کنند. هان ضمن انتقاد از موضع رئیس جمهور مقدونیه به خبرنگاران گفت: تحریم، نشانه یک اکثریت دموکراتیک نیست.
135/112
نویسنده : مرتضی مکی
بیشتر بخوانید:
همه پرسی پسوند شمالی را به مقدونیه اضافه میکند
درخواست مردم مقدونیه برای پیوستن به ناتو و اتحادیه اروپا
مقدونیه عضویت در ناتو و اتحادیه اروپا را به همهپرسی میگذارد
توافق آتن و اسکوپیه بر سر نام مقدونیه
برگزاری همه پرسی تغییر نام کشور مقدونیه