پار تودی- روسیه به عنوان یکی از متحدان اصلی دولت قانونی سوریه همواره بر لزوم خارج شدن نیروهای خارجی که بدون مجوز دمشق در این کشور حضور دارند و نیز حفظ حاکمیت ملی و تمامیت ارضی سوریه تاکید کرده است. 

پس از حمله اخیر ترکیه به شمال سوریه مقامات ارشد روسیه در این زمینه موضع گیری کرده اند. "سرگئی لاوروف" وزیرخارجه روسیه اعلام کرد موضع مبهم آمریکا در خصوص سوریه، ناتوانی این کشور را برای مذاکره نشان می دهد. 

اشاره لاوروف به موضع دو پهلوی واشنگتن در قبال تهاجم آنکارا به مناطق کردنشین شمال سوریه است که عملا دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا پس از مذاکره تلفنی با اردوغان با دستور خروج نیروهای آمریکایی از این منطقه زمینه لازم برای حمله ترکیه را فراهم کرد.

در واقع لاوروف معتقد است ترامپ در قبال خواسته آنکارا به نوعی عقب نشینی و بر خلاف وعده‌های قبلی خود به کردهای سوریه درباره حمایت از آنها در برابر ترکیه عملا پشت آنها را خالی کرده است.

این در حالی است که روسیه درباره خطرهای ناشی از این تهاجم که علیه قلمروی یک دولت دارای حاکمیت و بر خلاف قوانین بین المللی صورت گرفته، هشدار داده است. "دمیتری پسکوف" سخنگوی رئیس جمهوری روسیه روز چهارشنبه درباره عواقب عملیات نظامی ترکیه در سوریه تحت عنوان «چشمه صلح» و آزادی تروریست‌های داعشی هشدار داد. 

به گفته پسکوف، آزادی تروریست‌های داعشی از زندان‌های تحت کنترل کردها در شمال سوریه می‌تواند عواقب بسیار منفی داشته باشد. مقامات روسیه پیش تر نیز درخصوص عواقب عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه هشدار داده بودند.

مساله دیگری که مسکو طرح کرده نقش ائتلاف بین المللی به اصطلاح ضد داعش در شکل گیری و عملی شدن تهاجم نظامی ترکیه است. "واسیلی نبنزیا" نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد پنجشنبه 10 اکتبر عملیات ترکیه را در شمال سوریه، نتیجه سیاست‌ های برخی کشورهای عضو ائتلاف ضد داعش در سوریه دانست. 

 نبنزیا گفت: «این عملیات نتیجه تغییرات جمعیتی است که برخی  اعضای ائتلاف آمریکا در شمال شرق سوریه ایجاد کردند.» نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد خاطرنشان کرد مسکو قبلاً به اعضای این ائتلاف درباره ایجاد چنین تغییرات جمعیتی در آن منطقه از سوریه هشدار داده بود. از دیدگاه وی، اکنون ائتلاف ثمره‌  سیاست‌های جمعیتی خود را در شمال سوریه برداشت می‌کند.

ارتش ترکیه از روز چهارشنبه به بهانه «مقابله با تروریسم» و «پاکسازی مرز سوریه و ترکیه» از حضور"یگان های مدافع خلق" که آنکارا آن‌ها را تروریست می‌داند، به شمال سوریه حمله کرد.

آغاز عملیات نظامی ترکیه بعد از آن صورت گرفت که ترامپ پس از تماس تلفنی با رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه، از تصمیم خود برای خارج کردن نظامیان آمریکایی از شمال سوریه خبر داد. کردها این اقدام آمریکا را "خنجر از پشت" توصیف کرده‌اند.

با توجه به تلفات و خسارات این عملیات و نیز شکل گیری موج جدیدی از آوارگان در مناطقی که مورد تهاجم نیروهای ترک قرار گرفته اند، روسیه بر لزوم حل و فصل سیاسی مساله تاکید کرده است.

در این راستا مسکو گفتگو بین دولت سوریه و کردها را بر سر اوضاع در شمال شرق سوریه خواهان است. لاوروف تاکید کرد: اجتناب از افزایش تنش ها در مناطق تحت کنترل شبه نظامیان کرد در سوریه ضروری است.

به رغم این موضع روسیه اما به نظر نمی رسد آنکارا تا زمانی که به اهداف مد نظر خود در شمال سوریه یعنی نابود کردن شبه نظامیان کرد و ایجاد منطقه حائل دست پیدا کند، عملیات نظامی کنونی را متوقف کند.

با این حال مسکو هشدار داده است که ادامه این اقدامات پیامدهای خطرناکی مانند افزایش هرج و مرج و بی ثباتی، ایجاد زمینه فعالیت مجدد داعش و نیز ایجاد فاجعه انسانی در مناطق کردنشین خواهد داشت.139/118

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

مواضع متفاوت کشورهای عربی درباره تهاجم ترکیه علیه سوریه/تحلیل

روسیه: حمله ترکیه به سوریه، محصول سیاست‌ آمریکا است

تلاش ترکیه برای سرکوب مخالفان حمله نظامی به سوریه