ایران پرس- مقامات 54 کشور عضو اتحادیه آفریقا با تشکیل منطقه "آزاد تجاری آفریقا" با هدف توسعه و افزایش حجم مبادلات تجاری میان کشورهای این قاره موافقت کردند.

طی سال های اخیر تغییرات آب و هوایی، بحران های سیاسی و اجتماعی و ناامنی حاصل از فعالیت های گروه های تروریستی چون بوکوحرام سبب شده تا کشورهای آفریقایی با مشکلات بسیاری رو به رو شوند.

مداخلات خارجی در قاره آفریقا نیز ریشه ای طولانی دارد، اگرچه با نهضت های آزادی خواهانه و افزایش آگاهی های سیاسی و سطح سواد در این جوامع، مداخلات خارجی در کشورهای آفریقایی کاهش یافته است اما در بسیاری موارد کشورهای غربی با سیاست های جدید استعماری در عرصه های مختلف سیاسی و اقتصادی حضور دارند.

اعطای وام های کلان و بلند مدت سرمایه گذاری دربخش های مختلف به ویژه بخش انرژی و معدن در این کشورها سبب شده تا همچنان بسیاری از کشورهای این قاره به کشورهای غربی وابسته باشند.

قطع وابستگی ها و حل مشکلات داخلی از طریق افزایش همکاری ها، مدتهاست به دغدغه مقامات آفریقا تبدیل شده است. از این رو احیای هویت و افزایش همکاری ها درعرصه های مختلف سیاسی و تجاری و امنیتی مدنظر کشورهای این قاره قرار گرفته است.

درعرصه اقصادی تشکیل منطقه آزاد تجاری از جمله موضوعاتی است که طی سال های اخیر مقامات آفریقا به آن پرداخته و اجرایی شدن آن را در راستای استقلال کشورهای آفریقایی و توسعه اقتصادی در این قاره مطرح کرده اند. اکنون توافق 54 کشور عضو اتحادیه آفریقا گام بزرگی در اجرایی شدن این پروژه بزرگ آفریقا است.

"ممدو ایسوفو" رئیس جمهوری نیجر در اجلاس اتحادیه آفریقا در نیامی پایتخت این کشور تاکید کرد: از آغاز ایجاد سازمان وحدت آفریقا در سال 1963 این مهمترین رویداد برای قاره آفریقا است.

هدف از ایجاد منطقه آزاد تجاری قاره آفریقا

هدف از ایجاد منطقه آزاد تجاری قاره آفریقا ایجاد یک بازار قاره ای یکپارچه است که  قرار است در نهایت یک میلیارد و 200 میلیون نفر را در برگیرد و مبادلات فرا آفریقایی را از 15 درصد به 60 درصد برساند. مقامات آفریقا راه اندازی چنین پروژه ای را در راستای کاهش وابستگی ها و افزایش همکاری های منطقه ای می دانند.

برقراری صلح و امنیت و پیشرفت و یکپارچگی آفریقا از دیگر دغدغه های مهم کنونی کشورهای مختلف آفریقایی است، از این رو در این نشست به موضوع افزایش همکاری ها برای مبارزه با تروریسم به ویژه در منطقه ساحل اشاره شد. اگرچه نیروهای خارجی به ویژه نظامیان فرانسوی قول همکاری در مبارزه با تروریسم در منطقه ساحل را داده اند اما عملا کاری صورت نگرفته وحملات تروریستی، امنیت بسیاری از کشورهای این قاره را مختل کرده است. از این رو کشورهای آفریقایی بیش از پیش بر افزایش همکاری های منطقه ای برای مقابله با این تهدیدات تاکید دارند.

"محمدو بوهاری" رئیس جمهوری نیجریه با اشاره به اینکه خشونت ها و ناامنی‌ها پیامدهای بدی بر همزیستی مسالمت آمیز در آفریقا و راه های امرار معاش مردم داشته است، خواستار اقدامات مشترک به منظور مقابله موثر با مشکلات امنیتی منطقه شد.

افزایش همکاری های منطقه ای، حل مشکلات داخلی و قطع مداخلات خارجی موضوعاتی  است که اکنون بیش از گذشته مد نظر مقامات آفریقا قرار گرفته است چنانکه درحل بحران های سیاسی چون بحران سودان نیز اتحادیه آفریقا و کشورهای این قاره نقش فعالی داشتند. 

فارغ از اینکه تا چه حد کشورهای آفریقایی موفق به عملی کردن طرح های خود شوند، به نظر می رسد ایجاد منطقه آزاد تجاری نیز تلاش دیگری در راستای استقلال و افزایش همکاری های منطقه ای آفریقا است.

نویسنده: آتوسا دینیاریان 

139/116