ایران پرس: پارلمان اروپا با پیروی از دو نهاد سیاست‌گذار اتحادیه اروپا و تأکید بر نگرانی فزاینده در مورد شبکه اجتماعی چینی تیک تاک و اینکه چه کسی به داده‌های کاربران آن دسترسی دارد، استفاده از این شبکه اجتماعی در تلفن‌های همراه کارکنان خود را منع کرد.

کمیسیون اروپا و شورای اتحادیه اروپا هفته گذشته استفاده از تیک‌تاک را به دلیل افزایش نگرانی‌ها در مورد این شبکه اجتماعی که متعلق به گروه چینی بایت دنس است و اینکه آیا دولت چین می‌تواند اطلاعات کاربران را جمع‌آوری کند یا منافع خود را ارتقا دهد، ممنوع کردند.

سخنگوی پارلمان اروپا گفت: این ممنوعیت از ۲۰ مارس برای دستگاه‌های شرکتی مانند تلفن‌های همراه و تبلت‌هایی که در برنامه مدیریت تلفن همراه پارلمان ثب‌نام کرده‌اند اعمال می‌شود. این نهاد همچنین قویا به قانون‌گذاران و کارکنان خود توصیه کرد که تیک‌تاک را از دستگاه‌های شخصی‌شان حذف کنند. چین بارها این ادعاها رارد کرده است. شبکه اجتماعی تیک‌تاک در باره اقدام پارلمان اروپا گفت: این ممنوعیت‌ها اشتباه بوده و بر اساس تصورات غلط شکل گرفته است.

اقدام نهادهای اتحادیه اروپا علیه تیک تاک در راستای رویکرد کلی غرب به ویژه آمریکا برای محدود کردن و عدم استفاده از شبکه های اجتماعی چینی در این کشورها به بهانه به خطر افتادن امنیت ملی با احتمال دسترسی دولت چین به اطلاعات کاربران این شبکه ها و نیز جاسوسی از این طریق است.

غربی ها مدعی هستند که طبق قوانین چین، شرکت‌های چینی ملزم هستند آنچه که دولت چین از آنها می‌خواهد برای اشتراک گذاری اطلاعات یا فعالیت به عنوان ابزار دولت چین را انجام دهند. پیش از این دولت آمریکا و نیز کنگره این کشور ممنوعیت ها و محدودیت هایی برای استفاده از تیک تاک برای کارکنان آمریکایی وضع کرده اند.

دولت آمریکا  هم در دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ و هم در دوران جو بایدن، شبکه اجتماعی تیک تاک را به فیلتر یا محدود کردن تهدید کرده است. مهم‌ترین توجیه واشنگتن این است که فعالیت تیک تاک در آمریکا به چین امکان فعالیتهای تبلیغاتی بر اذهان آمریکایی ها را فراهم می کند، مسئله‌ای که با توجه به استفاده بسیار گسترده از این شبکه اجتماعی در آمریکا اهمیت ویژه‌ای برای واشنگتن پیدا کرده است.

مرکز نظرسنجی پیو اخیراً گزارش داده از اوایل سال 2021 تیک‌تاک بیشتر از هر برنامه دیگری در آمریکا دانلود شده است. اخیرا کنگره آمریکا مصوبه ای را علیه تیک تاک را تصویب کرد. بر اساس لایحه بودجه دو حزبی که 23 دسامبر 2022توسط کنگره تصویب شد، استفاده از تیک تاک در دستگاه‌های دولتی ممنوع اعلام شد که پس از امضای آن توسط جو بایدن تبدیل به قانون شد. این قانون در پی نگرانی های فزاینده نسبت به این شبکه اجتماعی متعلق به چین تصویب شده است.

کانادا نیز اخیرا تصمیم مشابهی را اتخاذ کرد. کریستوفر ری، مدیر اف بی آی در این باره مدعی شده است : دولت چین ممکن است از تیک تاک برای کنترل اطلاعات یا نرم افزار میلیون‌ها کاربر استفاده کند و الگوریتم پیشنهاد این اپلیکیشن که مشخص می‌کند ویدیوهای بعدی که کاربران مشاهده می‌کنند، کدام ویدئوها خواهند بود، می‌تواند برای تاثیرگذاری روی افکار کاربران مورد استفاده قرار گیرد.

اعمال ممنوعیت بر شبکه تیک تاک بر خلاف ادعای غربی ها در باره آزادی بیان و آزادی رسانه ها محسوب می شود. این مساله نشان می دهد که ادعای غربی ها به خصوص آمریکا در باره  هواداری و صیانت از اصل آزادی بیان و نیز فعالیت آزاد و بدون محدودیت رسانه ها از جمله شبکه های اجتماعی تا چه حد بدور از واقعیت است.

در عین حال اعمال انواع محدودیت ها و ممنوعیت تیک تاک در کشورهای اروپایی و آمریکا در راستای کارزار گسترده غرب علیه چین معنا پیدا می کند. ایالات متحده به عنوان سردمدار غرب بارها چین را مهمترین چالش ژئوپلیتیکی آمریکا اعلام کرده و مدعی قصد آن برای تغییر نظام بین المللی مبتنی بر نظم لیبرال شده است.

به رغم ادعاهای مقامات دولت بایدن در باره رقابت برابر با چین و تنش زدایی در روابط دو جانبه ، اما آنچه از خلال مواضع و اقدامات آمریکا در قبال چین از زمان روی کار آمدن بایدن می توان دریافت؛ تلاش واشنگتن برای تقابل همه جانبه در عرصه های اقتصادی ، تجاری ، نظامی و امنیتی ، سیاسی و سایبری با پکن است.

/118

نویسنده: سید رضا میرطاهر

 

بیشتر بخوانید: 

ممنوعیت استفاده از تیک تاک در سی و یک ایالت آمریکا

 افشای اعمال فشار آمریکا بر تیک تاک برای سانسور محتوای مخالف منافع واشنگتن