ایران پرس- "اتحادیه اروپا باید شرایط زندگی افغان‌ها را در افغانستان به گونه‌ای از نظر امنیتی و توسعه‌ای فراهم کند که آنان به صورت داوطلبانه به کشورشان بازگردند."

«عبدالرضا رحمانی فضلی»، وزیر کشور در دیدار «دیمیتریس آوراموپولوس» Dimitris Avramopoulos کمیسر مهاجرت اتحادیه اروپا در تهران، با تاکید براین موضوع؛ خاطر نشان کرد: پناهجویان افغان مانند همه ایرانیان در ایران زندگی می‌کنند، اما در عین حال  فشار کاری فراوانی بر روی ایران قرار دارد.

استمرار حضور پناهندگان در کشورهای مختلف از جمله ایران مشکلاتی را هم برای کشور مبدا و هم برای کشورهای مقصد ایجاد کرده است. یکی از مهم‌ترین نگرانی‌های ایران در این موضوع کم‌توجهی مجامع جهانی و کشورهای اروپایی به امر مدیریت و تامین هزینه‌های پناهندگان به ایران بوده است. به عنوان مثال صرفا در بخش آموزش مهاجرین، ٣٠٠ میلیون دلار هزینه شده درحالی که کل کمک‌ها به ایران در حدود سه میلیون دلار بوده است. 

غلامعلی خوشرو، نماینده دائم ایران در سازمان ملل در نشست اخیر شورای امنیت که درباره افغانستان برگزار شد، ضمن یادآوری میزبانی ایران از میلیون‌ها پناهنده افغان، خاطرنشان کرد: ایران در سال‌های گذشته بیش از 300 طرح مهم توسعه‌ای و عمرانی به ویژه در زمینه تقویت زیرساخت‌های حمل و نقل، ترانزیت و تجارت با اعتباری بیش از 500 میلیون دلار در افغانستان به اجرا در آورده است.

نوجوانان افغان، از شرایط مساوی با دانش‌آموزان ایرانی در کشورمان بهره می‌برند

 

سوالی که وجود دارد این است که آیا رفتار مدعیان حقوق بشر هم با  پناهندگان مطابق کرامت و شان انسانی بوده است؟

تازه‌ترین شاهکار حقوق‌بشری در این زمینه از سوی ترامپ رقم خورد. دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در ادامه سیاست‌های مهاجرستیزانه‌اش در اقدامی که با موجی از انزجار مواجه شد به ماموران مرزی آمریکا دستور داد تا کودکان پناهجویان و مهاجرین را از والدینشان جدا کنند. این تصمیم اگرچه بخاطر انتقادهای گسترده موقتا به حالت تعلیق درآمد اما ماهیت واقعی رژیم آمریکا درقبال حقوق بشر را نشان داد. این در حالی است که سازمان ملل متحد بارها از ایران به دلیل میزبانی میلیون‌ها پناهنده و پناه جو قدردانی کرده و برخورد سخاوتمندانه تهران را با پناهندگان ستوده است.

بر اساس گزارش ژوئیه 2017 کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد، حدود یک میلیون مهاجر نام نویسی شده افغان (قانونی) در ایران زندگی می‌کنند. حدود دو میلیون آواره افغان نیز به صورت غیرقانونی و بدون مدارک هویتی در ایران زندگی می‌کنند.

حضرت آیت الله خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی، در اردیبهشت سال 94، درخصوص ضرورت تحصیل کودکان افغان؛ حتی مهاجرین غیرقانونی فرمودند: «هیچ کودک افغانستانی، حتی مهاجرینی که به صورت غیرقانونی و بی‌مدرک در ایران حضور دارند، نباید از تحصیل بازبمانند و همه آن‌ها باید در مدارس ایرانی ثبت نام شوند».

"مولوگنا زورای مامو"، رئیس دفتر کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در مشهد  می‌گوید: "دولت جمهوری اسلامی ایران میزبانی پناهندگان را طی چهار دهه اخیر به عهده داشته و خدمات بشردوستانه‌ای به آنان ارائه داده است."

آمارها در این زمینه  نشان می‌دهند هم‌اکنون 17 هزار دانشجو و نیز 25 هزار فارغ التحصیل از دانشگاه‌های ایران از جمعیت پناهندگان افغان به‌عنوان فرهیختگان علمی و فرهنگی آماده ساختن افغانستانی جدید هستند.

نویسنده: نسرین خویی 

137/120 

بیشتر بخوانید

قدردانی ویژه کمیساری عالی پناهندگان سازمان ملل از خدمات ایران به پناهندگان

قدردانی از خدمات بی‌نظیر ایران در پرورش استعداد پناهندگان افغان

نوجوانان افغان، از شرایط مساوی با دانش‌آموزان ایرانی در کشورمان بهره می‌برند